pasta - 16803 przepisów (strona:748/1121)

Przyprawy 202

laurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia

GRUBY WAŁEK
Restauracja indyjska Ganesh 116

Masali, którą opisałam  http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało

Karola gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 233

piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo

Moje Kuchenne Rewelacje
Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 136

warto pomyśleć także o miarkach kuchennych, najlepiej ze stali nierdzewnej. W takim moździerzu można przygotować marynaty do mięs, warzyw i ryb. Bardzo często robię w nim guacamole i inne pasty do kanapek. Korzystanie z takiego przedmiotu wymaga więcej siły, ale blender nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, w dodatku zajmuje więcej miejsca niż moździerz, a nie każdy, nawet największy pasjonat gotowania

Moja smaczna kuchnia
Chałwa w kawowych kulkach 122

ostatecznie prezentuję wam fantastyczne sezamowo-daktylowe owsiane kuleczki, które wykonacie w kilka minut, bez pieczenia i większego wysiłku! Składniki: -50g płatków owsianych -łyżeczka siemienia lnianego -4 daktyle -łyżka pasty sezamowej -4 łyżki mleka Do obtoczenia: -u mnie kawa inka -polecam kakao, wiórki kokosowe, cynamon czy sezam ;)  Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem, nie koniecznie dokładnie ;). Z powstałej masy formujemy

Gawron w rosole
Święteczny pasztet orzechowy z fasoli i ciecierzycy 118

się w nim! Składniki (na formę "keksówkę" o wymiarach 12 cm x 20 cm): 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Mango Papaja
Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami 207

aromatyczny i kremowy, polecam :) 100 g czerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości

Mienta blog
pieczony kurczak nadziewany kasztanami i jabłkami 196

szklanka ciepłej wody uwagi : kasztany najlepiej obierają się ciepłe, stąd wygodniejszą metodą jest ugotowanie ich w mikrofali mniejszymi porcjami. Z chili, słodkiej papryki, soli, octu i oleju utrzyj pastę, którą nasmaruj kurczaka z zewnątrz i od środka. Następnie odstaw go na przynajmniej 3 godziny. Kasztany natnij na krzyż i partiami wstawiaj do mikrofalówki na 3 minuty przy pełnej mocy

Eksperyment sobotni
Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką 178

posiłek! Ten przepis znalazłam w książce „Poniedziałki bez mięs” autorstwa rodziny McCartney (swoją drogą polecam) i stwierdziłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Jeśli chodzi o hummus (tj. pastę z cieciorki) możecie w ramach pójścia na łatwiznę użyć gotowego (obecnie do kupienia w prawie każdym markecie), choć oczywiście najlepiej przygotować samemu     Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką

Powiedz dietom nie
Dietetyczne cukinie faszerowane warzywami 198

papryki (najlepiej w różnych kolorach) 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy z puszki garść oliwek zielenina do przybrania, np. bazylia, natka pietruszki Sos 1/2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki pasty sezamowej tahini 1/4 szklanki wody sok z 2 limonek 1 łyżeczka syropu klonowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj kaszę jaglaną, następnie odstaw do przestygnięcia. Przygotuj farsz - pokrój paprykę

Powiedz dietom nie
Świąteczny Domowy marcepan 139

następnie obrać ze skórki. Następie umieścić w malakserze i zmielić do momentu otrzymania drobnej mąki( trwa to ok. 3 minuty) UWAGA zbyt długie miksowanie może spowodować powstawanie pasty 2. Otrzymaną mąkę dla pewności przesiać przez sito o drobnych oczkach. Mąki migdałowej powinno być 175 g. Tak przygotowaną mąkę z powrotem wrzucić do malaksera.  3. Cukier, wodę oraz miód umieścić

vaniliowoczekoladowa
Ziemniaczane łódeczki z bobem 95

przelewam zimną. Obieram z łupinek,  odkładam 2 łyżki bobu. Resztę bobu przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję koperek pokrojony, oliwę, czosnek obrany i miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Pastę układam na ziemniaczanych łódkach, dodaję bób, mozzarellę, chili, sałatę

wesoła kuchnia
Pasta z czerwonej soczewicy 104

Dzisiaj już kolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy. Dla mnie to idealnydodatek do chleba, ale z myślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip do warzyw. 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki curry 0,5 szkl czarnego pieprzu

Polska Zupa
Produkty wegańskie Primavika - recenzja 133

gustu, zapraszamy! :) Od Primaviki dostaliśmy bardzo różnorodne produkty do przetestowania - zaczynając od smarowideł na kanapki, przez masła orzechowe, na daniach gotowych kończąc. Oferta firmy jest naprawdę bogata. Samych past i pasztetów kanapkowych jest kilkanaście rodzajów - z ciecierzycą, z soczewicą, z kaszą jaglaną, warzywne, meksykańskie, z dodatkami np. bazylią, pieczarkami, ogórkiem czy koperkiem - do wyboru do koloru. Dodatkowo są różne rodzaje

Bananowe Pole
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami 118

Ciecierzyca jest jednym z najwdzięczniejszych strączków, które możemy znaleźć w kuchennych szafkach. Jesteśmy w stanie z niej zrobić pasty do kanapek, np. hummus , jak i naleśniki z mąki z cieciorki . Tyle możliwości… Dzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko

Blendman