zdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień(...)pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj przez godzinę. Krok 2 Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano. Krok 3 Przełóż pizzę na blaszkę
Niedzielny kucharzokoło 7 pomidorów suszonych 3 średnie pieczarki świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie) olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni wszystkie składniki. Mięso mieszamy najpierw z jajkami i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażone na patelni
Mania GotowaniaSkładniki dwa kotlety schabowe kilka pieczarek 3-4 plasterki wędzonego boczku średni por łyżka bułki tartej sól, pieprz, majeranek 3 ząbki czosnku sos sojowy grzybowy Przygotowanie Ostrym nożem z mięsa zrobić sakiewki, ostrożnie roztłuc aby powiększyły(...)swoją objętość - przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Dodać obrane i pokrojone pieczarki, a następnie pokrojony por. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym wymieszać i smażyć kilka minut. Zgasić ogień, dodać bułkę tartą i większą szczyptę majeranku. Odstawić do wystygnięcia. Mięso wypełnić farszem, odstawić
Gaździnka warzyTeraz opracowałam patent, dzięki któremu potrawa wyjdzie jak w zamierzonym przez nas celu. Jesteś ciekawy? Przeczytaj i wypróbuj! Makaron z sosem jogurtowym z nutką bazylii porcja dla 1 osoby Składniki: około 50 g makaronu bezglutenowego świderki 5 małych pieczarek garść rukoli 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku około 4 cm pora kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki soku(...)umyć i porwać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pora, pieczarki i rukolę. Smażyć przez około 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i odczekać, aż wystygnie. Do warzyw dodać makaron i sos. Wymieszać wszystko delikatnie i wstawić na mały ogień lekko podgrzewając. Nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ sos zetnie
Jaglusiamakaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down(...)łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mascarpone garść liści bazylii, posiekanych 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie
karmelowybiałej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska(...)rozgrzej 2 łyżki wody, wrzuć cebulę i na średnim ogniu duś do miękkości (3-4 minuty). Dodaj bulion, pokrojone pieczarki oraz pozostałe z bulionu grzyby, słodką paprykę, kminek, koper. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 5-7 min. Dodaj sos sojowy. W małym rondlu wymieszaj ¼ szklanki mleka sojowego z mąką. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 minutę, cały czas
Roślinna - blog wegańskismaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał(...)oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty. Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam
Kuchnia z widokiem na ogródjakiegoś niesamowitego wrażenia, za to całe danie Agnieszki wypadło znakomicie. Oto sztuka jak z czegoś prostego zrobić coś wyśmienitego... 😊 Składniki: 4 kalarepki 250g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 200g sera białego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz tłuszcz do smażenia 1,5 szkl wody w której gotowała się kalarepa 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia oregano Przygotowanie: Kalarepy(...)podsmażamy na patelni, gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki i dalej smażymy. Gdy odparuje nam nadmiar wody wydzielony z pieczarek, dokładamy pokrojoną w drobną kostkę kalarepę (1/3 tego co wydrążyliśmy), przeciśnięty czosnek, sos sojowy, sól, pieprz i smażymy jeszcze ok. 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pokruszony ser, całość dobrze mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy nasze
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemleka; szczypta soli; 1 łyżeczka cukru; 1 jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól(...)Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10
In my kitchenszale przedświątecznych przygotowań może nam zabraknąć czasu na ciepły, smaczny posiłek, więc dziś zaproponuję szybki i pyszny pomysł na obiad. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka w śmietanowym sosie, mówię Wam palce lizać, a na dodatek robi się go w kilka chwil :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu wstążki ok. 500 g piersi z kurczaka
Simply Foodsmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki 8 sztuk pieczarek 1 średnia cebulka , najlepiej biała gdyż jest najłagodniejsza 1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego sól , pieprz do smaku olej do smażenia Wątróbki płukamy , oczyszczamy z błonek ,żył itp. Osuszamy papierowym ręcznikiem , żeby nie pryskały przy smażeniu(...)piórka , pieczarki kroimy w grube plastry . Na patelni rozgrzewamy olej ( łyżkę -wystarczy ) i wrzucamy na niego cebulkę z pieczarkami , solimy i podsmażamy na złocisty kolor . Jak już podsmażymy bazę , dodajemy wątróbkę , smażymy mieszając delikatnie przez 2 minuty , dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze około 5-8 minut w zależności od tego czy lubimy lekko krwistą , czy zupełnie wypieczoną
Ogrodnik w podróżyspaghetti wyszedł obłędny w smaku. Tym razem nie postawiłam na przyprawy a smak samych warzyw. Ich różnorodność - czerwona papryka, cebula, słodki batat, pieczarki, brukselka, cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne(...)się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży
VioletoweKucharzeniemakaronów, które są prześwietne ;)) Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo(...)każdej strony solą i pieprzem. Farsz: cebulę, pieczarki i 1/5 papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy. Sos: pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone
Czerwona Porzeczkastarty ser, zazwyczaj wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulą szynka konserwowa mozzarella sos pomidorowy tarty
Humanistka w kuchnimoże być inne mięsiwo) 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszki kilka plasterków pieczarek ser żółty przyprawy (bazylia, czosnek, mieszanka gyros) ząbek czosnku pomidory w puszce Zaczęłam od przygotowania sosu pomidorowego, który stanowił bazę pizzy oraz był do niej dodatkiem. Na oliwie podgrzałam starty ząbek czosnku, dodałam pomidory z puszki i podgrzewałam(...)tutaj . Kurczaka pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mieszanki gyros. Wystudzony sos pomidorowy rozsmarowałam na spodzie do pizzy. Oprószyłam lekko startym serem. Następnie na jednej połowie ułożyłam plastry kabanosa, piórka cebuli i paski papryki. Na drugiej kurczaka, kukurydzę i pieczarki. Całość obsypałam resztą sera oraz bazylią (i granulowanym czosnkiem, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowaną pizzuchę
bastalena