znikał w oka mgnieniu ;) Składniki: 500 g twarogu, 300 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, 150 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 150 g białej czekolady, 2 jajka 120 g ciasteczek owsianych z czekoladą, 40 g masła Ciasteczka zmielić w pojemniku blendera na puch, przełożyć do miseczki i dodać rozpuszczone masło, dobrze wymieszać i wysypać(...)Blaszkę wyciągnąć i przestudzić. Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka. Masę przelać na wcześniej podpieczony i przestudzony spód, wyrównać szpatułą i włożyć do piekarnika
Plate of Joybabeczek z blachy na muffinki: 1¾ szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao - gorzkiego ½ szkl. cukru 2 jajka 1/3 szkl. oleju ¾ szkl. mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 1 duży banan - pokrojony w kostkę - dla smakoszy 2 sztuki też nie będą za dużo... 1 czekolada gorzka - posiekana w kostkę(...)cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste . W dużej misce roztrzepać widelcem jajka - leniwiec kuchenny może użyć miksera - następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko
Grunt to przepis!mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy. Tahini jak i cudowne mini patelnie do serwowania możecie kupić w Tureckim Sklepie. Składniki: 250ml mleka 150g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżki tahini z winogronem (pasta chałwowa) + 1 łyżka do polania szczypta soli 100ml wody mineralnej gazowanej Mleko, mąkę, jajka, kakao, tahini i szczyptę soli miksujemy przez 3 minuty. Odstawiamy
Gotowanie i blogowanieobowiązkowej kawce i dymku, nadeszła pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)Składniki : 2 jajka ok. 7-10 cm białej części z pora80g białego sera chudego 0,5% 3 kromki chleba1 łyżka jogurtu naturalnego(...)woda z pora odparuję.Następnie jajko kroimy na siatce ( krajarce, szatkownicy, każdy inaczej może nazywa :) ) do warzyw, dodajemy pora. Biały ser kroimy nożem, a później rozdrabniamy widelcem i dokładamy do reszty. Wszystko przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego oraz posiekaną na drobno bazylię i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i już można jeść :)Mimo
Parowar Facetazapach. Możecie spokojnie przygotować pasztet z połowy przedstawionych proporcji i tak wyjdzie cała keksówka. Składniki: 500g czerwonej soczewicy 1 garść pistacji (ja wykorzystałam pisatecje surowe łuskane Skworcu) 2 jajka 2cm imbiru 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki sól, pieprz Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i startą(...)soczewicę, imbir starty na drobnych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Ja trzymałam na patelni do czasu aż ciecierzyca zrobiła się pastą. Zdejmuję z ognia, dodaję jajka i pistację. Masę przelewam do keksówki wyłożonej papierem. Piekę 30 min w 160 st (tutaj najlepiej zrobić test suchego patyczka, może nie suchego ale sprawdzić czy nasz
Brzuszki Łakomczuszkiczarny pieprz sól 1 jajko (w wersji wegańskiej pominąć) 3 łyżki sezamu Cebulę pokroić w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzić. 2/3 fasoli zmiksować blenderem na pastę, wymieszać z kaszą jaglaną, cebulą, jajkiem. Dodać płatki owsiane, olej, koncentrat, przyprawy, posolić do smaku. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałą fasolę posiekać. Paprykę, kukurydzę i fasolę dodać do masy, wymieszać. Piekarnik nagrzać
Obiad gotowySmak mojego dzieciństwa. Prosty, szybki i jakże efektowny dodatek do kanapek. Jak dla mnie numer 1 wśród past. Jednym słowem uwielbiam ją;) Jestem pewna, że i wam posmakuje ;) Składniki: 10 jajek 2 cebule wegeta do smaku pieprz do smaku 3 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać 2-3 łyżeczki wegety, wymieszać, całość
Krakowskie smaki Anirzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej jaśminowego Przygotowanie: Do malaksera wrzucić składniki na pastę i blendować aż powstanie gładka masa. Rozgrzać olej na patelni i dodać cebulę, chilli i dusić około(...)kafiru, miód oraz sól. Dodać rybę, boczniaki, szpinak (jarmuż), dusić bez przykrycia około 3-4 minut (albo aż ryba będzie miękka). W oddzielnej miseczce rozbić jajko, dodać resztę sosu rybnego i 2 łyżki pasty z patelni. Wymieszać i rozprowadzić na patelni. Najlepiej podawać z ryżem. 1 porcja zawiera ok.: 613 kcal 25,6 g białka 14,1 g tłuszczu
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyprzygotowania takich rzodkiewek zainspirowała mnie wizyta w restauracji Kanapa . Podczas otwarcia ogródka letniego i prezentacji letniego menu, podano nam rzodkiewki nadziane serkiem, z jajkiem przepiórczym, roszponką i obsypane ziemią z pumpernikla. Tu rzodkiewki nadziałam pastą jajeczną z anchois, ale można nadziać je na przykład masą serową . pęczek rzodkiewek, 3 jajka ugotowane na twardo, 6 – 8 filecików anchois, ziemia(...)kromki pumpernikla, 3 kostki czekolady wytrawnej, 6-8 orzechów włoskich, olej rzepakowy Jajka obrać, zmiksować razem z anchois. Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie liście. Wydrążyć dziury – ja wydrążyłam z boku. Nadziać rzodkiewki pastą jajeczną. Pumpernikiel zmiksować z czekoladą i orzechami. Posmarować rzodkiewki olejem i posypać ziemią ( trochę ziemi przyklei się do rzodkiewek). Ułożyć rzodkiewki i obsypać ziemią. Kalendarzowe lato już tuż
królestwo garówWlewamy olej rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy. 4. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę. 5. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania. 6. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych przekąsek. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka , kurczak , na szybko , olej rydzowy , pasta , siemię lniane , wieprzowina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyIngredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone(...)równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchnicukru 3/4 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 1 szklanka gorącej kawy (lub wody) 2 jajka(...)miski kolejno przekładamy wszystkie składniki, najpierw przesianą mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, olej, pastę waniliową, gorącą kawę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i znów dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem
Rozpustne gotowaniekosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do sera. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy, posiekany szczypiorek i mieszamy. Pastę można schłodzić, wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem oraz serem. Smacznego! The post Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama oraz sałat Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu(...)Wykonanie: Wyłożyć rukolę na półmisku, przyozdobić przekrojonymi pomidorkami oraz jajkami na pół. Z cykorii wykroić niestrawną końcówkę, rozdzielić listki, ułożyć je na talerzu. Dodać wystudzone łódeczki karmelizowanych buraków oraz na przemian poukładać plastry łososia. Całość delikatnie oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i cytryną. Na koniec dodać pastę Tarama. Smacznego
Wino Francja Kuchniawiele innych sytuacji, proponuję Wam dzisiejszy przepis. Pasta z awokado to także doskonały dodatek do kanapek. Zastąpić może majonez lub masło. Warto czasem zmienić coś w swojej diecie i wprowadzić zamienniki produktów. Składniki: bagietka pszenna 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z limonki kilka pomidorków koktajlowych kilka jajek przepiórczych sól Wykonanie: Bagietkę pokroić w skośne kromki. Kromki bułki podpiec(...)smaku solą i sokiem z limonki. Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Ugotowane i ostygnięte obrać i pokroić w plasterki. Na kromkach chrupiącej bagietki rozsmarowywać porcję pasty z awokado, następnie położyć plasterek jajka i plasterek pomidorka. Tak przygotowane grzanki podawać od razu. Można posypać świeżo mielonym gruboziarnistym pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowo