pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:75/302)

Pizza z salami i oliwkami 107

zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie(...)dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy

Bea(u)ty kitchen
Paszteciki z kapustą i grzybami 121

szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko(...)odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy, dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy, aż kapusta będzie miękka, w razie konieczności podlewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałek, który rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Na środek wzdłuż

Bułka z Chlebem
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 227

odstawić na około 15min. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.  Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze(...)albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto  rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze posypałam serem i jeszcze chwile piekłam

Amatorka kuchenna
Bułki "ślimaki" 153

potrzeby odsączania, mogą być mokre), drobno pokroić. Farsz: 2 większe cebule, pokrojone w kostkę, 300 g pieczarek, pokrojone w kostkę, 400 g papryki konserwowej, odsączonej, drobno pokrojona, 4-5 ząbków czosnku, wyciśnięte, 160 g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki wlać oliwę lub olej(...)Dodać suszone pomidory. Następnie ugnieść ciasto (zagniatać kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić na ok.1h30min., do podwojenia swojej wielkości. Farsz: Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku.  Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną

W kuchni u Moniki
TARTA PROWANSALSKA 106

drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie(...)zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną. W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać. Na patelni rozgrzać

Kuchnia w opałach
Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim 131

gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku woreczek mrożonych) 4 cebule 15 dag żółtego sera kulka mozzarelli zioła prowansalskie świeża bazylia Sposób  Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem

Kuchenne aromaty
Krokiety z pieczarkami. 157

Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać(...)trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać

O kuchni z uczuciem
Paprykowe naleśniki z wołowym farszem 146

łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Pieczarki oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy w rondelku olej, dodajemy warzywa

VioletoweKucharzenie
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 217

czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli(...)pieczarek. Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z tuńczykiem 139

ciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka(...)resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki i drobne kawałki resztek ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół przez około 20 minut

Trzeci talerz
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 123

kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce o dużych oczkach ), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą ). Gdy kapusta z grzybami będzie gotowa

Smaki Ewy
Pizza nr 3 128

Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Dodatki: mozzarella kilka pieczarek salami czarne oliwki cebula Wykonanie: W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok 15 minut(...)mąką i  i rozwałkować 2 okrągłe placki. Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę  oraz  oliwki. Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku ok 12 minut. Proponuję pizze po upieczeniu położyć na kratce, żeby spód mógł swobodnie

The Sweet Damsel
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 120

łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Farsz do pierożków wonton: 45g suszonych borowików 35g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około(...)maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Ciasto na pierożki wonton: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi ruskie z pieczarkami 117

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok 80 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego 10 pieczarek(...)mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi

Kuchnia w czekoladzie