pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:80/302)

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 115

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami, bulionem grzybowym i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać

Atlas Smaków
Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą 173

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy obciążniki (fasola, ryż) a następnie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągamy papier. Nałożymy nasz farsz: Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do zeszklenia, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. W międzyczasie(...)przygotowujemy sobie masę do polania. Łączymy składniki: mleko, śmietanka, jajka, starty ser żółty. Mieszamy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy pieczarki i cebula lekko ostygną możemy dorzucić je do naszej masy. Przelewamy na upieczone ciasto, posypujemy pietruszką i gotową tartę wkładamy do piekarnika na 45 min (temperatura 180 stopni). Smacznego! Ann. Źródło: https://www.fakt.pl/zdrowie/zyj-zdrowo/czy-sol-himalajska-jest-zdrowsza-od-kamiennej/6ex4c4p

Kuchnia moimi oczami
Wegański omlet z grzybami 134

grzybowego Devalando , który na stałe zagościł w mojej kuchni, właśnie ze wzgędu na miłość do grzybów Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z przyprawami i wodą, powstanie gęste ciasto o konsystencji naleśnikowego. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Na średniej wielkości patelni possmaż najlpierw na złoto cebulę (3-5 minut), a następnie dodaj pieczarki. Smaż 3-5 minut. Odłóż połowę

greenscarf
Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim 67

musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 szkl. bulionu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki oraz cebulę. Smażymy(...)musztardę*. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dodajemy listki świeżego tymianku (natkę pietruszki). Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ciasto francuskie rozwijamy, przycinamy na wielkość naczynia żaroodpornego. Delikatnie nacinamy je tworząc z nacięć kratkę, jednak robimy to w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na wylot. Układamy go na potrawce

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z pieczarkami i cebulką 89

Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju z obu stron, przekładamy na talerz i nakładamy farsz, posypujemy drobno startym serem, od razu podajemy kiedy jeszcze

Camilla w kuchni
krokiety z pieczarkami i serem 236

Propozycja na obiad! Siup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem

zabawa smakiem
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 113

robię, że nadziewam ciasto francuskie dosłownie na chwilkę przed przyjściem gości. Pieczenie trwa chwilkę, więc podaję jeszcze gorące z ciągnącym się serem:) PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO FARSZ pierś z kurczaka kolorowa papryka pieczarki mała cebula starty ser mozzarella przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, ew.czubryca 2 łyżki masła DODATKOWO ciasto francuskie jajko czarnuszka Pierś w kurczaka i warzywa

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 171

Składniki na ciasto : 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Składniki na farsz : 4 spore pieczarki 1 cebula, sól, pieprz do smaku Przygotowanie farszu : Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę

Proste Potrawy
Pizza 149

pieprz i mieszamy  Nastepnie stopniowo dodajemy rozcienczone melko z woda ( rozczyn musi byc cieply) i ugniatamy Gotowe ciasto przykrywamy sciereczka i pozostawiamy w cieplym miejscu na ok. 1h  Skladniki do pizzy: 300g kielbasy  100g bekonu  200g pieczarek  2 cebule  1 papryka czerwona  1 puszka kukurydzy  starty ser zolty ( wedle gustu)  Kielbase(...)koncentrat pomidorowy  Wyrosniete ciasto rozkladamy na brytfanke ( srednich rozmiarow, mozna rozwalkowac lekko ciasto i dopiero rozlozyc na brytfanke)  Na ciasto nakladamy koncentrat pomidorowy, cienka warstwe  Nakladamy pokolei skladniki : cebule z papryka, bekon, pieczarki, kielbase, kukurydze i ser zolty  Wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 min Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Prosta domowa pizza z kolorowym farszem 238

łyżeczka cukru niepełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Farsz: 2 papryki – żółta i zielona kilka pieczarek 1 cebula 2 grube kabanosy Dodatkowo: ketchup świeża bazylia żółty ser * użyłam mąki typ 450, ale można użyć 550 dedykowany do ciast drożdżowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej, łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy całość solą(...)pizze wyrabiał mój mąż Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Farsz: podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pieczarki. Kabanosy kroimy w plasterki, odkładamy na bok. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną (spód będzie chrupiący). Układamy ciasto i ugniatając ręką rozprowadzamy na blaszce, tak aby z brzegów można było zrobić rant (zawinięte ciasto). Ciasto dziurkujemy widelcem, wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 264

dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy. Pieczarki z cebulą obieramy(...)siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko

Przysmaki Karolki
Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) 205

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 3-4 szklanki gorącej wody Farsz 0,5 kg pieczarek 2 garści grzybów leśnych suszonych 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej 1 cebula sól, pieprz Sposób przygotowania Ciasto na pierogi Wysypać mąkę na stolnicę, Dodać octu i oliwy wyrobić elastyczne ciasto dodając po trochu gorącej wody. Rozwałkowywać(...)kółka o średnicy ok. 4,5 cm. Przykryć je ściereczką, żeby nie wysychały. Każdy kawałek ciasta nadziewać przygotowanym uprzednio farszem i składać formując pieroga. Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Po wyjęciu posmarować odrobiną tłuszczu, żeby się nie sklejały. Farsz Pieczarki pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni aż wyparuje z nich cała woda. Dodać

Modern Cave Girl
Kruche paszteciki z mięsem i pieczarkami czyli po niedzielny recykling. 158

łyżki zimnej wody Nadzienie: około 300 g mięsa mielonego  mięso z rosołu 300 g pieczarek łyżka masła cebula jajko łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka manny Oraz: jajko 2 łyżki mleka papier do pieczenia Ze składników zagniatamy ciasto, wodę zostawiamy na koniec i dodajemy tyle aby masa była plastyczna i podatna na obróbkę. Cebulę kroimy w drobną(...)drobno. Następnie mieszamy wszystko razem mielone ( u mnie była resztka po kotletach, a więc doprawione) mięso z rosołu i pieczarki. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań,  na koniec wbijamy jajko i dodajemy mannę  aby ściągnęła nadmiar wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy na paski które smarujemy jajkiem. Układamy pasek z nadzienie i zwijamy zgrabny rulonik.  Następnie

Dieta moja pasja
Ciasto na pizzę 110

takie jak we włoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska pizza to sos pomidorowy i ser. Ale ja proponuję wrócić do korzeni. U nas pizza to podsumowanie tygodnia. Daję do niej resztki, czy to pieczarek, czy sera, czy wędliny. Jeśli(...)już naprawdę profanacja pizzy. Pizzę z owocami zniosę, ale z jajkiem? Tego już nie… Ważna jest również kolejność kładzenia składników na cieście. Najpierw sos pomidorowy, na to ser, na to cała reszta ( umiarkowana). Jeśli dacie pieczarki czy wędlinę pod spód sera, to woda i tłuszcz jaki puści wsiąknie Wam w ciasto i nie wyrośnie ono ładnie. Kolejna kwestia

Mieszam w Garnku
Pieczone pierożki z mąki orkiszowej wegetariańskie 201

ciasto na pieczone pierogi i znalazłam właśnie taki, od zwyczajnego ciasta różni je to, że zamiast wody dodaje się do nich maślankę, ciasto pięknie wyrasta i do tego jest bardzo chrupiące, nadzienie do nich zrobiłam z pieczarek i czarnej fasoli. Wypróbujcie koniecznie.  Składniki (ok 35-40 pierożków) 300g mąki orkiszowej (lub innej im bardziej pełnoziarnista mąka tym więcej wchłonie(...)wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce około 40 minut, najlepiej koło kaloryfera lub przed otwartym piekarnikiem.W tym czasie przygotować farsz pieczarki pokroić podsmażyć doprawić  i zblendować razem z fasolą (jeśli macie słaby blender można zmielić w maszynce do mięsa). Ciasto  podzielić na trzy części, każdą rozwałkować bardzo cienko i wycinać koła lub kwadraty położyć około 1 łyżeczki farszu

zdrowa vege kuchnia