pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:83/302)

Pizza z mozzarellą i pomidorami 124

sól, cukier. Wlewamy olej i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy kulę i odstawiamy ciasto (pod przykryciem) do wyrośnięcia na 40-60 minut. Dodatkowe składniki kroimy według upodobania wielkości składników. Swoje pokroiłam następująco: pieczarki, pomidora i mozzarellę w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam(...)starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy wędlinę, pieczarki, cebulę pomidora, szczypiorek i plastry mozzarelli. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez

VioletoweKucharzenie
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 118

szczypta soli   filet z kurczaka 1 cebula 300 g pieczarek 3 jajka 150 g gęstej śmietany 12% lub 18% 100 g jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól i pieprz   Najpierw przygotuj kruche ciasto – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub na stolnicy ( ręcznie) . Wymieszaj(...)się schłodziło. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni) . W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka

Kulinarne S.O.S.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 118

szczypta soli   filet z kurczaka 1 cebula 300 g pieczarek 3 jajka 150 g gęstej śmietany 12% lub 18% 100 g jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól i pieprz   Najpierw przygotuj kruche ciasto – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub na stolnicy ( ręcznie) . Wymieszaj(...)się schłodziło. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni) . W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka

Kulinarny S.O.S.
Tarta z serem feta i kurczakiem 189

wytrawno , a to głównie z tego powodu, że wiele składników mogę sobie tu przygotować z wyprzedzeniem . Zwykle hurtowo podsmażam, porcjuję i mrożę pieczarki . Kurczaka także w ilościach hurtowych smażę i pozostałości zamrażam na później. Również ciasto półkruche ugniatam przeważnie w 2 porcjach i jedna z nich trafia wtedy do zamrażalki na "czarną godzinę". Przygotowanie obiadu z takich półproduktów trwa wtedy(...)pożywny obiad . Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub połowa dużej 150g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do późniejszego, szybkiego wyjęcia 1/2 puszki

Grunt to przepis!
Pizza na cieście razowym 179

cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek(...)bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy

Bullio
Pizza na cieście razowym 329

cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek(...)bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy

Bullio
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 265

jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku   2 łyżki bułki tartej   sól, pieprz   olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki   3/4 szklanki mleka   1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje(...)ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy

Symfonia smakowa
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 503

bazylia, oregano, pieprz  Dodatki: 2 średniej wielkości cebule około 200g szynki konserwowej 5-6 pieczarek 200g żółtego sera kulka mozarelli 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.   *mleko powinno być ciepłe(...)cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.* *oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)   4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę.  5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
STROMBOLI 204

Dzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloska a w roli glownej STROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzy Usmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka

Smaki Edyty
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 167

ciasto naleśnikowe 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 4 łyżki oleju spora szczypta soli                       farsz 1 kg pieczarek 3 cebule 30 dag żółtego sera 3 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól(...)mineralną, dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.                    farsz Obraną cebulę i umyte i oczyszczone pieczarki drobno siekamy. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę

Smakowite Dania
Cieciorkowe ajerkuchy ze miysym (Cieciorkowe naleśniki z mięsem) 181

jajca trocha soli trocha jakego ôleju abo masła klarowanego mlyko i woda- musicie dać tyla, żeby Wōm niy wyszło ani za gynste, ani za rzołdke ciasto Do filowania: 500 g mielōnego miysa połra pieczarek 2 zōmbki czosku łeżka masła klarowanego paczka kiełkōw na patelnia 200 ml śmietōnki (moge być 18%) sōl i pieprz łeżka zielōw prowansalskich We misce wymiksujcie jajca(...)uważejcie, żeby sie Wōm te ciasto niy przipołlōło. Jak ajerkuch baje przibrōnołcōny 24 ze dwōch strōn, to go przeciepcie na jaki talyrz 25 i niech poczeko chwila na filowanie 26 . Na patelnia dejcie trocha masła klarowanego, zmielōne miyso, przeciśniynty czosnek, sōl, pieprz i leko 27 przipiyczcie. Potyn 28 wciepcie tam pokrajane pieczarki, kiełki i ziela prowansalske. Jak już pieczarki zmiynknōm

Chop w kuchni
Pizza z gyrosem 186

kurczaka, przyprawa do gyrosa, 1 cebula, 60 g sera żółtego, 100 g pieczarek, 1 papryka, kukurydza, oregano, ketchup. Przygotowanie:   Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto(...)jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.  Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy na pizzy, na to starty żółty

Aga w kuchni
Nadziane bułki drożdżowe z serem 184

rozpuszczamy drożdże oraz cukier.  2. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem(...)papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia.  4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie

Szefowa kuchni
Chlebek nadziewany 108

dosyp sól, po czym zmiksuj wszystko. 2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do zmiksowanych składników cały czas wyrabiając ciasto. 3. Gdy ciasto będzie już gotowe przykryj je i odstaw na 15 minut. 4. Pieczarki, cebulę, czosnek i szpinak posiekaj. Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 5. Na patelni rozgrzej masło(...)klarowane, zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki i przesmaż. 6. Papryki i szynki pokrój w drobną kostkę. 7. Ser zetrzyj na tarce. 8. Wszystkie składniki kolejno dorzucaj do ciasta mieszając łyżką. 9. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut

Z notatnika dietetyka
Pieczone paszteciki do barszczu 850

nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 500-600g pieczarek 2 małe cebule olej sól, pieprz   Dodatkowo: 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia zioła prowansalskie(...)miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z drugą częścią postępujemy tak samo jak z pierwszą. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, Dzielimy na mniejsze prostokąty

Czerwona Porzeczka