Jutro, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :) Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć . Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki
W kuchni KatieUwielbiam wszelkiego rodzaju "smarowidła" do chlebka chrupkiego... pasty, twarożki...szczególnie teraz - wiosną mamy bardziej ochotę na takie lekkie jedzonko. Wariacji na temat twarożku jest wiele, ja zazwyczaj robię go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, dziś dorzuciłam jeszcze świeżego ogórka. Wersja podstawowa gziku to po prostu twaróg, śmietana i szczypiorek. Składniki: twaróg (miałam akurat już zmielony) śmietana 12% (można użyć jogurt
Walijskie Pichceniesałatki zostało, zrobiliśmy mały eksperyment i powiem Wam, że jeśli wszystkie składniki rozdrobnicie na takie całkiem malutkie kawałeczki i wymieszacie z niewielką ilością sosu, wychodzi z tego świetna pasta kanapkowa
Kulinarne zapędy Kokosaości i obraną włożyć do miski papryczki umyte pokroić drobno razem z pestkami, cebulę pokroić drobno i wsypać do makreli dodać kostkę drobno mielonego twarogu, oliwy tyle, aby pasta nie była za sucha widelcem dobrze pognieść i wymieszać i schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły nam smakuje najlepiej z chlebem razowym..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlimonki lub cytryny Sól, pieprz Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, następnie wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i zgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać, doprawić. Tak przygotowaną pastą napełnić skórki awokado. Podawać z chipsami nachos
Anioły w kuchniPamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj paprykarz szczeciński też jest dostępny w
Kulinarne przygody GatityGotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej
slodkokwasnaplDzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej pasty, która jest zawsze prosta, szybka, a przy tym smaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej
Wyprawy kulinarnemiesięcy. Postanowiłam zrobić go całkiem sporo, bo chcę obdarować nim moją rodzinę, a i ja z Mężem nie pogardzimy kilkoma słoiczkami w kuchennej szafce:) Dla przypomnienia ajwar to przepyszna pasta na bazie pieczonej papryki i bakłażanów o bałkańskim rodowodzie. Doskonała do dań z grilla, na kanapkę i do serów. Przepis możecie znaleźć w tym poście: Ajwar - rewelacyjny sos do dań
Chilli Czosnek i OliwaTandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodaję dokładnych ilości składników. Trzeba próbować w trakcie gotowania i dodawać więcej tego na co aktualnie jest ochota. :) Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją. Na zdjęciu pasta jest z linguini, jednak stwierdzam że z penne smakuje dużo lepiej. Śmietanę (1 dużo opakowanie) wlewamy do rondelka i dodajemy ok. 1,5 opakowania gorgonzoli (pokrojonej w mniejsze kawałki
Brzuszki Łakomczuszkisię na przygotowanie go wtedy ale myśl wróciła do mnie w tym roku. Zrobiłam 8 słoiczków o niesamowitym zapachu, takie zamknięcie tego co najlepsze latem w słoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny
Brzuszki Łakomczuszkiskładniki, mąż pytał co jakiś czas kiedy w końcu zrobię hummus, aż pewnego dnia się zdecydowałam i jego smak kolejny raz mnie zachwycił. Hummus jemy tak jak każdą inną pastę, możemy nim posmarować świeży chleb, wzbogacić o różne dodatki, nie tylko przyprawy mam na myśli. Ja pokusiłam się o położenie na nim marynowanych serc karczochów, musztardy francuskiej, oliwek, wyszło całkiem
Pora coś zjeśćjaja 1/2 szklanki cukru (ja zastąpiłam go ksylitolem) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżeczka pasty waniliowej (dostępna na Skworcu.pl ) 1 szklanka czerwonych porzeczek jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż powstanie jasna, puszysta i dość gęsta masa. Następnie zmniejszamy obroty, dodajemy olej
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 1 sałata masłowa 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 cebulka z dymki Dressing tahini: sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroimy w plasterki a ogórka w kostkę. Cebulkę kroimy w piórka. Wszystkie składniki
Qchnia po prostu