Niedziela minęła szybko, choć nie bardzo pracowicie. I tak powinno być! Niemniej jednak rodzina jeść musi i kilka chwil w kuchni spędziłam ;) Blender dzielnie walczył ze strączkowymi pastami, ale dał radę. W efekcie powstał "smalec" z fasoli i hummus. Pierwszym zajadałam się dziś w porze drugiego śniadania, a drugi smakowo urozmaicał nam wczorajszy obiad. Bardzo udane połączenie, polecam. Składniki: Makaron
zadanie-gotowaniezeszklenia stale mieszając, na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem, mieszając, żeby stracił zapach i smak surowizny i jednocześnie stracił na ostrości. Dodajemy posiekane drobniutko, na pastę, fileciki anchois, wsypujemy pietruszkę i wlewamy łyżkę oliwy, zmniejszamy płomień i jeszcze minutkę smażymy, mieszając całość. Pieprzymy. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron i 2 łyżki wody z gotowania, wszystko
Karo in the KitchenWyrazista a zarazem delikatna pasta doskonale pasuje do Chrupkiego Kukurydziano-Gryczanego Pieczywa firmy Tovago. Kawior z bakłażana idealnie skomponował się z indykiem i przyprawami. Składniki ugotowane lub upieczone mięso z indyka ( użyłam 2 podudzia ) 1 słoik kawioru z bakłażana … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyProsta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na pieczywo, która zapewne urozmaici Wasze menu, nie tylko to świąteczne Składniki: 1 dojrzałe awokado 18 jajek przepiórczych 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz
Oryginalny smakPasty do kanapek sprawdzą się idealnie nie tylko na śniadanie, ale i na wielkanocny stół np do nadziania jajek będą świetne . Tym razem moja propozycja z wędzonym łososiem. Prosto i szybko to coś, co przed Świętami chyba lubimy wszyscy. Składniki : * 200g łososia wędzonego * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki majonezu * pieprz czarny mielony Przygotowanie : Łososia dro bno pokroić, jajka
Magiczne Życie MartySmaczna i bardzo szybka pasta do kanapek w wersji podstawowej. Składniki: dojrzałe awokado łyżka soku z limonki lub cytryny czosnek sól Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Miąższ rozgnieść widelcem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki. Wymieszać i doprawić solą
wyzwania kuchenneSzybka, prosta w wykonaniu pasta z sera żółtego. Doskonała na kanapki jako smarowidło, do krakersów jako przekąska, a w wersji wielkanocnej jako farsz do jajek czy wędliny. Polecam :) Składniki - 15 dkg sera żółtego ( najlepiej twardego, pikantnego w smaku ) - 1 jajko - 2 łyżki majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark ) - 1 łyżeczka musztardy - 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki - sól, pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 250 g sera białego, półtłustego; Pęczek rzodkiewek; 1 ogórek wężowy; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskazrobić ze wszystkiego co zielone lub co ma nać. Dziś proponuję pesto z roszponki i rukoli. Połączenie idealne przy lekko orzechowej nucie rukoli a do tego orzechy brazylijskie i pasta gotowa. Pesto z roszponki i rukoli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Woka rozgrzać i dodać olej kokosowy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć około 1 minutkę. Dodać liście limonki, pastę curry, imbir potarty, trawę cytrynową przeciętą na pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci
Kuchnia Pokoleńoraz dżemem malonowym TYCH grahamek przyszło mi do głowy, aby zrobić z tymi nasionami twarożek, bo ten też często przygotowuję na kanapki. Pomyślałam i zrobiłam - na słodko. Zjedliśmy jako pastę na kanapki (dodatkowo dodałam żurawinę) oraz jako nadzienie do naleśników. Ale można też na słono, na przykład do wspomnianej rzodkiewki. Polecam przygotować na zdrowe, pożywne i energetyczne śniadanie :) Nasiona chia
Kolorowy Przepisownikwcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto przepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 1 puszka soczewicy w zalewie 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii kilka szczypt
My Chcemy JeśćNietypowa kolacja, czyli placuszki z kaszy gryczanej z pastą z makreli i domowych buraczków marynowanych. Lekko, szybko i pysznie. Ja chętnie zjem, a wy? Idzie wiosna więc takie dania są na topie. Może to być też pyszna przekąska czy posiłek do pracy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrzy makaronowe dania, to spełniamy obietnicę i ten cykl zamykamy ostatnim daniem z cienkim makaronem ryżowym. To danie to Bun Dau Mam Tom. Tofu, makaron, sos z pasty krewetkowej i zioła. Tofu, … Czytaj dalej
slodkokwasnaplprzykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka i posiekane drobno, prawie na pastę, fileciki anchois. Mieszamy, dalej już nie gotujemy. Próbujemy czy wystarczająco słone, lekko pieprzymy i zostawiamy pod przykryciem żeby nie ostygło. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Dokładnie
Karo in the Kitchen