Zostało mi trochę gotowanego ryżu i ziemniaków. Postanowiłam wykorzystać do zrobienia czegoś smacznego. Aby podkręcić smak dodałam surowego startego selera, ale uważam, że równie dobrze pasowałyby tu pieczarki, może suszone pomidory, wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku... Składniki : ok. 60 dag ugotowanego białego ryżu tyle samo ugotowanych ziemniaków ok.15-20 dag startego selera 2 duże jajka 2 łyżki mąki(...)zdąży się znudzić bo szybko zniknie:) Z podobnych składników, ale bez selera zrobiłam kilka kotletów. Usmażyłam na oleju. Zjedliśmy je na ciepło z czerwonymi buraczkami i sosem z pieczarek. Wg mnie pomysł na kotlety prosto z patelni jest niezły. Można tez spróbować odsmażyć pieczeń pokrojoną na grubsze plasterki i podać ją na ciepło. Jeśli mamy fantazję to można dodać
Proste PotrawyWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne śledzie z marynowanymi grzybkami, jeżeli nie mamy marynowanych grzybków leśnych to możemy użyć marynowanych pieczarek. Śledziki są bardzo smaczny i idealnie nadają się jako dodatek do pewnych trunków :). Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: około 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 200-250 gramów marynowanych grzybków, mogą być marynowane pieczarki około
Uwaga Babcia GotujeSkładnik kapusta włoska rozdzielić liście ,każdy jeden liść włożyć do gotującej wody i na 3 min i wyciągnąć , kg boczku ,5 kiełbasek śląskich ,1 kg pieczarek ,woreczek ryżu lub kaszy co kto lubi . przygotowanie kiełbaski i boczek pokroić w kostkę usmażyć, To samo robimy z pieczarkami .ryż ugotować .Gdy mamy wszystko gotowe połączyć doprawić do smaku .Gołąbki układac jeden koło
Moje Wyrobypałek z kurczaka, woda, jarzyna do wywaru liść laurowy, ziele, jarzynka (przyprawa ) pieprz do gotowania 1 flaczarka ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia ) 30 dkg pieczarek, startych na tarce i podsmażonych 1 jajko 100 g sera żółtego, tartego natka pietruszki sól, pieprz czosnek świeży (2 ząbki ) lub suszony słodka i ostra papryka do smaku(...)jarzyną do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy mięso od kości, skórkę odkładamy. Mięso rozdrabniamy a kości należy opłukać. Do mięsa dodajemy 1 miseczkę ziemniaków, tarty ser, jajka, pieczarki, przyprawy i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalny kotlet w który, w środek wkładamy kość. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolistrony Easy Cheesy Vegetarian . Składniki: (na 3-4 porcje, zależnie z jakimi dodatkami) 1-2 łyżki oliwy, lub oleju 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 4 średnie pieczarki, posiekane drobno garść jarmużu, drobniutko posiekanego (miałam do zużycia 4 małe gałązki); oryginalnie - duża garść szpinaku 400g puszka siekanych pomidorów 150g surowego, białego ryżu (u mnie ulubiona 'golden sella') 150ml wywaru(...)warzywnego 50g startego żółtego sera Na sporej patelni rozgrzej olej. Dorzuć cebulę, czosnek, pieczarki i jarmuż i smaż na średnim ogniu okolice 10 minut, lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Do patelni z warzywami dodaj ryż, pomidory i wywar. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku (sól, biały pieprz, malutka szczypta cukru) i przełóż do żaroodpornego naczynia
Lejdi of the houselubię najbardziej takie obiady i serwuje je najczęściej w weekend aby nie spędzać dużej ilości czasu w kuchni. Składniki na 2-3 osoby 5 plastrów karkówki 2 cebule 6 pieczarek 2 ząbki czosnku pokrojonego w grube plasterki ewentualnie marchewka Marynata: 3 czubate łyżki ketchupu 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej) 5 łyżek wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)karkówkę z obu stron, tak posmarowaną zamykamy w naczyniu w którym będzie pieczona lub nie i odstawiamy do lodówki. Przed pieczeniem kroimy cebulę w piórka i obkładamy nią karkówkę, pieczarki kroimy w grubsze plasterki lub ćwiartki i układamy na wierzchu karkówki razem z plasterkami czosnku. Ja dodatkowo dorzuciłam marchewkę pokrojoną w plasterki i obsypałam ją przyprawą do grillowanych warzyw ;) Pieczemy
Gotowanie...to proste !Pyszna propozycja obiadowa. Kilka składników i już mamy wyczarowane Uwielbiam i polecam. Co nam trzeba? duża pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 duża marchewka śmietana 36% – 100ml 2 łyżki mąki pszennej przyprawy: po poł płaskiej łyżeczki: curry, słodka papryka, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka olej rzepakowy woda Robimy! Kurczaka kroimy w grube paseczki długości(...)Obsmażamy na złoto na łyżce oleju. Zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę pokrojoną w wiórka, paprykę obraną i posiekaną drobno, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażamy z łyżką oleju. Po około 10 minutach dodajemy pierś, mieszamy i dodajemy przyprawy. Po 2-3 minutach podlewamy wodą – ok 200ml i dusimy kolejne pół godzinki
Latosiowydomświeżej białej fasoli 500 g kiełbasy toruńskiej 500 g kiełbasy śląskiej 500 g łopatki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 łyżka pasty paprykowej 250 g brązowych pieczarek 2 puszki krojonych pomidorów 330 ml soku pomidorowego 10 g mielonego kminku 1 łyżka mielonej kozieradki 1 pęczek natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojone kiełbasy smażymy(...)oleju, do momentu zrumienienia. Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany. Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Opłukaną fasolkę przekładamy do gara. Całość zalewamy zimną wodą (na równi z całością), zagotowujemy, płomień zmniejszamy. Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut. Pokrywkę zdejmujemy, dorzucamy pomidory
R'n'G KitchenFrancuski Emmental (doskonały do pizzy) / ja niestety miałam go ciut za mało na 2 pizze, więc pomieszałam z innym serem Wersja dla dzieci: drobiowa wędlina Wersja dla nas: cebula pieczarki drobiowa wędlina kawałek żółtej papryki przyprawa do pizzy Przygotowanie: W ten sam sposób przygotowujemy oba ciasta: Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut(...)ugniatamy na kształt pizzy. Obie pizze smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy lekko startym serem, układamy ulubione dodatki i posypujemy resztą sera. W wersji dla nas nas wcześniej podsmażyłam lekko pokrojone pieczarki z cebulą i papryką. Dodatkowo po nałożeniu startego sera wszystko oprószyłam przyprawą do pizzy. Obie pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10-12 minut. Czas będzie różny w zależności
Słodkie okruszkizapiekanych naleśników, szklanka 250 ml) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Filet z kurczaka 2 duże Pieczarki 200 g Papryka czerwona 1/2 Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula mała Ser tarty 250 g Przyprawa Gyros Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować(...)Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek. Filet pokroić w kosteczkę, posypać przyprawą gyros, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do miski. Do fileta dosypać pokrojoną paprykę, pieczarki starte na tarce i podsmażone do odparowania wody, usmażoną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Na środek każdego naleśnika nakładamy garstkę tartego sera oraz farsz. Dodatkowo do naleśników
Kulinarne przygodynależy gotować do miękkości. Będą nadawały się zjedzenia, a równocześnie nie utracą aromatu i smaku. Można przyjąć, że koźlarze gotujemy około pół godziny, borowiki, rydze, kurki około 40 minut, pieczarki około 5-7 minut a podgrzybki i maślaki około 15-20 minut. Co zrobić, aby grzyby zachowały pełnię smaku i aromatu? Istnieje pewien sprawdzony sposób, który polega na delikatnym podgotowaniu(...)zblanszowane (przez kilka sekund w gorącej wodzie) przed zamrożeniem będą potem łagodniejsze dla przewodu pokarmowego. Smażenie grzybów Do tego typu obróbki najlepiej nadają się borowiki, pieczarki, kurki, grzyby orientalne, rydze i podgrzybki. Przed smażeniem grzyby trzeba starannie oczyścić np. pędzelkiem. Jednak należy unikać mycia, ponieważ wchłoną one wodę, co utrudni smażenie. Warto je smażyć na patelni w odstępach – jeżeli
ProstePesto.pl