pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:125/369)

Fasolowe klopsiki w warzywach 178

cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS Z WARZYW: 2 małe cukinie zielone 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz czarny mielony(...)kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut. Mieszać delikatnie łyżką

https:KKuchniaMniam
Shepherd’s Pie-zapiekanka pasterza 185

mięsa wolowego- mielonego 1 cebula pokrojona w kostke 2-3 marchewki pokrojne w kostkę puszka groszku puszka kukurydzy 200 gr pieczarek 4-6 ziemniakow- ugotowanych 0,5 kostki masła 100 ml bulionu wolowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 50-100 ml śmietany sól, pieprz 100 gr startego sera Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew(...)pieczarki. Smażymy ok 10-15 min. Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire . Smażymy do odparowania bulionu. Ziemniaki tłuczemy z pozostałym masłem, śmietana. Na koniec dodajemy ser. Wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ziemniaki.  Wkładamy do piekarnika

Smaki Edyty
Tarta z szynką porem i pieczarkami 145

Ciasto 200 g mąki 120 g masła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz  3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól  pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie ciasta(...)kroimy dość drobno, zalewamy w misce wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście.  Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl

Kuchenne aromaty
Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami 143

Chrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy 1 jajko 50g świeżych drożdży 5 łyżek letniego mleka mąka do podsypania Dodatki: 300g fileta(...)kurczaka 150g pieczarek 80g żółtego sera Gouda 80g żółtego wędzonego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki klarowanego masła Marynata teriyaki: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek wody 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z limonki Wykonanie: 1.  Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 178

pieczarek ·        ¾ szklanki wody ·        kostka Knorr z papryką lub kostka wołowa ·        3 łyżki przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego ·        50 ml śmietany 18% ·        ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos(...)minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne.   Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki to możemy

Mania Gotowania
DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 148

pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier; warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem i bazylią. Dodatkowo: świeże oregano. Przygotowanie: Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę, dodaję do cebuli. Całość gotuję na średnim ogniu około(...)minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru. Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam

JejKuchnia
Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 156

mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę, jak to przy cieście drożdżowym, ale zaręczam, że warto. Z takiej ilości składników wychodzi 1 duża okrągła pizza(...)oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około 20-25 minut.     Dla porównania pizza funghi w Presto Pepperoni z OpenCard

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 241

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa Tom Kha Gai 109

kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania  bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie: Do garnka wlewamy 1200 ml wody, dodajemy listki limonki, trawę cytrynową (łodygę najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem(...)noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i sok z limonki. Zupę podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 161

papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych pieczarek sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 50 g rukoli Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy łyżka posiekanego(...)koperku sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Paprykę pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w półcentymetrowe plastry. Kalarepę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Kawałki papryk, plastry cukinii, kalarepy i pieczarek posypać przyprawami. Ułożyć na aluminiowej tacy, położyć na ruszcie i grillować aż zmiękną

Czerwień i błękit
Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy) 153

jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa lub olej z pestek winogron 1 łyżka masła 200 ml słodkiej śmietanki 30% ser grana(...)uważamy, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, cukinię, groszek oraz pieczarki pokrojone w cząstki i smażymy całość. 2. Następnie dodajemy blanszowany brokuł, nadal smażymy całość. 3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami.  W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz

Kawa z mlekiem
Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki 75

wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki ryżu do risotto 400g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać(...)pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dodać śmietankę, starty parmezan oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Smacznego! Artykuł Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tatar z sarny 125

sarny ok. 150 g • 1/2 cebuli białej • 3 ogórki konserwowe • 8 sztuk pieczarek konserwowych • 1 ogórek zielony długi • 2 jajka przepiórki Marynata • sól, pieprz do smaku • 1 ziarno ziela jałowca • 1 łyżka oleju oraz • 6 kromek pieczywa tostowego bardzo cienko pokrojonych • sos balsamiczny Wykonanie: • Mięso sarny pokroić bardzo drobno, nie mielić, bo zrobi się miazga. • Ziarno jałowca spłaszczyć(...)przeciwnych bokach przykleić skrzydełka z trójkątów chleba tostowego, na wierzch położyć jajko sadzone. • Boki talerza udekorować paskami ogórka konserwowego, pieczarek i cebuli za pomocą dwóch noży. • Na ostatnim boku krople sosu balsamicznego

To co kocham
Imbirowe tofu z warzywami 132

porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek  1 marchewka  2 cebule dymki ze szczypiorkiem kawałek imbiru -3x3 cm sos teriyaki lub sos sojowy  sok z połówki limonki szklankę ryżu 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej pieprz i sól  cukier trzcinowy(...)osolonej wodzie, z odrobiną oliwy i łyżeczką kurkumy.  4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, pieczarki, tofu i imbir Gdy wszystko się ładnie podsmaży wrzucamy paprykę i brokuły.  5. W misce lub dużym naczyniu wlewamy 50 ml sosu sojowego lub teriyaki, 100 ml wody oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli mamy sos sojowy to dodajemy jeszcze cukier trzcinowy

Bananowe Pole
Kurczak w sosie z nerkowców 68

dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z orzechów nerkowca. 2 średnie cebule  2 łyżki koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 2 łyżki rodzynek 200 pieczarek pokrojonych w plasterki 200 ml wody(...)grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut.  Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut.  Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut). Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan

Codzienne Gotowanie