pasty - 13297 przepisów (strona:416/887)

Zielone tajskie curry z kurczakiem i tofu 185

Sponsorem tego tygodnia jest… nie jedna literka, a całe słowo. CURRY. Dokładnie tajskie zielone. A jeszcze dokładniej, ze świeżo kręconej domowej, zielonej pasty curry. Zaczęło się od niedzieli i tajskich warsztatów (za chwilę nowa edycja, nie przegapcie, zostało tylko 5 … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pesto pietruszkowo-cytrynowe 184

wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki

Czerwień i błękit
Pasta z wędzonej makreli 139

Pyszna pasta z makreli, szybka w przygotowaniu. Do smarowania pieczywa. Taką lubię i polecam:) Składniki: 1/2 kg wędzonej makreli 1-2 cebule 2 łyżki musztardy  garść posiekanej zieleniny; natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha oliwa z oliwek ostra mielona papryka Wykonanie: Makrelę obieram ze skóry, usuwam ości. Przepuszczam przez maszynkę razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą

Bea(u)ty kitchen
Pasta kanapkowa z pieczarek i sera żółtego. 209

Pasta pieczarkowa z serem żółtym to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa lub farsz do zapiekanek, jajek, czy babeczek. Jej wygląd co prawda nie powala na kolana ale smak już tak. Jej kolejną zaleta jest to,że jest bardzo prosta i łatwa w wykonaniu. Polecam :) Składniki - 20 dkg pieczarek - 10 dkg sera żółtego - 1 jajko ugotowane na twardo - majonez - sól, pieprz

Kuchnia z widokiem na ogród
Tagiatelle szpinakowe z łososiem i pomidorami suszonymi 140

VIVA LA PASTA! taki okrzyk daję jak na obiad czy kolację jest makaron! Przyznaję się - razem z Małżonkiem jesteśmy makaroniarzami ! Ja w większym stopniu, ale co tam ;) Dania z makaronem, w roli głównej, często goszczą na naszym stole. Dzisiaj propozycja na bardzo szybki obiad. Wiem, że tym przepisem Ameryki nie odkryłam, ale uwierzcie mi, dla miłośników makaronu i łososia, jest

CookYourself
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 162

się w bogate portfolio Podravki i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego

CookYourself
Pasta z wędzonej makreli 138

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić

Pełny talerz
Smalec z fasoli 148

powoli, aż cebula nabierze bursztynowego koloru. Odłóż do wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, dolej 100 ml zimnej wody , dodaj sos sojowy i zmiksuj na pastę. Wrzuć cebulkę , pokrojone śliwki oraz majeranek . Zmiksuj wszystko razem przez krótką chwilę, tak, aby kawałki śliwek były nadal widoczne. Przypraw, solą i pieprzem do smaku . Możesz dodać również więcej majeranku

Food Square
Paprykarz z tuńczykiem 139

Popularna warzywna pasta kanapkowa  z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy

Zakamarki mojej kuchni
Pasta z kaparów awokado i sera białego 144

mnie w domu obecnie króluje awokado i kapary oto przepis jak można to smacznie wykorzystać ;] Składniki: - 150 gram twarogu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kaparów - 3 łyżeczki pasty z awokado - kilka kropel cytryny - sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Mieszamy wszystkie składniki i blendujemy na końcu dodając przyprawy i kilka kropel cytryny żeby nie zczarniało  i gotowe ;] Przed

Tanio szybko zdrowo
Boczek z wolnowara z imbirem, czosnkiem i koreańską papryką 175

Dawno nie było boczku. Koniecznie trzeba to nadrobić. Dzisiaj wersja z imbirem, czosnkiem, gochugaru i odrobiną sfermentowanej pasty sojowej, która idealnie pasuje do wieprzowiny. Danie, które długo się robi, ale na szczęście samo. No może przy niewielkiej pomocy wolnowara. Więc … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pasta z bobu 135

wiecie, że ze swoją dużą zawartością białka może być świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ma też sporo   kwasu foliowego. Tak więc jedzmy bób. Do pasty z bobu trudno podać mi ilość składników, robię ją na tak zwane oko. Bób należy ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, zdjąć łuski i zmiksować na gładki mus. Masło rozpuścić w rondelku

Jadło i czytadło
Kremowy pasztet z tuńczyka 159

Pasztet niekoniecznie musi być praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek.   1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić

Jadło i czytadło
Pasta twarożkowa z rybą 187

Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera białego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 186

Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne. Składniki - duża makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo -  mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa

Kuchnia z widokiem na ogród