cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Siekając tępą stroną większego
Smaki Na Talerzudokładnie myjemy. Kroimy w większą kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy czosnek jak najdrobniej. W dużej misie łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka pasta. Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był pokryty sosem. Kurczaka w sosie przekładamy na patelnię i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min na najmniejszym ogniu
Kuchnia Łukaszaczęści. Dzięki temu powstanie nam 6 identycznych kawałków. Podczas krojenia najlepiej za każdym razem przetrzeć nóż wilgotną ścierką. Podajemy w towarzystwie sosu sojowego, imbiru marynowanego i pasty wasabi. Smacznego Artykuł Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujełyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju pieprz Sos: 500 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżeczki samba olek 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie) Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy w cienkie plasterki. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z papryki usuwamy
PatiGotujepodczas której podano kaszankę pieczoną w jabłku, zupę cebulową na cydrze, schab w rozmarynie z jabłkami, puchate racuchy z jabłkami oraz deser truskawkowy. Na stole kusiły apetyczne tartaletki z pastą jajeczno serową i orzechową, domowy chleb z masłem, sery oraz świeże tłoczone mętne soki, a rozmowę i słuchanie opowieści o planach na przyszłość umilał nam kieliszek cydru, który smakował niczym
Obiad gotowySteka , zazwyczaj w oliwie lub oleju rzepakowym. Jest pyszny i "prawdziwy". Nie cierpie zapachu-smaku puszku. Od jakiegoś czasu również jednym z moich ulubionych sosób do kanapek, zapiekanek czy past jest musztarda. Ostatnio odkryłam HEINZ musztardę miodową. Jest delikatna , nie jest ostra, ma lekko wyczuwalny smak miodu. Nie wiem czy jest w Polsce, jeśli tak dajecie znać w komentarzach gdzie
Gotowanie Patkigodziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie chciał się zmiksować, możesz dodać odrobinę wody. Karmelizowany rabarbar Rabarbar umij, osusz i pokrój na grubsze części. Przełóż go na patelnię, posyp cukrem
Food SquareŚwietny sposób na zagospodarowanie resztek fety i serka kanapkowe. Świetna na piątkowe śniadania i nie tylko : ) Do przygotowania pasty potrzebujemy: ok 100 g sera feta ok 200 g serka kanapkowego (typu philadelphia) kilka ząbków czosnku ok 100 g suszonych pomidorów garść siekanego koperku sól, pieprz do smaku Ser feta i serek kanapkowy blendujemy razem z obranym czosnkiem oraz pomidorami (dobrze
Szybko Tanio Smacznieśmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej około 400g umytych, obranych truskawek 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem
Mała Cukierenkaprostokątna 30 cm x 45 cm 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka 5 jajek 250 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty Spód do sernika 150 g ciastek digestive 90 g masła, rozpuszczonego Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 1 łyżka kremówki 4 łyżki masła 2 łyżeczki golden syropu Zacznij
codojedzeniacukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: s os: W rondelku rozgrzej olej – taka ilość aby pokryła całe dno garnka. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładką pastę. Wlej mleko i szybko mieszaj trzepaczką. Zagotuj, dodaj ser, sól, pieprz, cukier i bazylię. Wymieszaj dokładnie. Odstaw. warzywa: Cukinię pokrój na plasterki i na ćwiartki. Czosnek drobno posiekaj. Szpinak porwij
Jaglusiaoliwy do podania: listki bazylii starty ser (można pominąć) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w malakserze umieszczamy pomidory, migdały, rodzynki, czosnek oraz oliwę. Miksujemy na pastę ew. podlewając odrobina wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzamy, łączymy z pesto. Nakładamy do miseczek i dekorujemy listkami bazylii i tartym serem typu Bursztyn
Dzieje kuchennej Wiewiórykawałki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, oskrobać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kostkę i zostawić na później. Z żółtek zróbcie pastę jajeczną, będzie pyszne śniadanie. Do garnka wlać wodę, dodać marchew, piersi indycze pokrojone w cienkie paseczki, vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, następnie dodać groszek
Kuchnia Pokoleńsuszony estragon, zalewamy sosem Worcestershire i sokiem z cytryny – czekamy aż estragon zmięknie, około 3-5 minut, dodajemy majonez i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty bokiem noża na pastę czosnek. Solimy i pieprzymy (mocno) do smaku. Schładzamy w lodówce. Świetnie pasuje tu też czosnkowy majonez domowej roboty , wzbogacony świeżym lub suszonym tymiankiem. KARCZOCHY Z GRILLA Jeśli chcecie je grillować
Karo in the Kitchenszklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
Mała Cukierenka