kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki - opcjonalnie 2 łyżki masła przygotowanie Udziec umyć i osuszyć. Czosnek utrzeć na miazgę z solą - najlepiej w moździerzu. Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić
Stare Garywykiełkowały. Z łatwością można zebrać je sitkiem z powierzchni wody. Następnie kiełki należy osuszyć ręcznikiem papierowym i przechowywać w lodówce do 7 dni. Kiełki rewelacyjnie pasują do kanapek, past, koktajli, sałatek, surówek, zup oraz twarogu. Możesz je dodać praktycznie do każdego dania. Smacznego
Mojewlasne.plwielkanocny stół co roku podaję jajka faszerowane. W te Święta podałam jajka nadziane pastą z wędzonego łososia. To z jakim farszem je zrobicie zależy tylko od Was i Waszych upodobań smakowych. 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony pieprz Ugotowane jajka obrać
Kolorowa kuchnia Elkiciekawa. Każdy coś dla siebie znajdzie ciekawego. Mnie zaskoczył dział, w którym są produkty, z których można samemu stworzyć ekologiczny proszek do prania, płyn do płukania, antyprespirant a nawet pastę do zębów! To wszystko w kategorii "Zrób to sam". Kategorii jest o wiele więcej, bo są tez napoje, sól, herbata, kasze, mąki, nawet zakwaski do produkcji jogurtów i wiele wiele
Blondynka Gotujeosób) - 1 szklanka kaszy bulgur (przed ugotowaniem) - 1 czerwona papryka - 10 kawałków suszonych pomidorów - 1 garść czarnych oliwek - 0,5 pęczka kolendry - 1 łyżeczka pasty harissa - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki soli - 1 limonka S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Kaszę
Gocha gotuje!bób gotujemy, obieramy, miksujemy z pozostałymi składnikami. dekorujemy kilkoma kroplami oliwy i posiekaną natką. konsumujemy jako dodatek do ryby, mięsa lub jako pasta kanapkowa
Gocha gotuje!osób) - 250 g makaronu tagliatelle (u mnie pasta fresca mamma mia z lidla) - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 garść bazylii - 0,5 łyżeczki soli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: makaron gotujemy
Gocha gotuje!osób) - 1 bakłażan - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 pęczka natki - 100 g sera koziego - 1 łyżeczka pasty harissa - 1 łyżeczka soli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. bakłażana przekrawamy na pół, wydrążamy
Gocha gotuje!osób) - 200 g kaszy pęczak - 1 cukinia - 2 białe papryki - 5 łodyg selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę
Gocha gotuje!osób) - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty sezamowej tahini - 5 łyżek oliwy z oliwek - sok z 0,5 cytryny - 0,5 łyżeczki curry - 0,5 łyżeczki soli - warzywa do maczania (u mnie seler naciowy i endywia
Gocha gotuje!osób) - 2 zielone papryki - 0,5 szklanki kaszy bulgur - 1 cukinia - 1 pomidor - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty warzywnej ajvar - 1 łyżeczka soli - 1 garść bazylii - 2 łyżki oliwy z oliwek S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy. bulgur gotujemy
Gocha gotuje!osób) - 1 szklanka nieugotowanej zielonej soczewicy - 100 g pęczaku - 3 garści świeżego szpinaku - 200 g zielonych oliwek - 3 łyżki czerwonego pesto - 1 łyżeczka soli - 1 cm pasty harissa S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: pęczak gotujemy, soczewicę również, mieszamy je na patelni, dodajemy pocięty szpinak
Gocha gotuje!osób) - 2 małe bakłażany - 2 garści makaronu (u mnie penne) - 1 pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cm pasty harissa - 0,5 pęczka kolendry - 1 kula mozzarelli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Makaron gotujemy al dente
Gocha gotuje!wątpię) to przypominam przepisy, które przygotowałam w zeszłym roku. Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami Oszukany, ale szybki bezglutenowy żurek z quinoy ;) Jajka faszerowane pastą z quinoy i chrzanu Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem
Quinoa Raz!Roladki z szynki Sałatka serowa w szynce Babeczki z pastą jajeczną i grillowanym łososiem Sałatka ziemniaczana Sałatka z szynką i serem Pieczarkowce Paszteciki Jajka z tuńczykiem Jajka z rzeżuchą i … Czytaj dalej Przystawki na Wielkanoc
czarrna od kuchni