pasztet z wątróbki - 565 przepisów (strona:9/38)

Pasztet sojowy – bez pieczenia 214

trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się

Blendman
Pasztet z gęsi z pistacjami 183

Można przygotować pyszny pasztet. Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać.  Składniki:750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi)200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu75 g gęsiego smalcu2 małe cebule2 jajka3/4 szklanki(...)przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 656

Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości

Karo in the Kitchen
Pâté z drobiowych wątróbek 215

startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia. Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe masło i doprawiamy(...)gałką muszkatołową. Otrzymaną pastę przekładamy do  glinianych miseczek, zalewamy roztopionym masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu z zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przepisów na ten pasztet jest dużo na blogach. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na blogu Anny Petryna  [TUTAJ]. Oczywiście, jak zwykle muszę coś zmienić. Każdy ma swoje ulubione przyprawy i smaki

Kulinarny karnet Christophera
pyszny pasztet domowy drobiowy do smarowania... 164

włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia(...)chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut. Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowy według Basi 386

rozmarynu koperek pęczek natkę pietruszki pęczek 2 ząbki czosnku  bulionetki 3 łyżki (klik jak je zrobić )sól jeżeli wywar jest za mało słony do pasztetu 80 dag wątróbki drobiowej 4 żółtka plus osobno ubita piana z białek cebula 2 duże 1 bułkę namoczoną w wywarze sól czarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego(...)masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia- w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem- ugotowane mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór- mięso z kurczaka mielę z wątróbką z namoczoną bułką, oraz dodaję 2 ugotowane marchewki z wywary. Dolewam 250 ml wywaru z kurczaka (do robota na raz się wszystko na raz się nie zmieści więc dzielę sobie

Basia w kuchni
Najlepszy pasztet wielkanocny 1396

gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego(...)gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
20 przepisów na Wielkanoc 682

krojenia 2.        Terrina z serków wiejskich   – nafaszerowana startą rzodkiewką i  świeżym ogórkiem 3.         Pasztet z pieczonych wątróbek  – szybki do przygotowania i bardzo kremowy 4.        Jajka w szynkowych kubeczkach  – pomysł na efektowne podanie gotowanych jajek

Ugotować
Dwa Oblicza Jamie`go 180

kwestii składników i coś ekstra na wystawne przyjęcie, co zapewni nam smakowy i wizualny efekt WOW! Na przykład koktajl z krewetek, albo po prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać

Blondynka Gotuje
Pasztet drobiowy z orzechami. 122

kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi orzechów, może dodać prażony sezam, żurawinę lub suszone śliwki, albo nie dawać nic. Jak widać, pasztet jest bez wątróbki, boczku  czy innego tłuszczu, a mimo to jest smaczny i bardzo plastyczny. A swoją plastyczność zawdzięcza warzywom jakie były gotowane z mięsem. Pomijając ostre przyprawy może być

Dieta moja pasja
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 276

czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto

Karo in the Kitchen
Drobiowy pasztet 233

Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Drobiowy pasztet 240

Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Polski pasztet z królika 132

Klasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść(...)wszystko razem smażymy do zeszklenia cebuli. Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu pasztet złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy

Trzeci talerz
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem 135

swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw   domowy pasztet z Trdaismak  Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno(...)odrobiną zielonej pietruszki to oznaka, że nadeszły święta ! 1 szt. Pasztet - kogutek (Turbo Smak FN) a 70 g - Kompletna mieszanka przypraw (baza smakowa) do pasztetu "kogutek". Smak dopasowany do użytego mięsa i wątróbki drobiowej: delikatny stonowany, bez pikantnych "fajerwerków". I taki właśnie jest smak pasztetu "kogutek". 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania