rybna czy flądrę w sosie orzechowym! Nam spodobało się szczególnie kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno
Plate of Joysouvlaki 12. R osół z serowo-mięsnymi pulpecikami 13. Pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem 14. Zapiekane bułki z wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa 19. Roladki ze szparagami i mozzarellą 20. Piersi z kurczaka
Przepisy AleksandryPająk z papryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchnibidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pizza 2xM :) Oto nasza ulubiona pizza ! ☺ Składniki: Pół puszki kukurydzy 1 filet z piersi kurczaka Pół kg pieczarek 25dag sera żółtego Pół czerwonej papryki Przyprawa curry 1cebula Wykonanie: Zrobić ciasto oraz sos. (przepis do nich znajdziecie w poprzednich wpisach ☺) Ciasto posmarować sosem. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć w curry Pieczarki podsmażyć
Bonapetit2xMCalzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól(...)dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy. Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie
Słodka Stronarewelacyjnie . Na mące razowej smakują zdrowo i lekko. Polecam. SKŁADNIKI NA OK 12 SZTUK: Ciasto 2 saszetki suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 100 ml wody gazowanej 1.5 szklanki mąki razowej 0.5 szklanki mąki pszennej Szczypta soli Szczypta pieprzu Szczypta cukru Farsz 10 pieczarek 2 cebulę Koncentrat pomidorowy 5 pomidorków susoznych Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku(...)cukru brązowego. Duszę aż cebula będzie miękka. Odkładam na bok. Następnie do tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki ,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki. Kiedy ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek
Gotowanie Patkikapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis na to ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi, zawsze się sprawdza(...)masło. W mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto. Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg. pieczarki 300-400 g. cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżka woda 1/2 szkl. Kapustę drobno
Kuchnia Paulettesdipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól(...)lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobiad lub kolację :) Tartę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka 4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego 250 ml śmietanki(...)ciasto na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić połowę w pół plasterki a drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej
Sama słodycz i szczypta chiliznalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów masła 2 jajka kminek(...)chwilę Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się) Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia Dodać drożdże i wymieszać sprężynką Następnie wbić jajka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożony, sos chili 2 łyżki, oregano 1 łyżka, parówki cienkie 5 sztuk, pieczarki 20 dag, cebula 1 większa, ząbki czosnku 2 sztuki, ogórek gruntowy 1 średni, pomidory 2 sztuki, ser żółty 15 dag na blasze na papierze do pieczenia rozwinąć rulon ciasta francuskiego nie mrożonego, brzegi zrobić grubsze-rant, posmarować sosem chilli, posypać oregano rozsypać(...)cienkie parówki pokrojone drobno, pół talarki pieczarek rozsypać talarki ogórka gruntowego, pół talarki pomidorów, pokrojoną drobniej cebulę i czosnek piekarnik nagrzać do 180C, blaszkę ustawić na 3 poziomie, nadmuch gorącego powietrza, 20 minut - z 3 minuty przed końcem posypać wierzch pizzy startym żółtym serem, użyłam królewski pizzę kroić na porcje ciut przestudzoną, spód ciasta jest cienki i chrupiący.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można
Moja DelicjaDziś poszłam totalnie na skróty , nie maiłam za bardzo czasu na przygotowanie obiadu , a że czasem kupię gotowe ciasto na pizze to jest to czasem dla mnie wybawienie , i pomaga mi ogarnąć szybko coś do jedzenia , nie korzystam z takich rozwiązań dość często ale czasem się zdarza . A do tego wszystkiego nawet smaczne mi to szybkie jedzonko wyszło , i zapraszam(...)plastry cebulę , i pieczarki i wszystko razem przesmażam często mieszając , wszytko przesmażam około 15 minut . Kiedy nasze mięso jest gotowe , na nasze gotowe ciasto do pizzy wykładam plastry sera i nasze mięso z pieczarkami , następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni na 10, 15 minut, dwie minuty przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika , na wierzch wykładam resztę sera
Mój Smakprzekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól i oregano(...)sól, cukier, olej i wodę. Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić
Bullioprzekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól i oregano(...)sól, cukier, olej i wodę. Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić
Bullio