Pasta z białego sera i szprotek 106serem, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jogurt, sól, świeżo mielony pieprz, poszatkowany szczypiorek, mieszamy. Jeżeli jednak jesteście szczęśliwcami, którzy posiadają rozdrabniarkę, użyjcie jej, uzyskacie efekt, taki jak na moim zdjęciu. Artykuł Pasta z białego sera i szprotek pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem 109misce. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, pora pokrojonego w małą kostkę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Hekele – śląska sałatka śledziowa 133również dałam. Moi teściowie np. czasem dodają masła. Jeżeli chodzi o konsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę. Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz Śledzie moczymy godzinę
Kardamonovy
Hummus z masłem orzechowym 106albo falafele albo hummus. Musiałam nieco zmienić przepis na hummus, bo sezam wyszedł z domu i nie miałam z czego zrobić tahini . Ale to zupełnie nie ma znaczenia, bo pasta z ciecierzycy wyszła (jak to mówią dorośli w reklamie Haribo) przepychota. Składniki: 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 2 czubate łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Kardamonovy
Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze 118potrawy, które powstały przypadkiem są super ekstra dyska. Tak powstały pulpety, które ostatecznie zostały ugotowane w ajvarze. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż
Kardamonovy
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi 136zmniejszyć kaloryczność sałatek. No może nie zawsze, ale czasami. Ja to robię praktycznie zawsze. Znając życie ich kaloryczność niewiele się zmniejsza, ale zawsze coś. Tak samo robię przy okazji past jajecznych. Tam gdzie majonez, tam i jogurt. Jedno drugiemu naprawdę nie przeszkadza. Ps. Chyba jednak dobrze zaparzyłam herbatę. Odżyłam. Składniki: 5 jajek biała część małego pora 1 puszka kukurydzy
Kardamonovy
Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 140kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego śliwki z wodą i resztę składników, wszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach. 3. Sos tatarsk i Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki
Kardamonovy
Domowy smalec ze skwarkami i cebulką 95Domowy smalczyk to pyszny dodatek do chleba, który spodoba się wszystkim miłośnikom kanapek i różnych past. Składniki: 1kg słoniny 1 duża cebula pół jabłka 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Sposób przygotowania: Słoninę pokroić w kostkę. Wrzucić do gara i wytapiać. Jak skwareczki zaczną się lekko rumienić dodać 1 dużą cebulę, pół startego jabłka oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Wasze Przepisy
Ryba po japońsku 292zalewę: 150ml wody 1-2 łyżki octu z białego wina lub ryżowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki cukru 2-3 łyżki oliwy 2 liście laurowe pół łyżeczki pasty chilli kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu Jak zrobić rybę po japońsku? Przygotowanie ryby: Rybę umyć i osuszyć. Na głębokim talerzu dokładnie wymieszać mąkę, sól i jajko, następnie
Codzienne Gotowanie
Ryba z konfiturą morelową 151Czosnek, zioła, zmiksować. Następnie dodać 2-3 łyżki konfitury morelowej, paprykę w proszku wedle uznania( można pominąć) i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ziemniaki ułożyć płaty rybne, na każdym rozsmarować pastę, następnie posmarować konfiturą morelową. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 stopni 15 minut. Wykładać na talerze porcje ziemniaków z rybą i podawać. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Ryba z konfiturą morelową
gotuj ze mną
CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 135zmielonego maku W garnuszku podgrzewamy mleko, dosypujemy kakao żółtka ucieramy z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodajemy łyżkę skrobi i połowę gorącego mleka, ciegle mieszając. Zahartowaną pastę jajeczną wlewmay do reszty zagotowanego mleka, dobrze mieszamy do połączenia, podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż krem zgęstnieje. Krem budyniowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia Masło ucieramy, po łyżce
Luźna Kuchnia
Rodzaje japońskiej zupy ramen 162gęsta oraz kremowa zupa, często dodatkowo przyprawiana rosołem drobiowym i słoniną. Dodatkiem do tonkotsu zazywczaj są kawałki mięsa oraz różne warzywa. Miso Zupa miso-ramen doprawiona jest sporą ilością pasty sojowej (jap. miso). Dzięki dodaniu tego składnika powstaje gęsta, brązowa zupa o bogatym, złożonym smaku. Sposób podania w ten sposób zupy ramen wywodzi się z miejscowości Hokkaido, gdzie długie oraz
Słodkie okruszki
Kilka pomysłów na dekorowanie świątecznych wypieków 125pełni jadalne. Proste maślane ciasteczka Składniki (na ok 50-60 sztuk): 120g masła 100g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią albo 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 250g mąki 1 jajko 15g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: cynamon, drobno posiekane orzechy, mak, kakao, mielone migdały, strata skórka cytrynowa Wszystkie składniki powinny być
Obiad gotowy
Sałatka z tuńczykiem i serem pleśniowym 128tuńczykiem i serem pleśniowym Polecam na kolację, domową imprezę lub do zjedzenia w pracy. Świetnie do niej pasuje bagietka, pieczywo czosnkowe lub grzanki. Przystawki i przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Jajka faszerowane tuńczykiem ** Mini tortille z papryką i ogórkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje lub półmisek: 100 g mixu sałatowego
Kulinarny S.O.S.
Śledź z wędzoną makrelą 169dokładnie oczyścić z ości. Zemleć przez maszynkę razem z cebulą i grzybami. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem dokładnie połączyć, dodać koncentrat. Doprawić do smaku. Pastą smarować płaty śledziowe, zawinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą, posypać świeżo mielonym pieprzem. Na każdym rolmopsie kładziemy odrobinę majonezu i natkę pietruszki. Wstawiamy
Słodki Zakątek