Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym 155pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania Z podanych w przepisie składników wyjdzie zapiekanka dla 4 osób, jeśli chcemy dla większej ilości osób zrobić ten przysmak, to proszę proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Zachęcam do zrobienia takiej zapiekanki, jestem przekonana, że dzieciom posmakuje bardzo Składniki: * 25 dkg makaronu świderki * 15 dkg wędzonego boczku * 6 – 8 pieczarek * 1 cebula(...)cebulę, dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam kilka minut do momentu aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek i zalałam przecierem pomidorowym. Chwilkę dusiłam. Dolałam wodę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Delikatnie oprószyłam suszoną bazylią. Wymieszałam sos z makaronem i przełożyłam do naczynia do zapiekania. Zrobiłam sos beszamelowy. W rondelku rozpuściłam masło
Pieprzyć z Fantazją
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami 167Cześć! Taka wersja zapiekanej cukinii jest bardzo smaczna. W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób. Składniki: * 2 średniej wielkości cukinie * 10 dkg kaszy jaglanej * 8-10 pieczarek * 10-15 dkg startego żółtego sera * przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa
Pieprzyć z Fantazją
PIERŚ Z KURCZAKA Z ZIOŁOWĄ NUTĄ Z PROSCIUTTO I WARZYWAMI 220piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż) prosciutto ziemniaki (ugotowane) papryka czerwona + papryka zielona cebula 10 pieczarek oliwa sol, pieprz, zioła Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, na patelni podsmażamy pokrojoną w paski papryke, cebule i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ugowowanymi, pokrojonymi w pół ziemniakami. Pierś z kurcaka kroimy wzdłuż, opruszamy solą i swieżo mielonym pieprzem(...)oraz ulubionymi ziołami - bazylia, oregano, tymianek. Każdy kawałek miesa owijamy szynką i układamy na ziemniakach. Zapiekamy w piekarniku ok 30-40 min, na 180 stopni
BezglutenowaIzabela
Naleśniki z borówkami 292Naleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem 256Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FASZEROWANE PAPRYKI 196kostkę mięso – chwilkę przesmażamy. Wsypujemy risotto z pieczarkami, przesmażamy i podlewamy bulionem – nie dodajemy całego bulionu „na raz”, tylko podlewamy chochelka po chochelce. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy odrobinę masła i startego sera, napełniamy papryki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy ok. 15-20 minut / 170C. Smacznego! Produkty można kupić
Ostra na Słodko
Szybka zapiekanka z suszonymi pomidorami 237bazylią. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki pieczarek układamy na ketchupie. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną paprykę i opcjonalnie kiełbasę. Całość posypujemy startym żółtym serem (ilość wg upodobań, u mnie mniej). Zapiekanki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (u mnie gazowy). Zapiekamy do stopnienia sera i chrupkości bułki. Uwaga należy obserwować pomidory
Słodkie okruszki
Jaglany pasztet z cukinii. 206pomocą lnianej ściereczki. Do miski z warzywami przełożyć ugotowaną kasze, pieczarki, cukinię, jajka, przyprawy a także posiekaną zieleninę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i spróbować czy pasztet jest odpowiednio doprawiony. Foremkę ( najlepiej keksówkę) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremki, po wierzchu wyrównać i zapiekać około 50 min lub więcej w temp
Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak zapiekany z warzywami i podwójnym serem 205tylko polecę coś konkretnego! Delikatny kurczak zapiekany z duszonymi warzywami i pokryty podwójną porcją sera... Pychota! Możecie sobie wszystko przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Składniki: 600g filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 3 pomidory, 2 łyżki kaparów (można pominąć), 2 pieczarki, puszka krojonych pomidorów, 300g
Z miłości do słodkości
FASZEROWANE MUSZLE 189pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera miksujemy, polewamy nim muszle, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy 15 min.w 170 stopniach
słodki bratek
CUKINIA FASZEROWANA 218dodajemy ryż. Na oleju z kurczaka podsmażamy cebulę, cukinię i pieczarki, obsypujemy przyprawami, dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz ketchup. Mieszamy i łączymy całość z kurczakiem. Wydrążone cukinie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy farsz, na wiechu układamy paski papryki oraz żółty ser. Zapiekamy w 180 stopniach
słodki bratek
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 241rondlu rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko zrumieniło. Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy. Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca
Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe zapiekanki z pieczarkami- najlepsze. 299samo. 2. Tymianek drobniutko posiekać i dodać do sera i pieczarek. Dla urozmaicenia można dodać drobno posiekaną papryczke chilii, cebulkę oraz parmezan. Ale bez tych dodatków zapiekanki również smakują wspaniale. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Wycisnąć na nią ketchup i wyłożyć na niego masę pieczarkowo serową. 4. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut, aż ser sie rozpuści
DefinicjaSmaku
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 695serowo-grzybowy.Sos serowo-grzybowyW garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu uzywamy blendera , aby uzyskac jednolity sos.Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy roladki będą soczyscie miękkie ok. 30 minut w temp
Słodkości i nie tylko
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 216jakże! – do smażenia (co istotne, dzięki powłoce non-stick przede wszystkim beztłuszczowego), ale też sprawdzi się do duszenia, czy właśnie jako naczynie żaroodporne – do zapiekania w piekarniku. Do testowania patelni podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania(...)tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić
Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 167jakże! – do smażenia (co istotne, dzięki powłoce non-stick przede wszystkim beztłuszczowego), ale też sprawdzi się do duszenia, czy właśnie jako naczynie żaroodporne – do zapiekania w piekarniku. Do testowania patelni podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania(...)tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić
Smaki Na Talerzu
Grillowany mielony z pieczarkami i zapieczonym ziemniakiem 225sałat pomidorki cherry ocet balsamiczny biały pieprz kiełki jarmużu Przygotowanie: Pieczarki i czosnek drobno posiekaj - wrzuć do miski, dodaj mięso i cebulę. Całość dopraw i uformuj kotleta. Ziemniaka obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj 5 min od momentu zagotowania wody. Odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp przyprawą i zapiekaj ok. 15 min w piekarniku - opcja grill (ok. 240 stopni
Alutka-Gotuje
Kurczak Caprese z piekarnika 1354smaczne jak klasyczna włoska sałatka Caprese z pomidorów i mozzarelli. Zapiekamy piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Wystarczy piersi kurczaka naciąć nożem, w każde nacięcie włożyć plaster pomidora i mozzarelli. Wszystko skropić oliwą wymieszaną z bazylią i upiec. Kurczak Caprese podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi pieczarkami i pieczonymi ziemniakami. Prosty i sycący obiad dla 2 osób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 385serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu używamy blendera , aby uzyskać jednolity sos. Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i zalewamy przygotowanym sosem , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu kiedy roladki będą soczyście miękkie ok. 30 minut
Różne smaki w kuchni
FRITTATA 338Frittata czyli jajeczna masa zapiekana z warzywami, serem, szynką lub z czymkolwiek zapragniesz. Popularne danie serwowane we Włoszech i Hiszpani. Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii! SKŁADNIKI : jajka – 4 sztuki ziemniak – 1 duża sztuka pieczarki – 2 sztuki kukurydza – 2 łyżki szpinak – garść czarne oliwki – 4 sztuki ser – 2 plasterki szynka
kuchniabellissima.wordpress.com
PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 186Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą
JejKuchnia
Gołąbki z pieczarkami 348wody. • Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki. • W każdym liściu kapusty zciąć grubą główną żyłkę i kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć
To co kocham
Tartletki z jajkiem i bekonem 173Smażyć kilka minut, dodać pokrojone w niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartletki. Wbić jajka, jeżeli są zbyt duże, można odlać nieco białka, wypełnić farszem, zalać łyżką śmietany i posypać niewielką ilością pokruszonej fety. Zapiekać około 15 minut. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami 205można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek. Na patelnie dolać olej, zmniejszyć ogień. Całość doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Kapustę odłożyć do wystygnięcia. Na plastry karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 257całości, robić w plastrach panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów. Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :) Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki 250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej
Walijskie Pichcenie
Najlepsza zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 720przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy szklanką żółtego sera, dodajemy pieczarki i całość mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika,solimy, następnie czekamy aż trochę przestygnie i wbijamy całe jajko i żółtko. Mieszamy. Polewamy mięso sosem, obsypujemy resztą sera i bułką tartą. Na wierzch kładziemy wiórki masła. Zapiekamy 25 minut w temp. 200 st. C. Na ostatnie
chwile dla mnie