pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:123/369)

Gulasz z kiełbasy 177

Składniki 1 kg kiełbasy (dałam podwawelską) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną(...)dodać drobno posiekany czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy

O kuchni z uczuciem
Papryka faszerowana kaszą bulgur, pieczarkami i krewetkami 129

Papryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka  sos(...)pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie

MarciochaKucharzy
Makarony 167

pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 218

razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek  kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej(...)dołu. Posyp je z góry niewielką ilością mieszanki przypraw. Przykryj naczynie z mięsem folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki i cebulę obierz. Pieczarki umyj z resztek ziemi i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek umyj i drobno pokrój. Resztę sera też pokrój w kosteczkę. W kubku wymieszaj dokładnie wodę/rosół

Anioszek w kuchni
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 125

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250-300 g polędwiczki wieprzowej, mała papryka zielona, mała marchewka, 1/2 mniejszej cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie. Składniki(...)sosu łączę. Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki. Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień). Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty, często mieszam

JejKuchnia
Mini pizze z chlebków naan 89

świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika. W misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Wodę(...)przykryciem na ok. 10 minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Pad thai z wołowiną 441

rozprowadzam wodą, dodaję cukier, pastę chili, ciemny sos sojowy i sos rybny. Wszystko mieszam do połączenia.   Imbir i czosnek obieram, czosnek przeciskam przez praskę a imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach do osobnych małych miseczek, odkładam. Oczyszczam grzyby – grzybom enoki wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też(...)sojowy, drobniutko posiekane świeże chili i cząstki limonki do skropienia. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 stek z łaty wołowej, 350-400g 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 pełne łyżki oleju kokosowego kawałek imbiru wielkości kciuka garść orzeszków ziemnych

Karo in the Kitchen
Makaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem 172

Makaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem Prosty makaron , wykonany w pięć minut . Składniki , które często goszczą w lodówce ,kawałek wędzonego kurczaka , świeży szpinak i parę pieczarek

Ogrodnik w podróży
Gołąbki inaczej, szybszy sposób na pyszny obiad 289

użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą. Sos pomidorowy,przecier pomidorowy, śmietanę lub mleko wylać na patelnię. Jak ktoś chce bardziej dietetycznie można dolać mleka zamiast śmietany. Chwilkę podgrzewać i doprawić do smaku

Kuchnia Pokoleń
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 157

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane

Moniki Smakołyki
Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle 174

sytosci. Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami. Skladniki: 500 g pieczarek 500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka 1 jajko 1 cebula olej do smazenia bulka tarta do panierowania sol,pieprz peczek zielonej pietruszki lub innych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza 329

ciepłej (nie gorącej!) wody 2 łyżki oleju rzepakowego * dodatki:    - na sos: puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść świeżych liści bazylii łyżeczka oregano pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki     - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera(...)wrośnięcia). Wszystkie składniki sosu zblendowałam. Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowo-pietruszkowym 168

miłośnicy placków będą zachwyceni- sos jest o delikatnym  smaku chrzanu I pietruszki , który dopełnia nasz przepyszny obiad. Polecam. Zaczynamy:  Składniki na sos: 500 gr mięsa mielonego około 150 gr pieczarek pół pęczka szparagów 1 łyżeczka chrzanu 100 ml śmietany 100 ml wody 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki sól, pieprz, paprika 1 łyżka oleju Wykonanie(...)rozgrzany olej dajemy pokrojone pieczarki- smażymy około 5 min. Dodajemy mielone. Doprawiamy przyprawami . Smażymy aż mięso nie będzie rózowe. Dodajemy szparagi- pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min. Sos gotowy. Składniki na placki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku

Smaki Edyty
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 226

Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g) szczypta soli około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta) 1 mała cebula zioła włoskie w młynku ser do pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania

Słodkie okruszki
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 389

pieczarek, 500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna,  mąka ziemniaczana,  2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa,  sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie(...)zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić pulpeciki. Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec dodać około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody, wymieszać i zagotować. Jeżeli chcemy, aby sos był bardziej kremowy, można dodać 2 - 3 łyżki śmietanki. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również

Świat Domowej Kuchni