pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:133/369)

Wegański sos pieczarkowy 169

dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać i podać z makaronem lub kaszą. Pyszne i proste rozwiązanie.  Będę oponowała za pieczarką brązową, która jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże mięsiste kawałki grzybów smakują o wiele lepiej zanurzone(...)patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę posiekanej zieleniny

Roślinna - blog wegański
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 218

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos do warzyw stir-fry 184

zachowanie tekstury warzyw. Dzisiaj mam dla was przepis na sos do stir fry z warzywami. Generalnie możliwości jest mnóstwo ale najważniejszy jest sos, gdyż to on dodaje całej potrawie smaku. Składniki 200 g kurczaka 1 papryka 4 pieczarki 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka sezamu makaron ryżowy przygotowany według przepisu na opakowaniu Sos: 1 szklanka sosu sojowego 1/2 szklanki sosu

Delusional Trine
Sos pieczarkowy + film 178

Pyszny i szybki w przygotowaniu  sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole. składniki na 2 porcje  20 dag pieczarek cebula 1,5 szklanki bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła pieprz przepis Pieczarki kroimy w większe(...)całość mieszamy doprawiamy pieprzem . Pieczarki i cebulę zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy, dolewamy chochelkę wywaru z pieczarek, dobrze mieszamy i całość wlewamy do gotującego się bulionu. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut ciągle mieszając

Smakowite Dania
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 129

dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody(...)ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja

Kryzysowa Książka Kucharska
Meksykański Król Imprez – sałatka warstwowa 512

wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła   sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy     *** Mięso mielone(...)kosteczkę *** *** Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na dno miski. Na sałatę wykładamy pomidora i paprykę *** *** Kolejną warstwę stanowi mięso a później pieczarki. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. W miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos wykładamy na fasolę i całość posypujemy startym (na tarce o dużych oczkach) serem *** *** Wierzch sałatki tuż przed podaniem wysypujemy pokruszonymi nachosami, a wokół

Blog z Apetytem
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 137

gotowania! Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake 200 ml śmietanki 30% 1 gałązka tymianku sól, pieprz Kasza: 1 szklanka kaszy pęczak 1,5 szklanki wody woda(...)Szalotki kroimy w piórka. Borowiki odciskamy z nadmiaru wody (wodę zostawiamy do kaszy!). Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią.  Wrzucamy szalotkę i smażymy jeszcze dwie minuty. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol (około 3 minut). Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą

My Culinary Art
ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 170

szykuje na tzw."oko" ;) *pokrojone pieczarki i cebulka podsmażone na małej ilości oleju *czerwona papryka i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (ogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie(...)warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę), na to posypujemy starty ser. Następna warstwa to pieczarki z cebulką podsmażone, cała reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną papryką, warstwa sosu i na samym końcu większa warstwa startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około

Zrób to smacznie
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 213

mielone. Otaczamy je lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy(...)czosnku 1 łyżka granulowanej cebuli 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki zimnej wody bułka tarta olej do smażenia sos pieczeniowy ciemny wg przepisu na opakowaniu (totalnie po amerykańsku, na łatwiznę ) 350g pieczarek 2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 190

Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann.  Składniki na 2 porcje: 500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka listków świeżego tymianku 5 łyżek oliwy 100g migdałów 2 łyżki masła orzechowego sól morska i pieprz do smaku 4 cukinie Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 4 suszone pomidory(...)woda z pieczarek odparuje. Zdejmij z ognia. Migdały zmiksuj w blenderze i wraz z masłem orzechowym wmieszaj w grzybowy farsz. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem.  Cukinie umyj i za pomocą obieraczki lub ostrego noża pokrój w cienkie plasterki – na dwie porcje potrzeba ich 16 sztuk. Pozostałe resztki cukinii drobno pokrój – zostaną użyte do sosu pomidorowego. Gotowe plastry

Roślinna - blog wegański
Makaron z sosem śmietanowym. 135

makaron to może się skusicie. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy śmietanowe, dlatego na pewno jeszcze nie raz dodam jakiś przepis na taki właśnie sos. Składniki: 200 g boczku 150g szynki wędzonej 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml śmietany 18% w kartoniku przyprawy (sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano) ser żółty utarty (do posypania na wierzch) Makaron(...)boczek,jak się trochę wytopi dodać szynkę,po kilku minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę i przyprawić. Uważajcie z przyprawami bo boczek i szynka są dość słone. Gotować jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem.Posypać utartym żółtym serem

Agusiowe smakołyki
Pizza do odrywania 268

Bardzo podzielny pomysł na pizzę. Za każdym kolejnym oderwaniem trafiamy na inny smak - z serem, z pieczarkami czy wędliną. Takie bułeczki idealnie smakują maczane w czosnkowym sosie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo:  Keczup do smarowania 150 g pieczarek

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 335

podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry(...)kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia. Post Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze pochodzi

Poezja smaku
Wegański quiche brokułowy 143

Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano(...)koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut. Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki, dodajemy sos sojowy, wodę i przyprawy i miksujemy na gładką masę. Gdy jest za sucha

Lamarida.pl
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 204

pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam(...)dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Makaron

Kuchnia z widokiem na ogród