Nigdy nie byłam przekonana co do tortilli ze sklepu.Wszystkie konserwanty, jakie są w nich zawarte przerażają mnie. Generalnie - wychodzę z założenia, że to co zrobię sama jest najzdrowsze. Wtedy przecież wiem, co w tym jedzeniu jest. I przeważnie wychodzi taniej niż w sklepie :) A u Was jak z podejściem do konserwantów, zwracacie na to uwagę czy nie wychodzicie(...)założenia ze nie ma co się w życiu ograniczać i "świrować" ? Dajcie znać w komentarzach. ;) Domowa tortilla wychodzi elastyczna oraz bez chemii, która notorycznie jest dostarczana nam w tej sklepowej wersji. Serdecznie polecam ! Składniki: Szklanka mąki pszennej/ moze byc pełnoziarnista szczypta do dwóch soli łyżeczka oleju Pół szklanki CIEPŁEJ wody - ciepła woda sprawi ze łatwiej wyrabia się ciasto
Justa próbuje gotowaćDomowe burrito to smaczny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w krótkim czasie. Delikatna pszenna tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem i warzywami doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, proste i sycące danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Takie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto je wypróbować! składniki na 6 porcji 6 placków tortilli ( przepis tutaj(...)zalewy kukurydzę i fasolę, całość razem łączymy, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką i dusimy około 10 – 15 minut często mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Tortille podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni lub mikrofali, żeby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcję przygotowanego farszu, podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek
Smakowite Daniazrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis(...)wolnym ogniu około półtorej godziny. Dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę i podgrzej całość. Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem oraz jeśli lubisz bardzo pikantne dodaj więcej chilli. Tortille pełnoziarniste posmaruj olejem a następnie ułóż w miseczce. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na około 10 minut. Uważaj żeby placki się nie przypaliły
wysmienityosobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne i o niebo(...)równych części. Następnie każdy kawałek rozwałkować jak najcieniej - na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia. Tortille smażyć na suchej patelni (***) z obu stron - około po 30 sekund, aż pojawią się brązowe plamki, ew. bąble. (Należy uważać, aby placków nie przypalić, można je odwracać kilkakrotnie. Tortilla miejscami powinna być
Di gotujeSkładniki: tortilla 1 opakowanie, warzywa mrożone 1/2 opakowania, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić(...)odparowania wody tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypac pieprz, wymieszać wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym serem, użyłam królewski zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 3 nuggetsy z kurczaka już upieczone --- KLIK TU 1 Garść jarmużu 2 plastry czerwonej papryki 1 tortilla np. pszenna 1 łyżka ketchupu np pikantnego PRZYGOTOWANIE: Tortille smaruję ulubionym sosem ja użyłam ketchupu. Następnie posypuję umytym, świeżym jarmużem. Nuggetsy z kurczaka kroję na mniejsze części układam na tortilli. Następnie paprykę myję i kroję w mniejsze kawałki. Kładę świeże kawałki(...)papryki czerwonej na tortilli. Calość roluję. Można owinąć folią aluminiową. Smacznego
Gotowanie Patkibyło akurat, ale proporcje i składniki możecie dowolnie modyfikować w zależności na ile macie ochotę czy ile planujecie gości - jeśli ma być to przekąska imprezowa:) Dodałam do tortilli serek z dodatkiem przypraw i natką pietruszki, połączyłam ze świeżą papryką, a wszystko to przykryłam sałatą maślaną. Tortille dodatkowego aromatu zawdzięczają suszonymi pomidorom z zalewy, które drobniutko posiekałam. Reszta(...)zgrabne zawinięcie tortilli i pokrojenie jej - pokroiłam na skośne kawałki "na dwa kęsy", możecie je dowolnie pokroić, nawet w kwadraty, prostokąty, wedle życzenia. Możecie zamiast serka dodać tarty żółty ser czy parmezan i podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać. Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą
Zasmakuj KuchniOstatnio zostały mi kotlety drobiowe z obiadu i chciałam je jakoś wykorzystać na kolację, więc wymyśliłam sobie, że zawinę je w tortilli i zapiekę w piekarniku z serem. Proste, szybkie i smaczne. Oczywiście taką tortille można również przygotować do obiadu albo pokroić na paski i podać jako przekąskę :) Składniki: * 1 placek tortilli * 2 mniejsze kotlety z piersi(...)kurczaka * garść sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach * ulubione sosy (u mnie był to ketchup i majonez) Wykonanie: Placek tortilli posmarować sosem, posypać serem, ułożyć pokrojone wcześniej na paski kotlety drobiowe. Całość zawinąć w rulonik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150'C na około 5 minut
Zrób to smacznienią zmierzyć ;). Oczywiście jak to w każdym samodzielnym wykonaniu nastąpiły pewne modyfikacje związane z naszymi preferencjami smakowymi oraz sylwestrowymi perypetiami zakupowymi. Składniki na 2 Quesadille: 4 tortille pszenne 3 gruszki 2 garście świeżego szpinaku baby 1 mała cebula cukrowa (w oryginale szalotka) ser pleśniowy Gorgonzola 1 kulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy(...)smaku. W oryginale cebulka została doprawiona gałką muszkatołową, ale w moich zasobach jej po prostu zabrakło i zapomniałam kupić. Gruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry gruszki oraz posypujemy
Kuchnia po mojemuteraz coś dla tych, którzy lubią różnego rodzaju smaki pesto. Tym razem pesto z jarmużu i słonecznika, zawinięte w tortilli z dodatkiem świeżego pomidora. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł pesto, to może tym razem się skusi. Roladki to doskonała zakąska na różne imprezy okolicznościowe. Oprócz tego, ż e roladki są smaczne to zawierają mnóstwo witamin. Do środka roladek dodałam pomidora(...)smaku Sposób przygotowania: Składniki pesto miksujemy na gładką masę w malakserze. Przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Placki tortilli smarujemy pesto. Pomidory kroimy w paski. Wzdłuż placka tortilli układamy 3 paski pomidora. Zwijamy jak krokieta tylko ( bardzo ciasno), bo jeśli zwiniemy lekko to roladki się rozwiną. Tortille
kulinarne odsłony patibardzo smaczne. Nadają się nie tylko na obiad, ale również na kolacje. Znajdziemy w nich smaki kuchni greckiej... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach Grecji...W środku tortilli znajdziecie oliwki, ser feta, pomidory, paprykę, sałatę i cebulkę, a to wszystko zalane cudownym sosem cacyki. Składniki: wrapy: tortille pełnoziarniste lub pszenne 3 szt, pomidor 2 szt, oliwki(...)oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca. Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach
kulinarne odsłony patiTortille z szynką, serem i warzywami to idealna propozycja na sylwestrowe przyjęcie. Składniki: 4 tortille pszenne 8 plastrów szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 1/3 opakowania mieszanki sałat 1 czerwona papryka 3-4 korniszony sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu Tortille rozłożyć. Położyć na środku po dwa plasterki szynki i sera, trochę sałaty oraz pokrojone w paseczki paprykę(...)korniszony. Tortille zawijać w ciasny rulon i kroić na kawałki ok 2-3 cm grubości w poprzek lub pod skosem. Ułożyć na półmisku. Podawać z sosem w osobnej miseczce. Każdy placuszek polać sosem przed bezpośrednim spożyciem
Czerwień i błękitparówką Paluszki z tofu w panierce Do jedzenia na zimno i ciepło, do przekąszenia w pośpiechu lub z bułą (hot-tofu) :) Przepis: paluszki z tofu Tortilla z meksykańskimi klopsikami Gotowe tortille kupujemy, wykładamy na talerz, obok kładziemy klopsiki i warzywka (może być też przyrządzona sałatka) i każdy może skomponować własną tortillę wtedy, kiedy(...)ochotę! Jeżeli nie przepadacie za sklepowymi tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek
Bananowe PoleBrokułami i Ricottą 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa do smażenia brokuł 1/2 sztuki jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku ricotta 115g tortille (4 sztuki) gotowe lub wg przepisu: mąka pszenna 85g proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda 65ml masło do smażenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych to możemy pominąć(...)etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy
rabarbarowokurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki cebula czerwona - 1/2 szt. papryka konserwowa - 1 szt. ogórek konserwowy - 2 szt. kukurydza w puszce - 1 puszka tortilla - 6 szt. majonez light - 6 łyżek sól - do smaku pieprz czarny mielony - do smaku przyprawa kebab- gyros Prymat - 2 łyżki oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania(...)Wymieszać z oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni, na złoto. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać. Placki wysmarować majonezem. Przyprawić solą, pieprzem. Zwinąć w rulon. Spód tortilli owinąć folią aluminiową. Do środka tortilli nałożyć łyżką sałatkę. Następnie kurczaka
Kuchnia Paulettes