pasty - 13297 przepisów (strona:404/887)

Pasta z szynki 160

sól, pieprz do smaku Jajka z szynką zemleć  lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać miękkie masło, musztardę,  sól, pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli szynka jest dość słona, możemy pominąć dodawanie soli. Podawać z pieczywem, dowolną zieleniną i warzywami

Kulinarne przemyslenia
Tahini – domowa pasta sezamowa 283

Tahini – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu – podobnie zrobimy my. Sezam Oliwa lub olej o neutralnym smaku Sezam podprażamy na patelni. Jeżeli mamy mniejszą patelnię, lub dużo sezamu, podzielcie go na części. To prosta, lecz ważna czynność. Jeśli sezam przypalimy, będzie gorzki. Podsmażamy

MarcinChef
Pasta z sera białego i papryki - na kanapki 300

białe chude i odtłuszczone mimo tego, iż zawierają znikomą ilość tłuszczu, to również pozbawione są witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - szczególnie witaminy D. Po prostu wybierajmy sery półtłuste :) 100 g pasty na kanapki z twarogu, papryki i suszonych pomidorów dostarcza około 121 kcal, 11 g białka, 5,5 g tłuszczu, 9 g węglowodanów oraz 1,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja

W kuchni Katie
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i owczym serem 135

Wyrazista w smaku pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i twardym serem pecorino romano. Jest to oryginalny dodatek do pieczywa na śniadanie, polecam! Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 suszone pomidory w zalewie olejowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 50 g owczego sera pecorino romano 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól i pieprz

Wanilia i Kardamon
Hummus z mango i kokosem 142

kokosie robimy dziurkę, wodę z kokosa przelewamy do miski. Miąższ z kokosa ścieramy na tartce, 2 łyżki płatków dodajemy do pozostałych składników.  Całość miksujemy na pure, dodajemy pastę, sok z cytryny i przyprawy, mieszamy.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Karminadle ze kurōm i kaszōm (Klopsiki drobiowe z kaszą) 137

łeżka czubrycy (kebyjście ji niy mieli, to mogecie tyż dać np. ziela prowansalske, bydzie smakowało inakszy, ale przeca my sie niy bojymy eksperymyntōw przi warzyniu 17 ) 1 łeżeczka pasty paprykowyj (moge być tyż łeżeczka papryki suszōnyj, yno, żeby niy bōła za ôstroł 18 ) tarto bōłka sōl i pieprz ôlyj do pieczynia (a nojlepi, kebyjście mieli kokosowy, bo je nojzdrowszy

Chop w kuchni
Szybka zupa pomidorowa o odrobinie innego smaku 118

dodać masło, roztopić. Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno.Dodać do garnka i obsmażyć na blado złoty kolor. Uważać żeby nie przypalić, ma być tylko zarumieniona. Dodać pastę harissa i pokrojony w cienkie paski schab,marchewki pokrojone w małą kostkę, wymieszać. Smażyć aż schab straci kolor surowizny. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny.Dodać ciecierzycę z puszki. Dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami 120

połowy limonki 1/2 łyżeczki kuminu 1 ząbek czosnku szczypta soli czarny pieprz świeżo mielony szczypta chili Cieciorkę, sok z limonki, oliwę, tahini, czosnek i pomidory zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. *uwaga: Tahini można zastąpić sezamem: na patelni uprażyć 2 łyżki ziaren sezamu, zmiksować z dodatkiem oleju sezamowego lub oliwy

Obiad gotowy
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 145

łyżki tartego parmezanu sok z połowy limonki 2 łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
Zapiekanka arabska z bakłażanem 150

Jest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella

KuchniaWeDwoje.pl
Pasta z ciecierzycy i twarogu 107

Prosta pasta na kanapki z ugotowanej ciecierzycy i twarogu z dodatkiem czosnku, odrobiny limonki, oleju sezamowego i świeżej kolendry. To alternatywa dla pasztetów i różnego rodzaju innych smarowideł. Zdrowa, smaczna i bezmięsna. Spróbujcie Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 140 g twarogu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego

Oryginalny smak
Sos guacamole 222

niego dodać: - małą czerwoną cebulę - papryczkę chili - pomidora - natkę kolendry Dodatkowe składniki wg uznania i gustu. SOS GUACAMOLE- WYKONANIE: Owoce avocado obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozetrzeć widelcem na pastę. Dodać sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli dodajemy czerwoną cebulę lub papryczkę chili, kolendrę lub pomidora, siekamy je najpierw

Aromatyczne Podróże
Bulion miso 216

BULION MISO robiony na bazie bulionu dashi i pasty miso... Artykuł Bulion miso pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zdrowy kremowy serek kanapkowy 203

podania – BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy chudy ser twarogowy, dodajemy pęczek szczypiorku i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Miksujemy do uzyskania kremowej pasty. Opcjonalnie całość można doprawić ulubionymi przyprawami. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
pasta jajeczna z jogurtem... 161

paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo mielony, sól czosnkową, wlać jogurt i wymieszać wszystko, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły pyszna pasta do ciemnego pieczywa lub jakiego się lubi.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię