pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:143/369)

Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 128

rodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać(...)oczkach. Dodać do cebuli i całość dusić aż nadmiar płynu odparuje. Wystudzić. Do pieczarek i cebuli dodać starty ser, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już

zadanie-gotowanie
Szaszłyki "BBQ" 120

pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około(...)plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY.   Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Lena Gotuje
Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru) 361

możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki 150 g pieczarek 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia sosu 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostki(...)oleju i dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Smażyć, aż do ich lekkiej miękkości. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie

Ugotować
Włoska pizza 132

kukurydza konserwowa pieczarki papryczka jalapeno oregano Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem, zazwyczaj robimy jedną dwusmakową pizzę.  Na ciasto wykładamy połowę porcji sosu pomidorowego i równomiernie rozsmarujemy je po pizzy zostawiając ok. 1,5 cm od brzegów. Sos posypujemy serem (ilość zależy od Waszych upodobań), następnie

Cooking Monster
Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami 138

Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam.  W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej.  Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek (kapelusze) 250g

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet Wiosenny. 137

paprykę z pieczarkami, podlać niewielką ilością wody.  Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo,  mięso i wątróbkę.  Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy.  Pamiętaj

IzaGotuje
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 179

15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia, wszystko mieszamy i znowu zakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.  Składniki na sos: 0,3 dag mięsa z indyka 1 cebula 6 pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki lub śmietany 1 kostka rosołowa wołowa Olej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy(...)pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy aż do miękkości mięsa dolewając co jakiś czas wody. Następnie w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy

Emcia Pichci
Placki z pieczarkami, serem i wędliną + film 615

Smaczne proste i szybkie w przygotowaniu placki z pieczarkami , serem i wędliną, będą świetną propozycją na sycący obiad lub gorącą kolację. Podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym smakują przepysznie i są ciekawym daniem, które można przygotować ze składników znajdujących się w naszej lodówce . składniki na około 10 placków 15 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 20 dag wędliny(...)całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną cebulę, wędlinę oraz natkę pietruszki, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placki z obu stron na rumiano. Placki najlepiej smakują podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym

Smakowite Dania
Papryka na parze z kurczakiem i warzywami 199

Składniki: pół piersi kurczaka mała cebula czosnek 5 pieczarek 1-2 łodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebul(...)pomidory pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Selera obrać z nitek i pokroić w drobne paski. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami sosu sojowego. Polać olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.  Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować

Gaździnka warzy
Wołowina w sosie chrzanowym 165

stron, na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę  i podsmażyć. Następnie dodać plasterki pieczarek i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię przełożyć podsmażone plastry wołowiny, wlać zimną wodę (woda powinna zakryć mięso). Dodać liść laurowy(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 niedużych plastrów wołowiny w sosie. Wołowina przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, krucha i miękka. Do sosu można dodać kilka suszonych grzybów. Ja nie obieram pieczarek. Myję je dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam i kroję w plastry. W zależności gatunku od mięsa duszenie może trwać do 2 - 3 godzin. Aby nieco przyspieszyć

Gospodyni Miejska
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 92

pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom

królestwo garów
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 166

paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia Składniki na sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 4 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 szczypta przyprawy(...)imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem sojowym. Wymieszaj całość i smaż przez kolejne 45 sekund, mieszając. Przełóż na talerze i podawaj wraz z tempurą i sosem

karmelowy
PIZZA Z PIECZARKAMI 149

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oleju 1/2 paczki drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki według uznania wędlina, pieczarki, cebula, oliwki i inne warzywa...) ser żółty Gouda Sposób wykonania: W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką(...)odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła. Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut.  Podawać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 174

jest dodatkowym plusem tej potrawy.  Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-) Składniki: 3 cukinie 1 marchewka 2 cebule 3 papryki kolorowe 200g pieczarek 200g fileta z kurczaka lub indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy

Walijskie Pichcenie
Jaglane kluski z sosem grzybowym 157

kaszy jaglanej 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g) 250 g twarogu 2 jajko sól olej Na sos: ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki) duża cebula 180 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy(...)wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dodajemy grzyby. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze około 15 minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję

e-PrzepisyKulinarne