pasztet z wątróbki - 565 przepisów (strona:12/38)

Pasztet domowy 188

Wbrew pozorom nie jest on trudny do przygotowania i niezbyt pracochłonny. Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym stole teraz przygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;)  Polecam bardzo ;)  Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz(...)podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki

Krakowskie smaki Ani
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 268

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut . Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty ( często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek , wątróbkę . Do zmielonej masy dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet drobiowy do smarowania 513

Bardzo prosty i szybki do zrobienia - pasztet do smarowania. Gotowany z wątróbki drobiowej. Fantastyczny do smarowania na kanapki ;-) Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli a więcej masła :-) Łączny czas przygotowywania:  około 40 minut Ilość porcji:  około 800 g pasztetu

AniaGotuje.pl
Pasztet z królika 160

garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbkę. Mięso wyluzować z kości. Podgardle pokroić i podsmażyć.  Zmielić wszystko razem (królika, podgardle, wątróbkę) trzy razy - podlewać bulionem żeby pasztet nie był za suchy.   Doprawić jeszcze solą, pieprzem do smaku. Wypełnić suche wyparzone słoiki i pasteryzować trzy razy po 30-40 minut

Gaździnka warzy
Quinoa i pasztet z króliczej wątróbki z konfiturą z jarzębiny i podgrzybkami 164

dumna i gorąco ją polecam, szczególnie, że mamy akurat sezon. Szukałam dla niej jakiegoś fajnego pomysłu na bloga i tak się zgrało, że została mi królicza wątróbka z obiadu, którą postanowiłam przerobić na pasztet. Do tego quinoa, kilka podsmażonych podgrzybków, świeży majeranek i wyszło danie jak marzenie. Na pewno do niego wrócę, może dziś, bo wczoraj znów była wątróbka(...)maci może być np. brandy, ewentualnie można zrezygnować z alkoholu). Jeśli zdarzyło Wam się przeciągnąć wątróbkę i masa wyjdzie za sucha, można dodać trochę wody. W razie potrzeby doprawiamy masę i wkładamy na pół godziny do lodówki.  Formujemy w dłoniach pasztet w takie formy jakie chcemy podać (ja zrobiłam wałeczek, na trochę włożyłam go do zamrażarki i pokroiłam

Quinoa Raz!
Pasztet 75

Składniki 300g wątróbki drobiowej 800-900 g kurczaka 300 g mięsa wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki

mojej kuchni
Pasztet 107

Składniki 300g wątróbki drobiowej 800-900 g kurczaka 300 g mięsa wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki

w mojej kuchni
Pasta kanapkowa z wątróbki po wenecku 155

Fegatini alla Veneziana, czyli wątróbka po wenecku, to pyszna i delikatna pasta kanapkowa z wątróbki i sardynek, podawana z oliwkami. W smaku przypomina pasztet i taką też ma strukturę. SKŁADNIKI 500 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka (115 g) sardynek w oliwie z oliwek 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sól, świeżo

Passions hobbies life
Pasztet z wątróbki drobiowej, bez pieczenia 154

 Składniki: 400g wątróbki drobiowej, mały kawałek selera ( ja miałam po obraniu 35g), mała marchew ( ja miałam po obraniu 50g ), 1/2 cebuli,  1 łyżka masła

W kuchni u Moniki
Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:) 152

Dawno nie jadłam wątróbki, a została mi z pasztetu , który robiłam jakiś czas temu. Wtedy tę resztkę zamroziłam i zupełnie o niej zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam i naszła mnie na nią taka ochota, że nie mogłam się opanować, żeby jej nie zrobić. Taką zwykłą-niezwykłą z cebulką:) Zjadłam z kajzerką. Składniki: 30 dag wątróbki mleko do zalania wątróbki 2 cebule

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szybkie kanapki z pasztetem 127

naszej lodówce. Jego delikatny smak sprawia, że chętnie wybierany jest nie tylko przez dorosłych, ale też przez dzieci. Na jego podstawie przygotujemy szybką przekąskę, ale przede wszystkim zdrową. Pasztety drobiowe to idealne rozwiązanie, aby zjeść coś pożywnego. Drób zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko oraz szereg witamin i mikroelementów. Mięso drobiowe zawiera, m.in. cynk niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz(...)zalecane jest osobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone

Moja smaczna kuchnia
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 131

lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka(...)wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może z nich zrezygnować). Mięso, namoczoną bułkę, zaparzoną wątróbkę i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy utarte jajko na twardo oraz surowe. Wszystko łączymy. Jeżeli masa jest

Gotujemy i jemy
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 182

lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka(...)wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może z nich zrezygnować). Mięso, namoczoną bułkę, zaparzoną wątróbkę i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy utarte jajko na twardo oraz surowe. Wszystko łączymy. Jeżeli masa jest

Korniszonki
Pasztet wieprzowy z pistacjami 180

robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku

Ala piecze i gotuje
Pasztet kremowy bez pieczenia na winie 307

Święta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa.  A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten

Bernika - moj kulinarny pamietnik