pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:130/369)

Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 201

Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane(...)jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 250 g 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 5-6 czarnych oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi) sól i pieprz

Gosia gotuje
Spaghetti owinięte cukinią 155

wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary,   sól,   pieprz do smaku,   zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego.   Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy(...)delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Basmati z imbirem i Emaus 183

innego) 1 mały kawałek korzenia imbiru, starty na tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego kilka pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 328

duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego  2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa mielonego wieprzowego 80 g żółtego sera, startego na tarce(...)Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy wino i odparowujemy całkowicie

My Culinary Art
Pizza chlebek 286

łyżeczka przyprawy do pizzy 2 łyżki oliwy szczypta cukru olej do smażenia farsz 40 dkg sera żółtego 30 dkg pieczarek 1 cebula czerwona 1 garść oliwek czarnych przyprawa do pizzy 100 g salami cienkie plastry 2/3 szklanki sosu pomidorowego sól, pieprz przyprawa do pizzy tymianek świeży Do miski przesiewam trzy łyżki mąki do pizzy, dodaję szczyptę cukru wody letniej tyle(...)zwiniemy roladę bo nie będzie się przyklejać do papieru. Rozciągam na papierze ciasto rękoma tworząc prostokąt o wymiarach 29* 50 cm. Ciasto smaruję sosem pomidorowym można też posmarować ketchupem, posypuję startym serem, układam plastry salami. Pieczarki pokroiłam drobno, i przesmażyłam na oliwie, posoliłam doprawiłam pieprzem, tymiankiem, odstawiłam do przestudzenia. Wyłożyłam na salami, dodałam pokrojoną drobno cebule czerwoną, oliwki pokrojone, posypałam

wesoła kuchnia
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną 102

więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka, 4 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • natka pietruszki • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Wykonanie: • Cebulę pokroić

To co kocham
Jajka w sosie tatarskim 132

Dzisiaj kolejna propozycja z jajkiem w roli głównej. Postanowiłam odtworzyć stary przepis z rodzinnego domu i zaprezentować jajka podane w sosie tatarskim. Klasyka na wielkanocnym stole. Składniki: 8-10 jajek słoik marynowanych pieczarek słoik marynowanych szalotek 5-6 korniszonów 2 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki. Cebulkę, korniszony(...)pieczarki odcedzić z zalewy. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Razem z cebulką i pieczarkami rozdrobnić w malakserze na małe kawałeczki. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Na półmisek wyłożyć sos tatarski. Na wierzch ułożyć połówki jajek żółtkiem w dół. Podawać schłodzone

Czerwień i błękit
Pierś kurczaka w delikatnym sosie 154

dlatego, że zazwyczaj królują u nas pikantne dania. Tym razem postanowiłam ugotować coś delikatnego. Efekt -  s maczne mięsko oraz aksamitny i pachnący sos :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 marchewka, ½ brokuła, pęczek koperku, 150 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, maggi, kostka bulionowa, mąka, olej Sposób(...)oleju. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową i maggi.  Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie

Nie tylko w kuchni
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 174

żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki. Składniki: 800g mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 3 jajka 2 cebula (z tego 1 do sosu) sól pieprz 20 dag boczku wędzonego 1 czerwona papryka 50 dkg pieczarek łyżeczka musztardy śmietana 18% (ilość wg uznania) koperek olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną(...)głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Faszerowane kabaczki i cukinie 162

lenistwa.  Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :)   składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle  w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół(...)popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut.  Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek

Stare Gary
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 141

trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła ·          250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich ·          1 łyżka masła / oliwy ·          1 łyżeczka sosu rybnego ·          pieprz do smaku(...)powpadały. Trawę cytrynową (jeśli mamę trawę w całości, trzonkiem noża rozbijamy jej rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym (on dosala nam zupę, trzeba uważać z ilością i dostosować z zależności od tego jak słony jest rosół). Mniejsze pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części i podsmażamy na tłuszczu do miękkości, doprawiając sola i pieprzem, wrzucamy

Bazując na smaku
Karkówka pieczona w piekarniku 693

smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu(...)zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.   Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :) SMACZNEGO!!!:)   Rozliczenie: Karkówka 5-6zł Cebula- 1zł czosnek- 0,50zł pieczarki- 3zł przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł ziemniaki 1kg-1zł Z przepisu wychodzą 4 porcje dania. Po zsumowaniu otrzymujemy 15,50zł. Także dzisiejszy obiad

Czerwona Porzeczka
Karkówka w sosie pieczarkowym 120

potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty . Zapraszam! Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki: ok. 6 plastrów karkówki 400g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia   Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem(...)przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron. Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby je tylko zakryć. Pieczarki myję, obieram, kroję na grubsze plastry i podsmażam – z pokrojonym w plasterki czosnkiem – odrobinę aby tylko lekko zmiękły i dodaję je do karkówki. Duszę na wolnym ogniu

UgotujmyTo.pl
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 175

dodaję oliwę do niej. Smażenie nie powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się.  Na zdjęciach pokazałam kotleciki w towarzystwie smażonych na maśle pieczarek, ale równie pyszne są ze zdecydowanymi w smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż. Komponujcie zatem swoje ulubione smaki i zestawy.  Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i pieczarkami 168

miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pomidory. Gotujemy chwilę i doprawiamy wyraźnie paprykami, bazylią, pieprzem i solą. Mięso z sosem wykładamy na cukinię. Na tym umieszczamy: osączony groszek, pieczarki oraz ser. Podpiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku