smaczny obiad? Gulasz. Tym razem proponuję klasyczny z łopatki, mocno ziołowy, z dodatkiem warzyw podany z ryżem i marchewką z groszkiem Co nam trzeba? Kilogram łopatki 3 marchewki 10 pieczarek 2 cebule do przyprawienia, po pół łyżeczki: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, kilka grzybków suszonych, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe łyżeczka cząbru łyżka oleju rzepakowego 100ml(...)wody aby zagęścić sos- łyżka mąki i 50ml wody Robimy! Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę w grubsze piórka, marchewkę w kosteczkę, pieczarki w ćwiarteczki Obsmażamy razem 5 minut na rozgrzanym oleju i podlewamy wodą-dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach przyprawiamy i dajemy listki, ziele Dusimy całość na małym ogniu około godziny. Po tym czasie mąkę
Latosiowydomsoczewicy. Po takim daniu czujemy się zdrowo najedzeni. 1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki soczewica czarna i zielona (razem ) liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego małe opakowanie pieczarek sól i pieprz do smaku pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cebula natka pietruszki posiekana 2 łyżeczki 1 łyżka oleju rzepakowego 2 buraki ugotowane na parze (kupuję gotowe buraki ugotowane(...)woda wrzucamy wypłukaną kaszę wraz z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 30 mint. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pocięte pieczarki i smażymy, dodajemy odcedzoną kaszę z soczewicą. Mieszamy doprawiamy do smaku, posypujemy natką. Buraki ścieramy na tarce, czerwoną cebulkę kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą i z sokiem
AZgotuj!tylko, cieszy oko i podniebienie, polecam. SKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka ugotowana w bulionie 1 ugotowana marchew 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik marynowanych pieczarek 1 mały por - biała część 1/2 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu ciemne oliwki do ozdoby PRZYGOTOWANIE : Ugotowaną, odcedzoną i ostudzoną pierś(...)kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, lekko wyciskamy i kroimy w talarki łacznie z porem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej( dwa białka ścieramy osobno ) i dodajemy do sałatki. Marchew ścieramy do osobnego naczynia. Do miski ze składnikami dodajemy majonez i przyprawy. Wszysko mieszamy. Sałatkę przekładamy na podłużny tależ i formujemy jeżyka
Kulinarne Fantazje Marioliprzygotowania potrzebujemy: Kiełbasa – 4x 100g Ser żółty- 100g Papryk żółta, zielona, czerwona- 3x 20g Pieczarki- 60g Cebula- 60g Smalec- 30g Czosnek- 8g Paprykę, cebulę i pieczarki drobno kroimy. Smażymy do miękkości i na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Farsz mieszamy z 70g sera. Kiełbasy rozcinamy wzdłuż- robimy taką łódkę, następnie przecinamy w poprzek kilka razy. Kiełbasy można podsmażyć
serzmiesemSkładniki: Mięso mielone 400 g Ryż 200 g Pomidory krojone w puszce Cebula Pieczarki 250 g Groszek konserwowy szklanka Ser żółty150 g Sól Pieprz Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Przygotowanie: Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy(...)pokrojone pieczarki. Całość smażymy do momentu całkowitego odparowania wody. Dodajemy mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość
Kulinarne przygodyoctu balsamicznego duża szczypta soli i cukru oliwa z oliwek extra vergin do polania pizzy przed pieczeniem mozzarella (ok. 200 g) + ulubione składniki (u mnie włoskie salami, oliwki i pieczarki; można użyć parmezanu, bazylii, włoskiej szynki) Do dużej miski (lub najlepiej zamykanego pojemnika) wlewamy wodę i dosypujemy suche drożdże. Dokładnie mieszamy (np. łyżką), aż się rozpuszczą. Dodajemy połowę mąki(...)dnie. Za pomocą dużej łyżki albo chochli rozprowadzamy sos na pizzy, zostawiając grubsze brzegi puste. Nakładamy mozzarellę pokrojoną w słupki i maksymalnie trzy ulubione dodatki (u mnie włoskie salami, pieczarki i oliwki). Skrapiamy oliwą z oliwek i wsuwamy na rozgrzany element piekarnika. Pizzę w 300 stopniach piekłam 3,5-4 minuty, w 250°C pewnie minutkę więcej. Potem wyciągamy
Poezja smakusłoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami – Gołąbki z ryżem i mięsem – Wekowanie zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodajemy na zimno. Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy Zobacz inne przepisy na pasztety bez mięsa: Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami (150 kcal) Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) Pasztet sojowy z daktylami Najlepszy pasztet z cukinii Pasztet jajeczny z pieczarkami Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal) Artykuł Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarnekalafiorowo-ziemniaczanego, wymieszanego ze szpinakiem. W czwartek były Zdrowe pulpety z Ikei Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. Podlane winnym sosem z pieczarkami nabrały zupełnie innego smaku. W piątek zrobiliśmy: Kotlety rybne z orkiszem i boczkiem To danie samodzielne, choć do kotletów dodaliśmy kaszy orkiszowej, z którą w czwartek podaliśmy pulpety. Tyle(...)szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule 1 główka czosnku 250 g pieczarek ½ szklanki groszku mrożonego 1 czerwona papryka 1 kalafior Mały seler 6-8 ziemniaków 5 marchewek Garść szpinaku Kapusta kiszona 1 jabłko Przyprawy 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Niedzielny kucharzproste i bardzo smaczne zapiekanki. Składniki: 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki czosnku Kilka pieczarek lub boczniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pure 4 małe ziemniaki ½ główki kalafiora 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka 1 żółtko(...)kostkę cebulę, marchew i selera. Wsyp na tłuszcz. Smaż mieszając przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w słupki chorizo, kurczaka porwanego na kawałki lub pokrojonego w plastry, pokrojone pieczarki i wrzuć na patelnię. Smaż przez 3 minuty. Dodaj starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę. Wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 200 stopni
Niedzielny kucharzSkładniki na jedną pizze; 2 szkl. mąki pszennej 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag pieczarek 1 czerwona cebula puszka kukurydzy kilka czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii i oregano kilka plastrów sera żółtego Przygotowanie; Mąkę(...)około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem i przyprawami. Wykładamy pieczarki które wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, krążki cebuli i oliwki, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.razem wjechała sarna. Porcja 6-10 Składniki: 1 kg mięsa z sarny (użyłam udźca) 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 średni seler 250 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)wyciśniętym czosnkiem, następnie przelej do garnka. Dodaj liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek. Na wolnym ogniu duś ok 20 minut. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym
Niezły Młynek300g mąki pszennej pełnoziarnistej 100ml letniej wody 30 ml letniego mleka 40g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: Ketchup 600g pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła Czarne oliwki Suszone pomidory z oleju 300g sera żółtego Szczypta soli Suszone zioła: bazylia, tymianek i oregano Szczypiorek Sposób przygotowania: Letnie mleko łączymy z drożdżami(...)boku i wałkiem ponownie wałkujemy na grubość ok 6mm i dł. 15cm. Każdą zapiekankę smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Solimy odrobinę do smaku. Smażymy aż płyn całkowicie odparuje. Nakładamy po porcji na każdą zapiekankę, dodajemy suszone pomidory, pokrojone oliwki i posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wstawiamy od razu
Kuchnia w czekoladzieMieszam i gotuję wszystko przez około 15 minut. Fasolkę po bretońsku podaję zwykle z żytnim pieczywem posmarowanym masłem. Tak smakuje nam najlepiej! Smacznego! Spróbuj także: zupa z soczewicy i pieczarek, zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają
Natka Pietruszkiskładniki na około 3-4 słoiki o pojemności 0,5 l: 0,5 kg łopatki, chudej i nie poszarpanej 3 cebule średniej wielkości 8-10 pieczarek 4 ząbki czosnku musztarda chrzanowa kawałek wędzonej słoniny – około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają(...)niż masz zrobić dziwny gulasz Roladki przełóż do garnka lub brytfanki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni ponownie rozgrzej smalec, zrumień pozostałą cebulę , wyciśnięty praską czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Staraj się nie mieszać, wtedy wszystko się ładnie przypiecze, nie puszczając wody. Przełóż zawartość patelni do garnka ze zrazami. Zalej bulionem, śmietaną i duś na małym ogniu około
Ogrodnik w podróży