proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :)) Składniki: 3 mniejsze filety 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej u mnie wędzona 1/3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam malutko, bo z nami jada mój syn siedmiolatek) 1/2 łyżeczki kurkumy szparagi boczek w plasterkach (u mnie 6 plasterków) 1 łyżka(...)oliwy 1 łyżka masła 2/3 szklanki bulionu 6 kawałków suszonych pomidorów 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki natka pietruszki Do miseczki daję łyżeczkę oliwy, obie papryki, kurkumę, daje kurczaka, oprószam solą i pieprzem, nacieram tym wszystkim filety i odstawiam na jakieś 30 minut. W międzyczasie gotuję szparagi jakieś 5 minut, oraz podsmażam na patelni boczek. Na patelni roztapiam
kruche babeczkiDzisiaj kolejny raz zapraszam do podkarpackiej kuchni. Tym razem proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek. Składniki: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 2 czerwone papryki(...)robimy malutkie kulki. Obtaczamy je w mące i zostawiamy na desce. Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, a chwilę później pokrojoną w paski paprykę. Podgotowujemy. W tym czasie smażymy pokrojone pieczarki i cebulę, dorzucamy do garnka. Gdy jarzyny będą się robić miękkie, dodajemy ziemniaki, fasolę razem z zalewą z puszki, a na końcu przygotowane
Trzeci talerzprzerobienie jej na surówkę i wcinałam kapustę samą. Teraz, kiedy pierwszy głód kapuściany został zaspokojony, był czas i na zrobienie surówki z młodej kapusty kiszonej. Do surówki dodałam jabłko, paprykę, marchewkę, natkę i koperek. Jeśli lubicie mocniejszy smak to dodajcie kminek i cebulkę czerwoną. Czasem klasyczna surówka, jest najlepsza a ta idealnie sprawdzi się zarówno do ryby, drobiu czy mięsa(...)taki klasyk w naszym domu. Print Surówka z młodej kapusty kiszonej window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 300 g młodej kapusty kiszonej 1 średnia młoda marchewka 1/4 papryki 1 małe jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy natka, koperek do podania. Instructions Kapustę kroimy na mniejsze części. Jabłko i marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce. Paprykę kroimy w paseczki. Całość doprawiamy cukrem
Mieszam w Garnkukapustę. 1/2 główki kapusty lub 1 mała 500g mięsa mielonego 1/2 szklanki surowego ryżu 1 cebula 500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz(...)cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego. 3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową. 4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Mieszamy przed podaniem
Szefowa kuchniznaczenia czy to będzie sałatka z ugotowanego czy smażonego kurczaka. Wykorzystałam resztki ugotowanego kurczaka. Jest to sałatka, do której można dodać swoje ulubione składniki. W tej sałatce znajdziecie kukurydzę, paprykę, cebulę i żółty ser. Trochę zieleniny i przypraw i sałatka z kurczaka gotowa. Idealna sałatka na kanapki ! Sałatka z kurczaka Składniki: 400 g mięsa z kurczaka, obranego z kości(...)czubate łyżki kukurydzy z puszki 1 mała papryka, czerwona 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli 30 g żółtego sera, utartego, u mnie manchego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 100 ml domowego majonezu, tutaj przepis sól i pieprz do smaku Pokrój mięso z kurczaka w kostkę lub porozrywaj na małe kawałki. Dodaj kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę
codojedzeniaBanalny sposób na krojenie papryki, bez niepotrzebnych resztek. Często widzę, że do krojenia papryki podchodzi się od dziwnych stron, z trudem wydłubując środek. Przedstawiam prosty, niby banalny, ale jednak nie tak często praktykowany sposób krojenia papryki
Tradycyjna Kuchniawypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało. Składniki: 1 udziec z indyka 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem Sól Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka Pieprz czarny Niewielka ilość oleju Serek almette chrzanowy woda Wykonanie: Udziec przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na 30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy
Smaki Ewyczosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki(...)Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna z kukurydzą
Moja smaczna kuchnialodówki i w między czasie obieram ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski(...)wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieKolejna propozycja pieczonych bagietek z dodatkiem kiełbasy, pieczarek i czerwonej papryki. Po przepis na bagietki z mniejszą ilością dodatków zajrzyj tutaj Składniki: * 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniki * 4 jajka * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * 1 łyżka majonezu * 1 kiełbasa zwyczajna * 1 mała czerwona papryka * 6-7 pieczarek * sól Wykonanie(...)bagietek wyciąć środki. Jajka rozklepać dodają ser, majonez i sól. Kiełbasę, oczyszczone pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do jajek, wymieszać. Nałożyć farsz do bułek, ułożyć je na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane ketchupem. Można też takie bagietki podać jako przekąski, pokrojone
Zrób to smacznieprzygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki: 2 ½ kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać(...)skórki, rozbić blenderem i rozgotować. Oliwę rozgrzać z zmiażdżonym czosnkiem, dodać do pomidorów razem ze startą cukinią i papryką. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniaziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne składniki: - 2 piersi z kurczaka - 2 papryki czerwone - 400 g pieczarek - cebule (żeby się nie zapłakać nad ich rozpracowywaniem, polecam obrać cebule najpierw, po czym na kilka minut włożyć do lodówki(...)działa!) - ketchup łagodny ze słoiczka - zielona pietruszka - szczyptę vegety (wiem, wiem, że niezdrowa, ale używa jej się naprawdę mało) Rozpracować poszczególne składniki: Piersi – w kosteczkę kroimy, jak i czerwone papryki. Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć
Kuchnia smakówDzisiaj zachęcam do przygotowania wiosennej sałatki z pomidorami malinowymi, rzodkiewkami, papryką i dymką. Łatwa i prosta do przyrządzenia. Najlepiej smakuje kilka minut po polaniu sosem. Sałatka idealna na drugie śniadanie bądź jako dodatek do obiadu. Składniki: 2-3 pomidory malinowe (średniej wielkości) 1 pęczek rzodkiewek 1/2 żółtej papryki 1 dymka wraz z cebulką sos 3 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz Pomidory umyć, osuszyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Dymkę umyć i drobno posiekać (cebulę i szczypiorek). Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z cytryny. Sos posolić oraz popieprzyć. Zamknąć słoik i kilka razy całość
UgotowaćPrzepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę
e-PrzepisyKulinarnemąki orkiszowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 100 g szynki 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: ulubione zioła wykonanie: Paprykę, szynkę oraz ser żółty kroimy z kostkę. Masło roztapiamy. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka(...)cukier, sól i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem
Domowy Smak Jedzenia