pasztet z wątróbki - 565 przepisów (strona:15/38)

Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 371

zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu.     Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę(...)kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. Z garnka wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Również mięso z indyka oraz wątróbkę rozkładamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W maszynce do mięsa mielimy dwukrotnie mięso, ugotowaną kaszę, warzywa, czosnek oraz cebulę. Dodajemy żółtka, garść

Kolizje Smaków
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 159

PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMISkładniki:- 2kg karczku- 300g wątróbki drobiowej- 4 jajka- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1 mały seler- 5 cebul- 6 ząbków czosnku- 2 kostki rosołowe- 3 łyżeczki gałki muszkatałowej- 10 ziaren ziela angielskiego- 7 liści laurowych- 6 łyżek bułki tartej- 3 łyżki kaszy manny- 1 łyżka masła- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"- słoik żurawinySposób przygotowania:Karczek włóż do pierwszego(...)sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę i 3/4 selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Do drugiego garnka włóż wątróbkę, drugą kostkę rosołową, jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości

Mentor Smaku
Szybki pasztet bez pieczenia 257

rozsmarować na pieczywie. Pasztet mi smakował, choć muszę przyznać, że te pieczone pasztety z dodatkiem mięs są trochę lepsze. Ale jeszcze na pewno taki pasztet jeszcze zrobię i to nie raz. Składniki: 300 g wątróbki 1 cebula 1 łyżka musztardy sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy olej Wykonanie: Wątróbkę oczyścić i umyć. Cebulę pokroić w kostkę. Cebulę razem(...)liściem laurowym zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę i majeranek, smażyć aż wątróbka będzie usmażona. Wyciągnąć liść laurowy. Usmażoną wątróbkę z cebulą przełożyć do pojemnika blendera. Dodać musztardę, sól i pieprz a następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Pasztet przełożyć do miski i zostawić by ostygł

Mama Gotuje
Pieczony pasztet z łopatki 252

Pieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class(...)pewno najedzony " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na średnią keksówkę ; 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,2 kg słoniny 0,3 kg wątróbki drobiowej 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe jedna marchewka jedna cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku Łopatkę kroimy w średnie kawałki , słoninę także

Ogrodnik w podróży
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 215

pasztet na Wielkanoc. Przepis prosty, ale jakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku(...)mięsa razem z namoczoną  i odciśniętą bułką  oraz podsmażoną na maśle cebulką. Dodać do wątróbki. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. 2 prostokątne foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do jednej na dno wyłożyć około 3 cm masy na pasztet i ułożyć jajka, przykryć górną warstwą, tak, aby jajka były zakryte, a nad nimi było też

Gosia gotuje
PASZTET WIEPRZOWY 143

Przepis z gazety.  Pasztet bardzo smaczny.  Składniki: 60 dag wieprzowiny 25 dag wątróbek drobiowych 20 dag słoniny 3 jajka przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) dodatkowo: bułka tarta i masło Sposób wykonania: Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez(...)minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią

Darcia w kuchni
SMACZNY PASZTET Z KURCZAKA + FILMIK 119

Pasztet z kurczaka jest pasztetem chudym i dietetycznym, mało w nim tłuszczów. Jest mimo to bardzo smaczny i delikatny. Polecam mój przepis.  SKŁADNIKI :  5 udek z kurczaka 30 dkg wątróbki 15 dkg pieczarek  jarzyna (kawałek selera, pietruszka,3 marchewki, por -mały, 1 cebula ) 1liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku  1 łyżka jarzynki(...)płyny odparują. Doprawiamy podczas smażenia solą.  Maszynką do mięsa wszystko mielimy, mięso z jarzyną, namoczoną, odciśniętą bułkę i pieczarki z wątróbką. Wsypujemy do masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy. Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu również posmarować go olejem i ułożyć listki laurowe.  Zapiekamy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Bardzo prosty pasztet wieprzowy 113

właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można

Polska Zupa
Pasztet pieczony 170

jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki(...)pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami

Świat Domowej Kuchni
Pasztet z wątróbki drobiowej 169

Dziś gratka dla miłośników drobiowej wątróbki :-) a kto jej nie lubi będzie miał okazję do spróbowania czy w tej formie przypadkiem nie zacznie u odpowiadać :-) Nam w każdym razie bardzo ten pasztet smakował, zrobiłam go na Wielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia(...)plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie komponuje się z pieczonym jabłkiem, żurawiną, ale też z chrzanem czy ogórkiem. Jednym słowem pasztet wszechstronny. Pamiętajcie tylko, by robiąc go, nie szczędzić przypraw :-) SKŁADNIKI 1 kg wątróbki z kurcząt 4 cebule 3 łyżki masła klarowanego 2 jajka suszony majeranek gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta) sól, pieprz woda Wątróbki myjemy i oczyszczamy

Czary - gary w kuchni
Pasztet z królika 186

najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego(...)jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: • 1 królik • 500 g wątróbek drobiowych • 800 g boczku surowego • 4 liście laurowe • ziele angielskie

To co kocham
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 171

drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości, bo jeśli już jemy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogólności, to akurat wątróbka należy

Kulinarna Pokusa
Pasztet drobiowy bez pieczenia 126

Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia

Milion Smaków
Pasztet z kurczaka z grzybami 248

śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybamiSkładniki:800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki drobiowej1 cebula1-2 garści suszonych grzybów1 ugotowana marchewka3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)2 łyżki majeranku1 łyżka papryki słodkiej1 łyżka pieprzu mielonego1(...)błonek wątróbkę i smażyć chwilę, aby tylko wątróbka ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć

UgotujmyTo.pl
Pasztet ze śliwką 249

pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę!Ilość porcji: 2 keksówkiSkładniki:900g szynki500g wołowiny350g karkówki250g wątróbki drobiowej250g surowego boczkuPęczek włoszczyzny1 cebula2 ząbki czosnku3 jajka200g suszone śliwkiGarść suszonych grzybówGarść suszonej żurawiny1(...)woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Namaczamy w nim bułkę, a resztę pozostawiamy, by później dodać

Kolizje Smaków