warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz Mięso kroimy(...)odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI 320 g spaghetti 300 g pieczarek 200 g różyczek brokułów 100 g szynki 100 g sera emmentaler 50 g parmezanu 50 g masła 50 g m ą ki pszennej 250 ml śmietany 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 300 g di funghi champignon(...)pomidorow ą, dokładnie mieszamy i gotujemy do zagęszczenia si ę sosu. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy potarkowany ser emmentaler. **** PREPARAZIONE Lessate la pasta al dente. Cuocete i broccoletti al vapore. Tagliate il prosciutto a listarelle. Nel frattempo preparate la salsa. In una casseruola sciogliete il burro, versate la farina
La grande e la piccola cuocaMuffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować(...)domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku
Słodka StronaCiasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika do rozpuszczenia się sera. Podawać
Kuchnia Danusicałkiem smaczne krokiety. SKŁADNIKI: na naleśniki 1 1/2 szkl mleka mąka około szklanki 1 jajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki(...)drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić całość, aż z grzybów odparuje woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem. Całość mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać
Kuchnia w opałachgluten free "Le Veneziane" 250 g 50 g świeżego szpinaku baby 2 szklanki passaty pomidorowej 1 duża cebula 4-5 większych pieczarek 200 g śmietany 12% (mały kubełek) 2 ząbki czosnku dowolny twardy ser do starcia na wierz lasagne, ja użyłam bursztyna olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek łyżka cukru (do sosu pomidorowego(...)Wykonanie: Na patelni z rozgrzanym olejem wrzuć mięso mielone, dobrze rozbij na mniejsze kawałki. Gdy lekko zmieni kolor na jasny dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z pieczarkami pokrojonymi w cienkie plasterki. Całość duś około 5 minut, przypraw (bez cukru, bo on jest do passaty), dodaj szpinak, duś 8 minut, wlej śmietanę. Całość dokładnie mieszaj. Pomidorki koktajlowe
Zasmakuj Kuchniłyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino
NaKońcuJęzykaczosnkuolej z pestek winogronsólpieprz ziołowysłodka paprykaprzyprawa do mięsa mielonegooreganoser żółtyPrzygotowanie:Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę.Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory(...)wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe NieboMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 360 g schabu, 40 dag pieczarek, mała cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 100 g tartego sera żółtego, około 600 ml bulionu (może być z kostki), łyżka mascarpone (opcjonalnie), 100 g śmietany, 2 łyżeczki mąki(...)szklanki mleka. Przygotowanie: Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu
JejKuchniaszklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje sok Dodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotować Posoloną(...)oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C) Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min). Skorzystałam z przepisu stąd . Tak przyrządzona
Proste Potrawyczasu na bardzo wysokim poziomie trudności). Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje): 3 kawałki schabu 2 jajka sól bułka tarta pieczarki 200 - 250 g ząbek czosnku 3 garście posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki orzechów włoskich masło ser żółty 3 - 4 plasterki Kotlety rozbić, posolić i zamoczyć na około 20 minut w rozbełtanym jajku. Po tym czasie obtaczać w bułce(...)mniejsze kawałki i uprażyć, ściągnąć z patelni. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle na patelni razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć tak, aby pietruszka zachowała swój kolor po czym dorzucić orzechy i dokładnie wymieszać. Nakładać porcjami na wysmażone schabowe. Każdy zakryć serem żółtym i zapiec na patelni pod przykryciem przez około
Karola gotujełatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki
karmelowySKŁADNIKI: (6-8 osób) około 1 kg piersi z kurczaka 1 brokuł ugotowany 5 większych pieczarek 1 kulka mozzarelli 1 pęczek 1 świeży koperek posiekany 400 ml. rzadkiej śmietany Boczek plastry (wedle uznania ) Nie musimy go dawać. Pieprz,sól 1 szklanka Sera żółtego tarkowanego 5-6 łyżek tartego parmezanu Sposób: Kurczaka myjemy , oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)Pieczarki umyte kroimy cienko . Śmietanę roztrzepujemy dodając pieprz,sól Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym dodajemy pieczarki , boczek i brokuł Pieczemy w temperaturze 150 C 10 minut Następnie wyciagamy z piekarnika zalewamy śmietaną I dodajemy posiekany szczypiorek,mozzarelle,żółty ser i parmezan. Pieczemy około 20 minut w 180 C Podajemy z ryżem albo makaronem Smacznego
Viola cooks with passionSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić(...)Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową
Qchnia po prostujest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 200 ml śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente, zostawić 3 łyżki wody z gotowania. Pieczarki i wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę(...)gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się do środka makaronu). Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiekać 15-20 minut aż ser się rozpuści i zacznie lekko bąbelkować
Kulinarne Inspiracje