mąki 8 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże(...)dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się
prawdziwe jedzenieserem czy pikantnym farszem, czy na słodko czy wytrawnie. Możliwości jest wiele. U mnie wystarczyło zrobić "czyszczenie lodówki" aby powstał pyszny farsz do naleśników. Trochę kiełbasy, pieczarek, cukinii.. Do tego ser i sos czosnkowy. Pychota :) Nie podaję dokładnego przepisu na naleśniki gdyż mąki daję zawsze "na oko", tak aby konsystencja ciasta mnie zadowalała. Składniki na 10 sztuk: Naleśniki(...)soli i odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy. Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę przesmażamy. W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Całość mieszamy i smażymy
My simple kitchenEnglish Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli (4-5 porcji) Składniki: 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne(...)łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkach sól i pieprz do smaku 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj marchewkę, cebulę biała, pora
karmelowyciasto rośnie to nie musimy na nie patrzeć,ani wspomagać go w żaden sposób. Samo świetnie daje radę. U mnie jak ciasto rośnie ja wtedy przygotowuję sos pomidorowy, czosnkowy, ścierem ser, kroję pieczarki i inne takie, które zamierzam rzucić na pizzę. Z dodatkami do pizzy to u mnie jest różnie, czasami idę do sklepu po produkty,które chcę na nią(...)miarę okrągły blat pizzy. Nie musi być idealnie, musi być smacznie. Różnica pomiędzy wałkowanym a rozciąganym ciastem jest ogromna pod względem wizualnym. Na pierwszym zdjęciu widać pizzę z sosem pomidorowym nie miksowanym i boki naturalnie wyrośnięte, nie nadziane serem, poniższe zdjęcia ukazują pizzę z bokami nadzianymi serem i z sosem pomidorowym zmiksowanym to takie przykłady. Ps. Często mieszam ser żółty
Blondynka Gotujeosobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki. Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków. Dziś nototeni towarzyszą pieczarki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZdecydowanie moje smaki. Jeśli i Wy lubicie połączenie kurczaka z makaronem i sosem pieczarkowym oraz nie przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;) 2 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g pieczarek 1/2 szkl. białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 małe cebule 1-2 ząbki czosnku(...)cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki (ja dodaję je stopniowo, dzięki temu nie puszczają aż tak dużo wody). Smażymy wszystko razem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Następnie dodajemy mąkę, chwilę smażymy i wlewamy wino. Gotujemy około 2-3 minuty. Następnie do sosu dodajemy śmietankę. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze
Smaki Na Talerzuzdaniem smakują zdecydowanie lepiej niż te z patelni. Składniki ( 2- 3 porcje) - połowa zmielonej piersi z kurczaka - pół cebuli czerwonej - 0,5 kg pieczarek - łyżeczka oleju kokosowego do podsmażenia - odrobina mąki do obtoczenia oraz zgęstnienia sosu - łyżka jogurtu naturalnego - 2 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy(...)mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim klopsiki około 15-20 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Soli aby puściły wodę. Kiedy woda odparuje dolewamy około 2 szklanek wody tak by powstał sos. Dodajemy jogurt oraz odrobinę mąki by sos stał się gęstszy. Na koniec przyprawiamy do smaku. Ja podałam moje
Health-Fit-LifeDzisiaj tak na szybko :) zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z karkówką i pieczarkami. Do zapiekanki użyłam przypraw od firmy Skworcu http://www.skworcu.com.pl/ . Do zapiekanki podałam sos kebab-gyros od Folwark. Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : około 7 dużych ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 3 plastry upieczonej karkówki 1 łyżka przyprawy do mielonego od Skworcu 1 łyżka oregano(...)minut. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, następnie połowę sera żółtego, następnie podsmażone pieczarki z mięsem i cebulą. Jajka roztrzepać i dodać odrobinę soli i pieprzu.Zalać nimi zapiekankę, wierzch posypać serem żółtym. Piec w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut. Podawać z sosem gyros-kebab. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikolejny przepyszny makaronowy przepis, tak pyszny jak inne dziesiątki propozycji które znajdziecie na moim blogu. Tym razem postawiłam na ciekawe połączenie składników: pieczarek i koziego sera. Do makaronu przygotujcie lekki i pyszny sos śmietanowy, dodajcie nieco szpinaku i kozi ser. Efekt jest gwarantowany Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy(...)dodaj czosnek i cebulę, podsmaż około 2 minut i dodaj pieczarki. Duś pieczarki około 3-4 minut, przewracając je na drugą stronę, po czym wlej białe wino, dopraw nieco solą i pieprzem i duś dalej. Po 3-4 minutach dodaj śmietanę i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać nieco wina lub wody. Makaron odcedź i dodaj
nietylkopasta.plodstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na sos: 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju 2 łyżeczki suszonego oregano sól wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy. składniki na wierzch: 10 kulek mini mozzarelli 10 oliwek pokrojonych 4 pieczarki pokrojone w plasterki(...)plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy ze świeżymi listkami bazyli
Domowy Smak Jedzeniatego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko Sól(...)połamały, no i można się przy tym nieźle poparzyć, gdy olej chlapnie. Ja zwykle piekę 2 placki na jednej patelni Ø 28cm. Po upieczeniu placki podajemy z uprzednio przyrządzonym sosem grzybowym. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajnastępnie wsypać pocięte pieczarki. Wszystko dusić do momentu aż grzyby zmiękną. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie). Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle). Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia. Podawać z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronajest znakomity:) SKŁADNIKI: 1 opakowanie WRAPów (w naszym były 4 szt. placów) 2 pojedyncze piersi z kurczaka sałata lodowa pomidorki (w lodówce były cherry) kukurydza pieczarki (niekoniecznie, były w lodówce) ser żółty ketchup lub sos czosnkowy Na wieczór zamarynować kurczaka w ziołach i oliwie z oliwek. Odłożyć na noc w lodówce. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu(...)elektrycznym, nie dodając tłuszczu. Pod koniec dodać również pokrojone pieczarki. Sałatę posiekać, pomidorki pokroić na połóweczki ... Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w mikrofalówce na programie grill. Na ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki i ser... Wszystko dobrze zawinąć, w trasę dodatkowo zawinąć z folię aluminiową
MarciochaKucharzyklik) . Myślę, że na nadchodzący słoneczny weekend, zachęcający do grillowania, będą jak znalazł. ;) * SKŁADNIKI na 24 szaszłyki Szaszłyki: 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 4 czerwone cebule 2 papryki 1 cukinia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Marynata: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej
Food Squarezapraszam Was na prosty przepis na domową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki, czerwona cebula, papryki i szynka, a do tego ulubiony sos czosnkowy i ketchup… Było pysznie. Myślę, że warto przygotować sobie od czasu do czasu domowy fast-food i cieszyć się smakiem ulubionych dodatków. Jeśli(...)cukru 1 szklanka ciepłej wody 3/4 łyżki oliwy z oliwek Na farsz: 8 dużych pieczarek 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 małe papryki (u mnie żółta i zielona) 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach) sos do pizzy lub gęsty ketchup mozzarella lub ulubiony żółty ser Przygotowanie: Do miski (u mnie
Słodkie okruszki