Panna cotta z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem greckim) 100 ml mleka 30 g cukru (można pominąć) 200 g białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny około 400 g czerwonych porzeczek Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami
moj przepis naserem feta i papryką drobniutko posiekaną, z czosnkiem i masłem, z serem żółtym i oliwkami. Wybór nadzienia pozostawiam Wam do decyzji, u nas była pesto, ale robiłam podobną z pastą z papryki, oliwek, sera żółtego z dużą ilością przypraw . [:Listonic] Składniki na formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm. 200 gr mąki pszennej (u mnie
moj przepis nadrożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam
moj przepis naświetny i w smaku dość zbliżony do tego oryginalnego, wy możecie mieć inne odczucia. Krem jest trochę mniej aksamitny niż ten z batonika, ponieważ zawiera zmielone orzechy a nie pastę z orzechów. Tworząc przepis posiłkowałam się kilkoma blogami, z każdego wzięłam coś dla siebie, coś dodałam, coś odjęłam (blogi z których korzystałam Od-kuchni , Pani smaczna , Podniebne pieszczoty ). Krem trzeba
moj przepis nabezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii niebieski barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić
moj przepis natortu o średnicy 23 cm: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii barwnik w żelu/proszku (u mnie w żelu Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam rozmrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cały cukier
moj przepis naKrem maślany: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek, rozmiar L 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii barwnik w żelu/proszku (u mnie żółty w żelu Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę
moj przepis naczekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem, nie musi być idealnie rozdrobnione. Do roztopionej czekolady wmieszać część pasty z awokado. Następnie dodać daktyle, resztę awokado, skórkę pomarańczową, kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty
moj przepis namieć zapas na wszelki wypadek. 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam rozmrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cały cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać
moj przepis nachciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, w następującej kolejności: Zmielone siemię lniane, woda, daktyle, zmielić do momentu otrzymania gęstej pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować
moj przepis naproste do zorganizowania pomysły, a po drugie nie tuzinkowe rozwiązania na szybkie prezenty, nawet na ostatni moment. __________________________________________________________ Jajka na Wielkanoc – dekoracje 7 prostych przepisów na wielkanocny stół Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc! Artykuł Dzień Kobiet 2021 – pomysły na oryginalne prezenty pochodzi z serwisu Czynniki Pierwsze
Czynniki pierwszesezamu 2 łyżeczki suchych drożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki mielonego kardamonu 180 ml oliwy pół szklanki brązowego cukru 125 ml miodu 3 łyżki pasty tahini skórka otarta z 1 pomarańczy 1/4 szkl. soku z pomarańczy 4 jajka Przygotowanie; Małą foremkę keksową wykładamy papierem. Mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje mąki, nasiona sezamu, drożdże, sól
Radość kipiąca uśmiechem.gałką muszkatołową. Co kto lubi, każdy ma do tego prawo. Kurczak lubi także masło, dużo bardziej niż olej. Dlatego najlepiej z ulubionych ziół i przypraw oraz masła zrobić pastę, którą naciera się kurczaka na zewnątrz i w środku. Należy także lekko poluzować skórę na piersiach i sunąć pod nią masła. Dzięki temu mięso w tym miejscu będzie dużo bardziej soczyste
Dieta moja pasjaPanna cotta z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem greckim) 100 ml mleka 30 g cukru (można pominąć) 200 g białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny około 400 g czerwonych porzeczek Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami
moj przepis naserem feta i papryką drobniutko posiekaną, z czosnkiem i masłem, z serem żółtym i oliwkami. Wybór nadzienia pozostawiam Wam do decyzji, u nas była pesto, ale robiłam podobną z pastą z papryki, oliwek, sera żółtego z dużą ilością przypraw . [:Listonic] Składniki na formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm. 200 gr mąki pszennej (u mnie
moj przepis na