Spaghetti serowo-brokułowe Makaron creste z kurczakiem i brokułem Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym Zielone spaghetti
Passions hobbies lifeJako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku
Milion Smakówprzez kilka sekund na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), co spowoduje zabezpieczenie przed zbytnim wysuszeniem mięsa podczas właściwej obróbki. W garnku układam warstwami karkówkę i pieczarki z cebulą (razem z uzyskanym sosem z duszenia). Zalewam wodą do poziomu mięsa, wody ma być niewiele. Dodaję czosnek, szczypiorek, pietruszkę i domową Vegetę . Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości
IzaGotujemarynaty i sosy pstrąg z grilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka
królestwo garówznana potrawa kuchni włoskiej, różnie przyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka
Trzeci talerzPlacki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki
Gosia gotujeSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej
Luźna Kuchniaoleju) szynka (kiełbasa) kukurydza konserwowa około 40 dag pieczarek 2 cebule starty żółty ser sos pomidorowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać
Amatorka kuchennawarzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony, chili
Symfonia smakowaodstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica , 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny
Z miłości do słodkościoznacza wcale konieczności rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy obiad. Można doprawić je po swojemu i zjeść z ulubionymi sosami. podwójny filet z kurczaka kilka pieczarek 3 małe cebule 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka 1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki
Szefowa kuchnimąki 8 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodziemnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :) Składniki: ok. 6 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy
charlotte gotujeTrzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, następnie pieczarki, marchew, brokuły i chwilę smażyć. Sos pomidorowy robię oddzielnie, część sosu odlewam , resztę dodaję do warzyw i i duszę ok 10min. Beszamel robię z 2 łyżek masła, 2łyżek mąki
Anioły w kuchniKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie
Przepisy Aleksandrypierś z indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny(...)jedno i drugie starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach). Dodajemy mięso, smażymy ok. 15 min., aż mięso będzie gotowe – doprawiamy sosem sojowym, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach pieczarki (również na oleju sezamowym). Gdy woda z grzybów odparuje dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki – chwilę smażymy i dodajemy startą
mojewypiekiinietylko