ciasto na pizzę: zawsze się udaje i jest naprawdę smaczne ( z tej pizzy nikt rantów ciasta nie pozostawi ; ) ) Składniki na ciasto średnicy 30 cm: zaczyn: 1/5 kostki drożdży pół łyżeczki cukru pół szklanki letniego mleka 2 łyżki mąki Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut. ciasto: zaczyn 2 szklanki(...)soli czosnkowej szczypta bazylii łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 100 g kiełbasy lub salami 100 g marynowanych pieczarek pokrojonych 1 cebula pokrojona w piórka 4 suszone pomidory w oleju 100 g sera żółtego gouda startego na tarce + sól, pieprz Na przygotowane ciasto wykładamy sos oraz pozostałe składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 18 minut. Smacznego
Domowe ciastaBruschetta musi się pojawić na każdej imprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9. Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11. Paluszki serowe 12. Parówki
Wylizany Rondelnaleśnikowe mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie
Kuchnia w opałachBardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki(...)świeżego 2 średnie cebule 1 średniej wielkości czerwona papryka ok. 7 średniej wielkości pieczarek garść orzechów włoskich suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie 1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: ( kubek 200 ml) (30-35 sztuk) Ciasto: Mąka 500 g Drożdże 35 g Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Kubek maślanki 200 ml Jajko Olej 1/2 kubka 100 ml Farsz: Cebula duża Pieczarki 500 g Ser 100-150 g Sól Pieprz + jajko do posmarowania przed(...)pieczeniem Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Drożdże przed dodaniem pokruszyć. Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto jest elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pieczarki starte na tarce jarzynowej. Smażymy do momentu odparowania
Kulinarne przygodypaszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule, 500 g pieczarek, sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia (u mnie masło), ciasto: 300 ml mąki, 170 – 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki roztopionego(...)gorącego masła, szczypta soli Cebule pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać. Pokroić. Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą. Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli
królestwo garówparówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno(...)której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Nadzienie W międzyczasie przygotować składniki do nadziewania. Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki i dusić na patelni z łyżka oleju
Grunt to przepis!takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera żółtego 2 cebule czerwone ok 6 łyżek(...)wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli drobno posiekanej i szczypty soli. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 12 części i każdą wałkujemy mniej więcej na prostokąt o dł. parówki i szerokości ok 8cm. Nacinamy
Kuchnia w czekoladziewodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Jak przygotować domową pizze? Przygotowujemy składniki na pizze. Pieczarkę obieramy i kroimy w plasterki. Drobno kroimy kabanosy. Paprykę kroimy w kostkę. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy prostym sosem
Słodkie okruszkisuszone grzyby... Nie mówiąc już o tym, że zamiast pieczarek miały być kurki, ale ich nie uświadczyłam ani mrożonych ani świeżych więc... wróciłam z pieczarkami i bulionem grzybowym w kostkach.... Jak przygotować: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i masło - zalać bardzo gorącą wodą. Najpierw mieszać łyżką następnie wyrabiać w rękach. Następnie podzielić ciasto na dwie części jedną włożyć(...)drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy wraz z cebulą. Po ok 10 minutach dodajemy kostkę bulion grzybowy Winiary. Podlewamy szklanką wody. Czekamy aż wyparuje, dodajemy pieprz. Zagęszczamy mąką. Na wykrojone koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy. Ważne aby ciasto było cienkie - smakuje wtedy zupełnie inaczej. W osolonej wodzie z łyżeczką
dlaSmaQSKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami, bulionem grzybowym i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać
Atlas SmakówPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy obciążniki (fasola, ryż) a następnie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągamy papier. Nałożymy nasz farsz: Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do zeszklenia, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. W międzyczasie(...)przygotowujemy sobie masę do polania. Łączymy składniki: mleko, śmietanka, jajka, starty ser żółty. Mieszamy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy pieczarki i cebula lekko ostygną możemy dorzucić je do naszej masy. Przelewamy na upieczone ciasto, posypujemy pietruszką i gotową tartę wkładamy do piekarnika na 45 min (temperatura 180 stopni). Smacznego! Ann. Źródło: https://www.fakt.pl/zdrowie/zyj-zdrowo/czy-sol-himalajska-jest-zdrowsza-od-kamiennej/6ex4c4p
Kuchnia moimi oczamigrzybowego Devalando , który na stałe zagościł w mojej kuchni, właśnie ze wzgędu na miłość do grzybów Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z przyprawami i wodą, powstanie gęste ciasto o konsystencji naleśnikowego. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Na średniej wielkości patelni possmaż najlpierw na złoto cebulę (3-5 minut), a następnie dodaj pieczarki. Smaż 3-5 minut. Odłóż połowę
greenscarfmusztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 szkl. bulionu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki oraz cebulę. Smażymy(...)musztardę*. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dodajemy listki świeżego tymianku (natkę pietruszki). Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ciasto francuskie rozwijamy, przycinamy na wielkość naczynia żaroodpornego. Delikatnie nacinamy je tworząc z nacięć kratkę, jednak robimy to w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na wylot. Układamy go na potrawce
Smaki Na TalerzuWszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju z obu stron, przekładamy na talerz i nakładamy farsz, posypujemy drobno startym serem, od razu podajemy kiedy jeszcze
Camilla w kuchni