pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:131/369)

Makaron z boczkiem w sosie 162

makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis) , a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz(...)boczku, smażyć do zeszklenia się cebuli, a następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek. Wszystko zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż sos będzie gęsty. Na talerzu polać makaron sosem i posypać natką pietruszki. makaron z boczkiem w sosie

O kuchni z uczuciem
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 203

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krokiety z pieczarkami i porem 241

robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tajska zupa z kurczakiem i warzywami 180

łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 150 g pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 250 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki sosu rybnego szczypiorek (pominęłam) Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. W garnku na oleju podsmażyć pastę(...)minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek

Czerwień i błękit
TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM 177

opakowanie filety z kurczaka 3 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz biały do smaku woda gotowana 2 szklanki kostka rosołowa 1/2 sztuki pieczarki duże 5-6 sztuk cebula 1 sztuka olej rzepakowy do smażenia śmietana 12 % do sosów i zup 2 łyżki kwaśna gęsta śmietana 3 łyżki natka pietruszki  mąka 2 łyżki + woda do zagęszczenia ~~METODA~~ Makaron gotujemy według(...)patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy pieczarki. Następnie układamy całe filety i smażymy, co jakiś czas mieszając, aby pieczarki nie spaliły się. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie. Po tym czasie dodajemy resztę wody oraz kostkę rosołową.  Gdy bulion zacznie gotować się

Kuchnia Paulettes
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 255

papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku  3 pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz, curry, sos sojowy, oliwa warzywa : sól, pieprz, papryka ostra&słodka, zioła prowansalskie, bazylia, 1 i 1/2  łyżka oliwy Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg wskazówek(...)opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Mięso kroimy w paski, marynujemy w pieprzu i soli, łyżeczce curry, łyżce sosu sojowego i oliwie. Zostawiamy na 15 minut.  Wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę. W garnku na 1 łyżeczce oliwy podsmażamy pieczarki, a gdy będą złote dodajemy pozostałe warzywa. (tym zabiegiem skróciłam sobie czas pieczenia, gdyż naprawdę miałam mało czasu). Smażymy

Kitchens Alphabet
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 204

łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól  i pieprz do maku Sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 150 g pieczarek kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól(...)wyrobić na jednolitą masę.Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą,  pieprzem i gałką...zagotować. Podawać

Gosia gotuje
Pizza, różne wariacje w dodatkach 229

różne, duże placki. Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś kolejne 5 minut, dopraw i zmiksuj. Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym oleju pieczarki , nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną(...)Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła:  Pokrojonego ananasa i kukurydzę z puszki, na drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka słodka świeża i  papryczki ze słoika łagodne. Całość sypiemy startym serem, w ilości jaka Wam odpowiada. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Pasje Jolki
KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK 1055

łyżeczka czosnku staropolskiego. Składniki sosu: 500 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżki cukru, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 120 ml wody. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki. Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki. Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia(...)patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso. Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli. Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso

JejKuchnia
Ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybka sałatka z serem i oliwkami 229

kostkach, w zalewie ziołowo-olejowej z zielonymi oliwkami i ząbkami czosnku Apetina Snack Pack in oil  2 rzodkiewki 1 średnia pieczarka 1/4 dużej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą:  Do misy blendera przekładamy cały sera typu śródziemnomorskiego w kostkach wraz z 2 oliwkami i 1 ząbkiem czosnku(...)minut). Podajemy schłodzony, np. z krakersami lub jako dodatek do dań głównych. ... idealny sos do szybkich przekąsek i dań głównych Szybka sałatka z serem i oliwkami: Liście sałaty i roszponki myjemy i układamy w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do sałatki wraz z pociętymi na plasterki rzodkiewkami. Umytą paprykę kroimy w kostkę

Słodkie okruszki
Wegański sos pieczarkowy 194

dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać i podać z makaronem lub kaszą. Pyszne i proste rozwiązanie.  Będę oponowała za pieczarką brązową, która jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże mięsiste kawałki grzybów smakują o wiele lepiej zanurzone(...)patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę posiekanej zieleniny

Roślinna - blog wegański
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 248

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos do warzyw stir-fry 206

zachowanie tekstury warzyw. Dzisiaj mam dla was przepis na sos do stir fry z warzywami. Generalnie możliwości jest mnóstwo ale najważniejszy jest sos, gdyż to on dodaje całej potrawie smaku. Składniki 200 g kurczaka 1 papryka 4 pieczarki 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka sezamu makaron ryżowy przygotowany według przepisu na opakowaniu Sos: 1 szklanka sosu sojowego 1/2 szklanki sosu

Delusional Trine
Sos pieczarkowy + film 210

Pyszny i szybki w przygotowaniu  sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole. składniki na 2 porcje  20 dag pieczarek cebula 1,5 szklanki bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła pieprz przepis Pieczarki kroimy w większe(...)całość mieszamy doprawiamy pieprzem . Pieczarki i cebulę zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy, dolewamy chochelkę wywaru z pieczarek, dobrze mieszamy i całość wlewamy do gotującego się bulionu. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut ciągle mieszając

Smakowite Dania
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 160

dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody(...)ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja

Kryzysowa Książka Kucharska
Meksykański Król Imprez – sałatka warstwowa 536

wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła   sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy     *** Mięso mielone(...)kosteczkę *** *** Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na dno miski. Na sałatę wykładamy pomidora i paprykę *** *** Kolejną warstwę stanowi mięso a później pieczarki. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. W miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos wykładamy na fasolę i całość posypujemy startym (na tarce o dużych oczkach) serem *** *** Wierzch sałatki tuż przed podaniem wysypujemy pokruszonymi nachosami, a wokół

Blog z Apetytem