makaronu ryżowego (wstążki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100-150 g naturalnego tofu 1 duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki(...)także tofu. Szalotki i białe części dymki kroimy w półplasterki, zaś zielone części w plasterki (część szczypioru zostawiamy do dekoracji). Przygotowujemy sobie jajko, czosnek do wyciśnięcia i kiełki fasoli. Do miseczki lub szklanki wlewamy składniki sosu: pastę tamaryndową, sos rybny, sok z limonki, sos ostrygowy. Dodajemy cukier oraz dużą szczyptę płatków chili – mieszamy. Przygotowujemy też wszystkie dodatki do podania
Poezja smakugrillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz(...)kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu
VioletoweKucharzeniedomu utrzymuje się na długo ! SKŁADNIKI: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki drobnego cukru 15 g świeżych drożdży 1 jajko 75 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju PASTA CYNAMONOWA : 75 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy cukier, mieszamy(...)zagłębienia, posypujemy równomiernie cienką warstwą mąki. 3. Jajko mieszamy z olejem , wlewamy do zagłębienia . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić
Marcepanowa kuchniapoczęstunek dla gości przy tzw. szwedzkim stole. Pastę robi się łatwo, szybko, a smak totalnie zaskakuje. Nasi goście byli zachwyceni! Mini kanapeczki z pastą łososiową Składniki: 400 g łososia wędzonego na ciepło 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g twarogu 2 usmażone cebule na złoto 1 pęczek szczypiorku dużo kolorowego mielonego pieprzu 4 łyżki majonezu sól do smaku(...)twardo, obrałyśmy ze skorupek i dodałyśmy do miski z wędzonym łososiem. Cebulkę pokroiłyśmy i usmażyłyśmy na złoty kolor, a następnie dodałyśmy do jajek i łososia. Do miski dorzuciłyśmy twaróg, a całość Kinia dokładnie zblendowała tworząc puszystą pastę, którą wzbogaciłyśmy o majonez i posiekany szczypiorek. Kinga dokładnie wszystko wymieszała, a pastę ułożyłyśmy na pokrojonych bagietkach, a kropką nad i był posiekany
Sprawni w smakuJajeczna pasta z dodatkiem kurczaka, niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw curry i wyrazistego szczypiorku. Znakomita do każdego rodzaju pieczywa sprawdzi się w roli śniadania, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach. Składniki: 400g fileta z kurczaka 5 jajek 1 pęczek szczypiorku 3 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 5 łyżek majonezu 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo(...)mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle i pozostawić do wystudzenia. 3. Filet z kurczaka, jajka i majonez zmiksować blenderem do postaci pasty. Następnie dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Pastę podawać ze świeżym pieczywem lub tostami. Egzotyczna mieszanka zapachów Vegeta Natur Curry prosto
Szalona Kuchnia EwelinyPodczas Wielkanocy jemy jajka w różnej postaci. Na Wielkanocne śniadanie proponuję przygotować prostą pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu, która świetnie się komponuje ze swojską wędliną. SKŁADNIKI 4 jajka, 1 łyżeczka chrzanu, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, pęczek szczypiorku WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Wystudzone jajka drobno kroimy, dodajemy chrzan, majonez, sól i pieprz, wierzch posypujemy obficie szczypiorkiem
słodki bratekktórych jeden bardzo Was zaskoczy Bento – hambagu Składniki (na ok. 25-27 kuleczek): Hambagu (mięsne kuleczki): 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 spora łyżka pasty miso 1 nieduża cebula 1 jajko Świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki panierki panko (może być również nasza rodzima bułka tarta) Kechup Sos barbecue lub Worcester Mieszanka tych dwóch ostatnich nadaje temu daniu pożądanego(...)Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie składniki oprócz kechupu i sosu. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie, tak aby pasta miso idealnie się w niej rozprowadziła. Jeśli masa wydaje się zbyt miękka, można dodać panko (lub bułki tartej) – ma mieć taką konsystencję, aby bez problemu dało się z niej formować
Kate's KitchenMiałam natomiast chęć na wykorzystanie resztek lodówkowych. I tak oto powstała przez zupełny przypadek przepysznościowa pasta do kanapek. Większość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Z makreli pozbywamy
Kardamonovyciasteczek) 300 g. mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki cukru pudru 65 g. margaryny + do posmarowania blaszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka pasty sezamowej tahini 200 g. śmietany 18% 100 g. jasnego sezamu Na stolnicę przesiej mąkę. Wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj margarynę i siekaj
Delicious Placedługo. Ale mniejsza oto. Nieraz miksuję sezam ale najczęściej kupuję gotową pastę. Ciekawi jesteście jak smakują sezamowe naleśniki. Są bardzo smaczne i pachną oczywiście sezamem. Podałam je z twarogiem i owocami. Naleśniki na podwieczorek muszą być na słodko, prawda! Naleśniki z tahini Składniki: 14-16 naleśników 4 jajka 700 ml mleka 4 łyżek tahini 300 g mąki 1½ łyżeczki soli(...)masło do smażenia Dodatkowo 500 g twarożku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu cukier do smaku owoce kokosowe chipsy i cukier puder do posypania owocowy sos do polania Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i sezamową pastą. Dodaj tahini przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko rumienić. Każdy naleśnik posmaruj serkiem
codojedzeniatofu Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron ryżowy do Pad Thai 200 g piersi z kurczaka 200 g tofu 3 łyżki pasty Pad Thai garść kiełków fasoli mung 2 jajka łyżka cukru kokosowego 2 łyżki sosu rybnego dymka/szczypiorek łyżka orzeszków arachidowych (niesolonych) limonka papryczka chili olej do smażenia Przepis 1 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)patelnię dodajemy kurczaka, którego również mocno podsmażamy. 3 Do składników na patelnię dodajemy następnie pastę do Pad Thai, sos rybny i cukier. Kiedy składniki się wymieszają, dodajemy na patelnię makaron. 4 Makaron odsuwamy na połowę patelni, aby druga połowa była pusta. Na pustą połowę wlewamy jajka, czekamy, aż się lekko zetną, a następnie mieszamy je ze składnikami z patelni. Smażymy
Kuchnia Bazyliipieprz. Smażymy całość do całkowitego odparowania płynu. Krokiety: 4-5 parówek ok. 200 g mozzarelli w wiórkach marynowane papryczki jalapeño 250 g pasty z suszonych pomidorów (ok. 1 słoiczek) bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania olej do smażenia Parówki przekrawamy na połowę lub w ok. 3/4 długości (w zależności od wielkości naleśników). Papryczki jalapeño nie są niezbędne(...)porcji dodawaliśmy niewielką ilość pokrojonych na małe kawałki marynowanych papryczek. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi wbijamy 2 jajka i bełtamy je widelcem. Zaczynamy składanie krokietów. Na płaskiej powierzchni kładziemy naleśnik, równomiernie smarujemy go ok. 1 łyżką pasty z suszonych pomidorów. Układamy ok. 1-2 łyżki farszu pieczarkowego, parówkę, kilka pokrojonych papryczek oraz mozzarellę (według uznania). Całość najpierw
Cooking MonsterPost Pasta jajeczna z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki. Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest bardzo potrzebny dla naszego(...)zdrowia. Ale o tym to już chyba większość z nas wie. Więc zapraszam do zrobienia własnej pasty, mam nadzieję że Wam zasmakuje, czekam na komentarze;) 1 makrela wędzona 3 -4 jajka 1 awokado 1 – 2 łyżki majonezu ( najlepszy domowy) sól i pieprz do smaku Z makreli ściągam skórę i kręgosłup, obieram ją z ości. Jajka gotuję
Takie tam pichcenieoczaruje Waszą rodzinę i przyjaciół :) Tak jest i w tym wypadku, gdzie genialny efekt można uzyskać w ekspresowy sposób. Z dwóch rodzajów Pasztetu firmy Profi oraz domowej pasty jajecznej, a także suszonych pomidorów i ogórków kiszonych, którymi to przełożyłam kilka warstw chleba orkiszowego, przygotowałam pyszny tort kanapkowy. Całość posmarowałam śmietankowym serkiem i udekorowałam czarnymi oliwkami oraz(...)kawałki cytryny WYKONANIE: Chleb obkrój ze skórek. Następnie rozłóż pierwsze cztery kromki na paterze i posmaruj pasztetem z koperkiem. Przykryj kolejnymi czterema kromkami chleba i posmaruj pastą jajeczna, zrobioną z rozgniecionych na drobno jajek i wymieszanych z majonezem, solą i pieprzem. Na wierzch ułóż pokrojone plasterki ogórków i przykryj kolejną warstwą chleba. Pasztet z pomidorami wymieszaj w osobnej miseczce
Słodko-Słony Świat Ilony