szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 20 dag mięsa z rosołu marchewka z rosołu 1 średnia cebula 1/2 piersi z kurczaka 4 pieczarki sól pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki śmietany olej 2 łyżki tartego sera żółtego Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć 6 naleśników. Mięso z rosołu pozbawić kości(...)posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec 20 minut
Ewusiowe Smakiciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem(...)czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy ok. 300 ml śmietanki i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej szklankę żółtego sera, cały topiony serek, ścieramy sporo gałki muszkatołowej. Delikatnie gotujemy do momentu kiedy sery rozpuszczą nam się
vegetaniekurczaka, myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, robiąc kolejną warstwę. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażone przekładamy do naczynia. Całość zalewamy sosem meksykańskim. Na wierzchu układamy starty żółty ser lub plasterki. Zapiekamy ok 30-40 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniskładniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej natki z selera, którą wcześniej rozmroziłam) 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany, kwaśnej słodka papryka, sproszkowana sól, pieprz wykonanie: Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną. Całą tortownicę (ok. 18 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, mięso
Domowy Smak JedzeniaPyszna zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym i ananasem...Składniki: 200 g pieczarek, 150 g makaronów: świderki, łazanki, kokardki, 1/2 puszki ananasów, 400 ml sosu słodko-kwaśnego, 2 piersi kurczaka, 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa, 3 cebule, 100 g żółtego sera. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy(...)drugiej patelni podsmażamy cebulkę, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, podsmażoną cebulkę, podsmażone pieczarki, usmażonego kurczaka i ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko zalewamy sosem słodko-kwaśnym. Następnie posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na godzinę. Na talerzu dekorujemy ananasem i szczypiorkiem
Aga w kuchniprzemycić trochę warzyw jakimś ortodoksyjnym wielbicielom schabowego z kapustą. Składniki: szklanka zielonego groszku 0,5 kg marchewki 1 cebula 0,3 kg pieczarek 1 cukinia 1 bakłażan 2 kulki mozzarelli szklanka tartego parmezanu, oscypka bądź innego, twardego sera opakowanie 400 ml jogurtu naturalnego 4 jajka pęczek szczypiorku opakowanie makaronu do lasagne. Cukinię, cebulę oraz pieczarki drobno kroimy i przesmażamy, doprawiamy
ladykitchenroboty :) Potrzebujemy: 4 cukinie okrągłe 3 liście jarmużu 1 szklanka kuskusu 5 łyżek oleju 300 g oczyszczonych pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki posiekanego koperku 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki sera neufchatel (z TEGO przepisu) lub miękkiego sera koziego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Rwiemy(...)drobne kawałki usuwając przy tym twarde łodygi. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na rozgrzanym oleju, doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem na 5 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie wydrążamy. Mieszamy farsz z patelni z gotowym kuskusem i wkładamy w cukinie. Na wierzch dajemy łyżkę sera neufchatel, lub jeśli nie mamy to dowolnego miękkiego
Marder&Marder Manufacturewszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka nie smakowałaby ;) Składniki:1 kg ziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać(...)najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy.) Do cebuli dorzucić pieczarki i zasmażyć krótko na większym ogniu. Powinny się podsmażyć, a nie udusić. Doprawić solą i pieprzem.Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Codzienna kuchnia niecodziennapolenty (kaszy kukurydzianej) łyżka-dwie startego parmezanu 200 ml amarantusa ekspandowanego płaska łyżeczka suszonego oregano ciut pieprzu cayenne sól 8 średnich pieczarek 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowy lub przecieru 1/4 cebuli oregano ok. 150 g sera typu mozzarella Polentę ugotować w potrójnej ilości wody. Trzeba pamiętać o mieszaniu, gdy polenta zacznie się gotować. Po ugotowaniu (ok. 10 minut od zawrzenia(...)Równo rozsmarować. Polentę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Ułożyć kawałki pieczarek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć na placku plastry mozzarelli. Do tego typu dań wybieram ser typu mozzarella kupowany w bloku, a nie w kulce. Wstawić jeszcze na moment do piekarnika, który
Weekendy w domu i ogrodziesię zarumienią, obracamy je i faszerujemy mozzarellą. Na wierzchu układamy kawałek plastra szynki szwarcwaldzkiej. Po nafaszerowaniu mozzarellą i szynką, pieczarki grillujemy jeszcze około 5 minut. Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 1 polędwiczka wieprzowa 250 g brązowych pieczarek 1 pęczek zielonych szparagów 50 g rukoli ser żółty sól, pieprz 2 łyżki masła, olej Przygotowanie: Grzyby pokroić … Czytaj dalej Makaron z grzybami i polędwiczką
czarrna od kuchniminut. Po tym czasie, gdy pieczarki ładnie się zarumienią, obracamy je i faszerujemy mozzarellą. Po nafaszerowaniu mozzarellą, pieczarki grillujemy jeszcze około 5 minut. Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści. Smacznego
Smak mojego domusałatkę z makaronem tortellini. W smaku jest bardzo zbliżona do sosu pieczarkowego. Jej zrobienie nie jest trudne, ma niewiele składników. 250g makaronu tortellini z serem 2 filety z kurczaka 2 cebule 250g pieczarek 1/3 szklanki śmietany 150g tartej mozzarelli 1 jajko sól, biały pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Szefowa kuchniPewnie słyszeliście o makaronach firmy Czaniecki. Jest to producent makaronów o bardzo wysokiej jakości. Posiadają również linię makaronów z dodatkiem błonnika owsianego, który bardzo korzystnie wpływa
JaglusiaDuś do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu. Pieczarki pokrój w plastry. Podduś lub usmaż. Plastry cukinii posmaruj sosem pomidorowym. Na to ułóż pieczarki oraz pokrojoną w paski szynkę. Posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut do roztopienia sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów