pomieszać z wieprzowo-wołowym) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. papryki czerwonej 1 szt. papryki żółtej 25 dag pieczarek puszka czerwonej fasoli w zalewie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili pieprz, sól 3 łyżki oleju ser do posypania PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso, doprawić solą(...)pieczarki. W razie potrzeby doprawić. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Przecier pomidorowy przełożyć do szklanki, wypełniając ją do połowy wodą, starannie wymieszać i zaprawić nasze chili. Fasolę przełożyć na sito i przelać zimną wodą, dodać do reszty. Gotować jeszcze kila minut, by zgęstniało. Na końcu, wedle upodobań smakowych, dodać piekielnego smaku*… Wyłożyć na talerze, posypać serem żółtym
zabawa smakiemimprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem wrzucić do piekarnika. Zachwyt gości gwarantowany:). 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, chilli 1/2 pęczka natki pietruszki olej Kruszonka: 1/2 szklanki startego sera cheddar 150g mąki 100g masła 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1. Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy
Szefowa kuchnibłyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala. Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami. Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Ciekawe czy rozkocha Was tak samo bardzo jak rozkochało moje grube ciasto?! SKŁADNIKI(...)wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą. Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ). Smacznego
Ostra na Słodkododawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku 1 mała ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu) 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z rosołu) opcjonalnie kawałek selera i kalarepy z rosołu Przygotowanie : Pieczarki obierz, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej(...)się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze
Anioszek w kuchnigryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zielona soczewica w pomidorach pelati
Moja smaczna kuchniaskórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0,5 łyżeczki chillisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty
Niezły Młynekpropozycja na smaczny obiad. Składniki: 30 dag makaronu świderki 1 mała cukinia ½ pora 4-5 sztuk pieczarek Kilka różyczek brokułu 1 czerwona papryka 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej 20 dag dowolnej wędliny 3 łyżki klarowanego masła 1 kulka sera mozzarella ½ krążka sera camembert 10 dag sera gouda 1 szklanka słodkiej 12% śmietany Sól himalajska do smaku Świeżo(...)Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić. Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe miękkie warzywa, wymieszać z makaronem oraz słodką śmietanką, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, zblanszowanego brokuła, starty na tarce ser mozzarella oraz gouda, oraz pokrojony
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 3 jajka 150 g roztopionego masła 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia FARSZ: 2 cebule 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły(...)czosnek i smażymy. Gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy mleko zmieszane z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy w paseczki, które rozkładamy przy
Rozpustne gotowanieLatem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie rodzinnego grilla (jeśli kiedyś odwiedzi Was na grillu wegetarianin, nie możecie mu zaserwować nic prostszego). Można też taki krążek sera rozkroić i maczać w nim kawałki warzyw - przepyszna przystawka gotowa! Dziś z kolei chciałam Wam zaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie(...)łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 200 g zielonej soczewicy 2 krążki sera camembert* 2 łyżki octu balsamicznego * w wersji wegańskiej pomiń camembert Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie wstaw
Chilli Czosnek i Oliwacooool Czego potrzebujecie tym razem? ciasta francuskiego, które dostaniecie w każdym chyba spożywczaku, sera żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki
Arbuziakiżeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje. Składniki: 7 grubych naleśników starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule oliwa z papryczką chilli(...)Tortownicę wysmarować masłem. 7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem. 8. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. 9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki
Mama GotujePyszne pieczarki i równie smakowite mieszanki owoców morza, czy można je połączyć? oczywiście że tak. W rezultacie danie pyszne i pożywne zaspokoi każdy głód, zachęcam do
Moje Małe Czarowanieczosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy
Mania GotowaniaSkładniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe(...)koncentratu pomidorowego smażymy przez chwilę i przekładamy do miski Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę. Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie
Taste Therapyspotkałam na straganie... Składniki: małe patisony (zdrowe bez plamek) 100 g zielonej soczewicy kilka pieczarek ½ strąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan) Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie. Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest(...)patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzuciłam pieczarki. Chwilę przesmażyłam do odparowania płynu. Dodałam miąższ z patisonów i paprykę, potem włożyłam posiekanego pomidora. Na koniec dołożyłam soczewicę. Doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszałam. Farszem napełniłam patisony, Posypałam serem. Przykryłam odciętymi kapelusikami. Piekarnik nastawiłam na 180°C. Patisony ułożyłam
Kuchnia u Krysi