pasta - 17303 przepisów (strona:745/1154)

Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 160

było pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie ten ostatni skradł moje serce – może dlatego, że było to nowe i rzadko spotykane połączenie smaków. Przetestowaliśmy również trio tatarów

Taste and Cook
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 212

minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby.   1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki po kolei – obraną i pokrojoną na drobniejsze kawałki cebulę, natkę pietruszki (bez końcówek gałązek) i pozostałe zioła

Karo in the Kitchen
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 199

poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około 3 cm kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce i wstawić

zadanie-gotowanie
Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 286

połączeniu z bulionem przypadły już do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Udon Noodle Miso – japońskie danie Kolejną rozpoznawalną i uwielbianą na całym świecie japońską potrawą jest miso. To tradycyjna pasta sojowa o gęstej konsystencji, która zmieszana z dashi tworzy popularną zupę – miso-shiru. Stała się ona źródłem inspiracji do stworzenia zupy OYAKATA Miso, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnej potrawy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 204

smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów.  Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu

Słodki Kompromis
Kostka Kinder Bueno 293

waniliowy energicznie mieszając . Uwaga masło trochę z emulguje.  Tzn. Pod wpływem alkoholu masło zbieleje i wyraźnie zmieni swoją fakturę na bardziej gęstą.   3. Przestudzoną masę łączymy z pastą orzechowo - migdałową i dodajemy miód oraz mleko w proszku.  4. Masę miksujemy na gładką paste o jednolitej i dość zwartej teksturze.   5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski

vaniliowoczekoladowa
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 106

Zakup nowego słoika z tahini i dobranie się do tej pasty wiąże się z pokonaniem grubej warstwy pysznego oleju o wyrazistym smaku. Postanowiłam wykorzystać ten olej do wypieku chleba na najbliższy tydzień. Chleb ma chrupiącą skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka z ciecierzycy 129

musi być robiona na wytrawnie? Nie! Ciecierzycę kojarzymy najczęściej z hummusem, falafelem i pasztetem, ale zastosowań dla niej jest o wiele, wiele więcej. Na blogu już pokazywałem Wam czekoladową pastę z ciecierzycy, która nosi nazwę „ cieciorella „ . Jak widać połączenie strączka z czymś słodkim sprawdza się wspaniale! Ciastka z ciecierzycy z pewnością przypadną Wam do gustu! Dużą popularnością

Blendman
Black velvet cake z jagodową frużeliną. 251

minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ściąć ewentualne górki. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia.  Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Aioli. Prowansalski majonez czosnkowy. 154

winogron) duża szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka dokładnie oddzielić od białek i umieścić w miseczce lub moździerzu. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą na pastę. Dodać do żółtek. Dodać kilka kropli oliwy i rozpocząć ucieranie w moździerzu lub mieszanie trzepaczką (w jednym kierunku). Po 1 minucie dodać kolejnych kilka kropli i kontynuować mieszanie. Po następnej

zadanie-gotowanie
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 198

suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy

W kuchni Katie
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 144

niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana. Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana. Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny

Kuchcik gotuje
Racuszki mannowo truskawkowe 147

Przepyszne placuszki z pastą truskawek i serka wiejskiego, umilą każdy poranek ;) Zjedzone na trawie w słońcu na ogródku smakują najlpeiej ;) Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mleka 2 jajka  2 łyżki cukru Diamant cukier puder Diamant serek wiejski truskawki Kasze zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 20 min. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, żółtka dodajemy do kaszy razem

Idę coś wszamać
Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi 133

przepis jest na 3 małe słoiczki, to zjadłam je wszystkie sama w kilka minutek ;). Obłędny pudding ryżowy z sezonowymi owockami- borówkami i truskawkami oraz wczorajszą pastą sezamową tahini . Dawno nie jadłam tak pysznego i zdrowego deseru! Nie zastanawiajcie się nawet, od razu róbcie z podwójnej, a nawet potrójnej porcji! Polecam :)     Składniki: (na 3 małe

Nastoletnie Wypiekanie
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 235

smaku.   Kończymy z bazą sosu –mocno pomidorową, krwistoczerwoną i delikatnie paprykową, ale doprawioną i wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany

Karo in the Kitchen