podczas której podano kaszankę pieczoną w jabłku, zupę cebulową na cydrze, schab w rozmarynie z jabłkami, puchate racuchy z jabłkami oraz deser truskawkowy. Na stole kusiły apetyczne tartaletki z pastą jajeczno serową i orzechową, domowy chleb z masłem, sery oraz świeże tłoczone mętne soki, a rozmowę i słuchanie opowieści o planach na przyszłość umilał nam kieliszek cydru, który smakował niczym
Obiad gotowySteka , zazwyczaj w oliwie lub oleju rzepakowym. Jest pyszny i "prawdziwy". Nie cierpie zapachu-smaku puszku. Od jakiegoś czasu również jednym z moich ulubionych sosób do kanapek, zapiekanek czy past jest musztarda. Ostatnio odkryłam HEINZ musztardę miodową. Jest delikatna , nie jest ostra, ma lekko wyczuwalny smak miodu. Nie wiem czy jest w Polsce, jeśli tak dajecie znać w komentarzach gdzie
Gotowanie Patkigodziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie chciał się zmiksować, możesz dodać odrobinę wody. Karmelizowany rabarbar Rabarbar umij, osusz i pokrój na grubsze części. Przełóż go na patelnię, posyp cukrem
Food SquareŚwietny sposób na zagospodarowanie resztek fety i serka kanapkowe. Świetna na piątkowe śniadania i nie tylko : ) Do przygotowania pasty potrzebujemy: ok 100 g sera feta ok 200 g serka kanapkowego (typu philadelphia) kilka ząbków czosnku ok 100 g suszonych pomidorów garść siekanego koperku sól, pieprz do smaku Ser feta i serek kanapkowy blendujemy razem z obranym czosnkiem oraz pomidorami (dobrze
Szybko Tanio Smacznieśmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej około 400g umytych, obranych truskawek 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem
Mała Cukierenkaprostokątna 30 cm x 45 cm 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka 5 jajek 250 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty Spód do sernika 150 g ciastek digestive 90 g masła, rozpuszczonego Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 1 łyżka kremówki 4 łyżki masła 2 łyżeczki golden syropu Zacznij
codojedzeniacukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: s os: W rondelku rozgrzej olej – taka ilość aby pokryła całe dno garnka. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładką pastę. Wlej mleko i szybko mieszaj trzepaczką. Zagotuj, dodaj ser, sól, pieprz, cukier i bazylię. Wymieszaj dokładnie. Odstaw. warzywa: Cukinię pokrój na plasterki i na ćwiartki. Czosnek drobno posiekaj. Szpinak porwij
Jaglusiaoliwy do podania: listki bazylii starty ser (można pominąć) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w malakserze umieszczamy pomidory, migdały, rodzynki, czosnek oraz oliwę. Miksujemy na pastę ew. podlewając odrobina wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzamy, łączymy z pesto. Nakładamy do miseczek i dekorujemy listkami bazylii i tartym serem typu Bursztyn
Dzieje kuchennej Wiewiórykawałki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, oskrobać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kostkę i zostawić na później. Z żółtek zróbcie pastę jajeczną, będzie pyszne śniadanie. Do garnka wlać wodę, dodać marchew, piersi indycze pokrojone w cienkie paseczki, vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, następnie dodać groszek
Kuchnia Pokoleńsuszony estragon, zalewamy sosem Worcestershire i sokiem z cytryny – czekamy aż estragon zmięknie, około 3-5 minut, dodajemy majonez i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty bokiem noża na pastę czosnek. Solimy i pieprzymy (mocno) do smaku. Schładzamy w lodówce. Świetnie pasuje tu też czosnkowy majonez domowej roboty , wzbogacony świeżym lub suszonym tymiankiem. KARCZOCHY Z GRILLA Jeśli chcecie je grillować
Karo in the Kitchenszklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
Mała Cukierenkagreckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :) Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki
Moje Kuchenne RewelacjeTwaróg za pomocą łyżki rozetrzeć, następnie wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem. Dodać jogurt, wymieszać. Pod koniec dodać domową przyprawę do sera białego i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przełożyć do salaterek Podać z ulubionym pieczywem. Przepis na domową przyprawę do sera białego znajdziemy pod linkiem Domowa przyprawa do sera
Ciastka - domowe słodkościPolecam inne przepisy na podpłomyki: Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki z koperkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej woda 2 szczypty soli 4 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Mąkę
Moja smaczna kuchnia