pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:90/302)

Kruche babeczki z pieczarkami - do barszczu 124

gorącym barszczem. Długo zachowują świeżość. Można zrobić je wcześniej i odgrzać przed podaniem - nie tracą na smaku.  Ciasto na tartę:   200g zimnego masła 400g mąki pszennej 2 jaja L 1/2 łyżeczki soli  Farsz:  1/2 kg pieczarek  1 cebula 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka 1. Masło kroimy na kawałki(...)foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. Z części ciasta za pomocą foremki wykrawamy dowolny kształt, u mnie gwiazdka. Pieczemy około 10 minut do zezłocenia.  2. Pieczarki ścieramy na tarcę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na maśle do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką

Szefowa kuchni
Graham z salami i gruyerem 180

ciepłe mleko i wymieszać. Przelać je do mąki i zagnieść. W razie potrzeby podsypywać jeszcze mąką (ma się ładnie odklejać od rąk). Ciasto włożyć do miski, położyć na garnek z ciepłą wodą - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pieczarki z cebulą podsmażyć. Na końcu dodać czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu sojowego.  Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na cienkie

Gaździnka warzy
Zamiast przękąski smakowita kolacja, czyli pełnoziarnista pizza - pieróg z nadzieniem na winie 197

nadzienia użyliśmy wszelkich nadających się produktów znalezionych w lodówce oprócz tytułowego wina, które woleliśmy wypić ;) 20 dag sera żółtego 1 pieczarka 1/2 żółtej papryki 1 niewielka cebula kawałek szynki wiejskiej (ok 10 -15 dag) 3-4 suszone pomidory Przygotowanie ciasta: Do mąki wymieszanej z solą, przyprawami i drożdżami wlewam 1 łyżkę oleju. Zaczynam mieszać wlewając po troszku wodę jednocześnie . Wodę(...)powtarzać zbytnio odsyłam po szczegóły do poprzedniego pizzowego wpisu. Przygotowanie farszu: Co się dało Mąż starł na grubej tarce (ser, pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec

Kuchnia po mojemu
Paszteciki na piwie. 158

pokrojone masło i siekamy aż do otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek sól pieprz szczypta rozmarynu olej do smażenia      Na niewielkiej ilości oleju szklimy posiekaną cebulę(...)następnie dodajemy umyte i pokrojone w średnią kostkę pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy, aż płyn z pieczarek odparuje, a cebulka się apetycznie zezłoci.  DODATKI: żółtko sezam, mak, czarnuszka lub ziarna kminku      Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 153

minut, aż zacznie pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól i  nasz pracujący zaczyn. Zamieszać, dać tyle wody aby ciasto było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie. Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut. Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać,  i też podgotować do miękkości w osobnym garnku(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola i pieprzem i dusić całość z łyżką masła, jakieś 20 minut. Ostudzić. Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąty. takie, aby zmieścić farsz i zawinąć. Na środek ciasta kłaść farsz i z obydwu stron zawijać i sklejać

Moje pyszne gotowanie
Mini pizzerinki 247

samo wykonanie pizzerinek: 1. Ciasto smarujemy sosem, np. wykonanym z ketchupu, koncentratu pomidorowego, odrobiny wody i przypraw, w szczególności bazylii i oregano. 2. Na cieście układamy farsz i dodatki wg własnych upodobań- np. podsmażone pieczarki, cebulę, szynkę czy salami (najlepiej posiekane) itp, posypujemy wszystko tartym żółtym serem. 3. Zaczynając od brzegu, zawijamy ciasto wraz z farszem w podłużną roladkę

Aromatyczne Podróże
"Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 195

kotlety) i cienkie paseczki, które posłużyły mi do oplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku

bastalena
Tempura - łosoś w tempurze 151

mogą (nawet powinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu. Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele(...)tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a  w środku cudownie soczyste. Tego samego dnia smażyłam również pieczarki oraz fasolkę szparagową. W tym przypadku ciasto było znacznie rzadsze. Jak sprawdzić czy olej jest wystarczająco zagrzany?  Wystarczy wlać odrobinę ciasta: przy około 160 stopniach - ciasto spadnie na dno i powoli wypłynie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa pizza 196

pomidorowy: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie: Najpierw ciasto drożdżowe. Z łyżki mąki, cukru, połowy mleka i drożdży robię rozczyn i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłym miejscu przykryte czystą szmatką. Gdy rozczyn wyrośnie

Tanio smacznie i prosto
Naleśniki z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym 114

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}  Naleśniki z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym Pieczarki z serkiem, naleśniki polane sosem słodko – kwaśnym, takie połączenie sprawia że danie jest przepyszne.   Zachęcam do zrobienia bo warto . Składniki na ciasto   naleśnikowe: ·        2 szk. maki pszennej(...)Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą, dokładnie mieszając tak żeby nie powstały grudki.   2.     Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju lub na naleśnikarce. 3.     Cebule obieramy kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 4.     Do cebuli dodajemy pokrojone   pieczarki. 5.     Doprawiamy pieprzem oraz

Kulinarna Chwila
Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą 172

kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta! Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków(...)ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę. Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe.  Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja

VioletoweKucharzenie
Chlebki naan a'la pizzerinki 142

Mały słoiczek suszonych pomidorów 150g sera żółtego 3 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Pieczarki kroimy na plastry w szatkownicy Tefal, prędkość 7. Cebulę drobno siekamy. Całość delikatnie solimy i smażymy na łyżce masła do odparowania wytworzonej wody. Składniki na ciasto umieszczamy w misie wraz z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry 2. Po skończonej pracy urządzenia, dzielimy(...)sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli aż do momentu odparowania wody. Gotowe ciasto dzielimy na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na rozgrzanej

Kuchnia w czekoladzie
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 283

stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej ponad 40 przepisów, skatalogowane, aby łatwiej było znaleźć to czego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami   Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą  Pieczony(...)łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń

Lena Gotuje
Placuszki pizzowe 178

Dawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie! Składniki: 15 dag pieczarek 1 marchewka 10 dag wędliny 15 dag sera żółtego 1 duża cebula natka pietruszki Ciasto: 9 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanka wody sól Sposób wykonania(...)Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. 3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę. 4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku. 5. Smażyć jak z obu stron na rumiano. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szybkie uszka z grzybami 118

Bardzo lubię robić uszka tym sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule sól,pieprz olej  kilka łyżek bułki tartej Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania:   Grzyby suszone zalać gorącą wodą(...)miękkości.Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki,cebulę pokroić w pióra i usmażyć razem z pieczarkami na oleju.Gdy ostygną razem z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa na największym sitku.Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem.   Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na mniejsze części.Rozwałkować cienko na wielkość formy,obsypać mąką.   Ciasto ułożyć

Bajeczna Kuchnia