pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:136/369)

Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 112

Grzybowe penne z krewetkami  Grzybowe penne z krewetkami  w sosie winno- śmietanowym Składniki na 3-4 osoby:   300g makaronu penne   200g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 300 g pieczarek 500 g krewetek mrożonych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego świeżo zmielony czarny pieprz, sól posiekana natka pietruszki   pół szklanki śmietany 18% pół szklanki(...)małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami. Udekorować pozostałą natką pietruszki i/lub innymi ziołami. 4) Pałaszować..:) Z przyczyn technicznych (mały zapas mrożonych grzybów leśnych) w tej wersji użyłem wymieszanych z pieczarkami, co potrawie nie zaszkodziło. W wersji lux można użyć po prostu 500 g grzybów leśnych:) Smacznego!:) Grzybowe

Aromatyczne Podróże
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 143

false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora, cebulę, czosnek, pieczarki. Papryki(...)czosnek, ciągle mieszając. Po paru minutach dodaj pieczarki. Podsmaż chwilę i przełóż do makaronu. Następnie dolej 2 łyżki oleju i, ciągle mieszając, podsmaż papryki, przełóż do makaronu. Zrób to samo z kukurydzą i pędami bambusa. Podgotuj brokuł przez 4 minuty (ma być chrupiący), dodaj do garnka. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw sosem sojowym. Przed podaniem posyp prażonymi ziarnami sezamu. Wystarcza

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki z sosem warzywnym 220

mięsa mielonego drobiowego 100g suchego ryżu 200g pieczarek 1 duża marchew 1 duża lub 2 małe cebule sól pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą(...)dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Na patelni

kuchnia doski
Pieczeń z pieczarkami 215

Kolejny przepis na domową wędlinkę. Tym razem pieczeń z dodatkiem pieczarek. Można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 176

Gołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi

Kto ugości moich gości?
Pieczarkowe kęsy. Szybka przekąska na każdą okazję. 180

każdą okazję . U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak większych pieczarek niespełna szklanka maślanki 1 szklanka mąki pszennej(...)mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i zanurzamy w cieście plasterki pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte). Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni.  Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego   #OlejKonwenanse   #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl

Słodkie okruszki
ziemniak faszerowane z piekarnika 247

składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos czosnkowy sałata wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz oraz kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni(...)faszerujemy ziemniaki. Na wierzch dajemy starty ser. Całość zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min., w 180 st. C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem i sałatą

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem z Remuladą duńską 157

spoiwo wykorzystałam  Remuladę duńską od FOLWARK . Ś wietnie komponuje się w tej sałatce z k waskowatym ogórkiem kiszonym i pieczarkami w occie oraz cierpkimi oliwkami . Składniki na 1 średni ą miskę: 1 puszka tuńczyka w kawałkach we własnym sosie - odsączyć z zalewy 2/3 szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu 3 grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli(...)zalewy i rozdrobnić. Cebulę i ogórki kiszone - pokroić w drobną kostkę; oliwki zielone - na plasterki; pieczarki marynowane - na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć z zalewy. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki. W oddzielnym naczyniu wymieszać remulad ę z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać resztę składników i wymieszać razem. Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki dla "przegryzienia

Grunt to przepis!
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 158

Składniki: pół większej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę

Gaździnka warzy
Makaron z wołowiną i warzywami 125

wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka cukru sól Składniki marynaty połączyć(...)marchewkę i pieczarki, następnie przełożyć warzywa na talerz. Wok oczyszczamy, rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, podsmażamy czosnek uważając aby się nie przypalił i dodajemy mięso. Smażymy stale mieszając aż zmieni kolor. Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu, odsączamy i kroimy na cztery części. Dodajemy razem z grzybami i warzywami do mięsa. Po minucie dodajemy wymieszane składniki sosu, dokładnie mieszamy

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z pieczarkami 192

Jeśli przejadła Wam się tradycyjna sałatka warzywna , to spróbujcie sałatki z pieczarkami. Sałatka z pieczarkami to idealny pomysł na sylwestrową przystawkę. Świetnie sprawdzi się też na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Owsianecznica z pieczarkami czyli wegańska jajecznica z owsianki (HCLF) 163

wysokowęglowodanowej, niskotłuszczowej diecie.  Owsianecznica z pieczarkami Składniki (2 porcje): 1 szkl błyskawicznych płatków owsianych  4 średnie pieczarki (ok. 150g) 1 średnia cebula  1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz woda(...)opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych  Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrząca wodą (trochę ponad poziom płatków), dodać kurkumę, czosnek, czarną sól oraz sos sojowy. Wymieszać i odstawić na bok.  Obrać cebulę i pokroić. Tak samo pieczarki. Cebulę wrzucić na patelnie, zalać wodą, posolić (szczypta) i smażyć na małym ogniu pod przykrywką.  Po ok. 2 minutach dodać pieczarki

wegujemy
Tagliatelle z Pieczarkami i Słodko - Ostrym Sosem 215

pomidorki, smażymy do momentu rozpadnięcia się:) makaron gotujemy al dente zalewamy śmietaną, blendujemy, doprawiamy papryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 167

propozycja na danie ze schabu jest mimo wszystko dietetyczna i zachęcam wszystkich do jedzenia tego mięsa :) SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry schabu bez kości - śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 gram pieczarek - 1 spora cebula - pół natki pietruszki - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - sól, pieprz, przyprawa do mięs Cebulę i pieczarki(...)odłożyć na chwilę np. na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę  z dodatkiem soli i masła, gdy będzie już zeszklona, dodać pieczarki. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Gdy sos będzie gotowy, rozłożyć na nim kotlety, aby się jeszcze trochę podgrzały. Podawać na przykład w gotowanymi szparagami

Zgrabne Gotowanie
Gulasz Wołowy alla strogonof 270

mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut. Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele, aby nie był za rzadki. Taki sosik

Pasje Jolki