pieczarki z serem - 4000 przepisów (strona:161/267)

PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 216

gałki muszkatołowej sól, pieprz 2-3 łyżki oleju roślinnego ok. 80g żółtego sera w plasterkach Kaszę quinoa przepłukuję na gęstym sitku, wrzucam do rondla, zalewam wywarem i gotuję ok. 20-25 minut do miękkości. Trzeba pamiętać,  że kasza ta ma bardzo specyficzną strukturę. Po ugotowaniu odcedzam. Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą, odcinam nóżki, wydrążam środek tak, aby pozostały niezniszczone(...)obieram, siekam w kostkę, czosnek pozbawiam osłonki i przeciskam przez praskę. Wszystko podsmażam na odrobinie tłuszczu, wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,  mieszam i doprawiam. Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 181

szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Lasagne z mięsem / Lazania 265

sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy 2 łyżki mąki(...)oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.Dodajemy  mięso mielone , dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.Dusimy pod przykryciem około 10 minut.CAŁOŚĆ :Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.Makaron podgotowujemy.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Układamy warstwami:- makaron – mięso

Ostra na Słodko
Makaron z serem – zapiekanka makaronowa 200

surową ostrość. Tak naszykowane cebula i czosnek lądują w garnku z makaronem. Znowu łyżka oleju – smażymy na wysokim ogniu pieczarki – do zbrązowienia i odparowania wody. Wysmażone, tak jak wszystko, wrzucamy do garnka z makaronem.   Do garnka ze wszystkim ścieramy sery – kruchy dojrzały cheddar, najlepiej ostry, mocny i wyraźny w smaku, i lekki ser Provolone robiony z ciągniętego krowiego twarogu(...)Maccheroni ai ferri (ręcznie formowane rurki) 100g mrożonego zielonego groszku 100g bekonu w cienkich plastrach 100g szalotek 100g pieczarek 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka masła do wysmarowania formy 100g sera Cheddar 100g sera Provolone (albo inny miękki i dobrze rozpuszczalny ser krowi) 50g parmezanu sól pieprz SKŁADNIKI BESZAMELU

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z makaronem,kurczakiem i warzywami 218

Zapiekanka z makaronem,kurczakiem i warzywami” Zapiekanka z makaronem,kurczakiem i warzywami Składniki: 200 g makaronu (u mnie kokardki) 150 g pieczarek pół średniej cebuli 1 pierś kurczaka 250 g mieszanki warzyw 200 g sera żółtego 250 ml śmietany 2,5 ząbka czosnku sól pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al’dente. Pierś kroimy(...)kostkę,przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa do kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolorek, przekładamy na inne naczynia. Kroimy pieczarki w kwadraciki i cebulkę w pióra. Wrzucamy na patelnię wszystko włącznie z mieszanką warzyw d oprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. od czasu do czasu mieszając. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

Gotowanie-uk
TARTA Z KIEŁBASĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 146

zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Składniki na farsz: 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy lub oleju 300 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej 160 g startego żółtego sera np gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić(...)kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą. Ser żółty trzemy i mieszamy z łyżką mąki. Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski

Ciastka - domowe słodkości
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 222

łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy

Kolizje Smaków
Jajecznica wegańska z pieczarkami 106

również szczypiorek i podawałam ją z pomidorami, bo bez nich ani rusz! Super śniadanie na ciepło dla wegan i nie tylko. Smacznego :-) Składniki: ser tofu zwykłe 200 g, posiekany szczypiorek 3 łyżki, rzodkiewka 2 szt, pieczarki 10 szt, olej do smażenia, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy

kulinarne odsłony pati
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 154

cebulką i pieczarkami   Naleśniki Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Dominik je uwielbia i mógłby jeść non stop, ja też jestem ich ogromną fanką. Jako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami(...)Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;)   Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 270

cebulką i pieczarkami   Naleśniki Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Dominik je uwielbia i mógłby jeść non stop, ja też jestem ich ogromną fanką. Jako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami(...)Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;)   Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już

Cooking Monster
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 309

można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki(...)odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę śmietany, łyżkę masła i pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe

Kolizje Smaków
Pieczarkowe gniazdo 224

Składniki, 2 porcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone(...)kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany

Moniki Smakołyki
kolorowa zapiekanka makaronowa... 130

Składniki: makaron 200 gram/kolorowy, pierś z kurczaka 1 podwójna, pieczarki 10 średnie, por 1 średni, olej rzepakowy 6 łyżek, serek śmietankowy 125 gram, ser żółty 150 gram, śmietana kremówka 100 gram, mleko niesłodzone skondensowane 100 ml, jajka 2 sztuki "XL", przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron kolorowy ugotować(...)dente", piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu i na oleju usmażyć, ser "morski" lub inny rozdrobnić w rozdrabniaczu lub utrzeć na tarce i wymieszać razem z kremówką, mlekiem, serkiem, jajkami w naczyniu żaroodpornym na przemian układać porcje makaronu, pokrojone pieczarki z porą, piersi, masę serową i tak do wyczerpania składników piec w 200 C około 40 minut, kroić

W Mojej Kuchni Lubię
Garnek chłopski – danie jednogarnkowe 119

mamy pomysłu i dużo czasu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600 gram ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 8 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki kiszone 2 plasterki boczku wędzonego 500 ml wody Sól Pieprz olej Ser tarty Wykonanie: W naczyniu typu wysoka patelnia, wlewamy oko 2 łyżek oleju, podsmażamy mięso mielone przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną(...)smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy posypane serem tartym. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 148

śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 10 plasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki(...)jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy.  Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut. Smacznego

ClauditteMissCooking