pasta - 17303 przepisów (strona:747/1154)

Semifreddo z malinami i bezami 107

już możemy uraczyć naszych gości niecodzienną porcją słodkości. Gorąco polecam! Składniki:  /inspiracja White Plate/ 450g śmietanki kremówki 100g bezów 3 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 100g mrożonych malin 2 opakowania rureczek wafelkowych (użyłam Crispy Rolls Milky Way) Wykonanie: Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić

Raj dla Podniebienia
Crumble z rabarbarem 70

kwaskowatego rabarbaru ze słodziutką kruszonką uważam za trafione w dychę! Spróbujcie! Składniki (na 4 porcje): 4-5 małych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka 75g mąki pszennej 50g zimnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego dodatkowo 100g borówek Wykonanie : rabarbar umyć, pokroić

Raj dla Podniebienia
Koktajl bananowy z awokado i granatem 110

Wiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu. Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy.  A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce! Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak. Składniki: (na 3 porcje) 2 banany 1 awokado 400g jogurtu naturalnego

Raj dla Podniebienia
Piątki z piłką. Dwa 187

maślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mleka dekoracja: marcepan plastyczny czarny i zielony barwnik spożywczy w paście Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krewetki z pesto – obiad idealny 299

Owoce morza. Jedni uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Ja krewetki uwielbiam w każdej postaci, jako szaszłyki, jako krem, jako sałatkę czy jako pastę. Dlatego obiad, w którym krewetki grają pierwszoplanową rolę uważam za idealny. A Wy lubicie? Jeśli tak, to zapraszam – będzie pyyysznie! Składniki: 400 gram krewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków

Mama z miasta
Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru 252

naturalnego jogurtu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2-3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić innym słodzikiem) 10g żelatyny + 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej Dodatkowo: owoce do ozdoby (truskawki, granat, morele, borówki, kiwi) Spód: 1. Do blendera przełożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i ksylitol, zmiksować na piasek. Dodać roztopiony olej kokosowy

Mała Cukierenka
Karkówka doskonała wolno pieczona 229

większe kawałki i część zamrażamy, to zależy mi na tym, aby  mięso zachowało zwarty kształt. Mięso nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę lub roztartym na pastę czosnkiem i papryką). Na samym końcu obsypuję obficie majerankiem, zawijam w folię spożywczą i wstawiam na minimum 10 godzin do lodówki, chociaż używając wolnowaru nie ma takiej potrzeby. Następnego dnia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z kurczaka i mango z pomarańczową nutką 144

Składniki 600 g filetu z kurczaka 2 łyżeczki pomarańczowej pasty curry 2 ząbki czosnku łyżeczka curry w proszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim

Gaździnka warzy
Domowy hummus 166

jego robieniu dochodzę do perfekcji :) Sami spróbujcie, a obiecuję, że nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowy odpowiednik. Składniki: -ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć z puszki) -duża łyżka tahiny (pasty sezamowej) -ząbek czosnku -pół szklanki zimnej wody -sól -sok z cytryny   Wykonanie: Blendujemy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy łyżkę tahiny, rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i malutką łyżeczkę soku

Gawron w rosole
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 230

jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne

Mieszam w Garnku
Hummus z awokado 166

gram wraz z zalewą mięciutkie awokado 1 sztuka kumin 1/2 łyżeczki czosnek 2 ząbki sok z cytryny 1/2 sztuki otarta skórka z połówki cytryny sól 1 łyżeczka tahini pasta sezamowa 1 łyżka oliwa 2 łyżki Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na aksamit

AZgotuj!
Pesto z jarmużu. 190

ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 1/4 łyżeczki soli sok z 1 cytryny Wykonanie: Jarmuż, pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej pasty. Dodać nasiona słonecznika i jeszcze raz zblendować. Użyć od razu lub przełożyć do słoiczka, w którym można przechować pesto kilka dni w lodówce

zadanie-gotowanie
Piątki z piłką. Jeden 189

maślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mleka dekoracja: marcepan plastyczny czarny i zielony barwnik spożywczy w paście Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe placuszki z quinoy z młodą pokrzywą 181

majową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z roztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można  je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą z oliwek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) białej quinoy 100 ml wody 50 ml oliwy

Quinoa Raz!