pieczarek 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka ostra, sól, pieprz 1 łyżka masła i olej do smażenia oraz około 600 ml wody Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty Przygotowanie: Najpierw pokroję(...)przyprawami i ziołami. Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej i pieprzu – bigos jest gotowy. Bigos z młodej kapusty z kurczakiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDijon) 200 g wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego salami 150 g wyrazistego żółtego sera (u mnie Ementaler) 150 g chudej szynki garść rukoli 1 średnia papryka kilka ogórków konserwowych INGREDIENTS: 6 tortillas (this is basic, the rest is up to you :)) 2 packages (approx. 300 g) natural cream cheese few dried tomatoes horseradish mustard (best will(...)thinly sliced salami 150 g intense cheese (for ex. Emental) 150 g lean ham handful of rocket 1 medium bell pepper few pickled cucumbers Warzywa umyj, osusz. Paprykę i ogórki pokrój w podłużne kawałki, tak, aby łatwo je było zawinąć w tortilli. Od sałaty oderwij twarde nasady liści. Teraz sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj sobie
Martyna CooksTweetnij Dzisiaj zabieram Was w podróż kulinarno-sałatkową do Meksyku. Kukurydza, czerwona fasolka, ostra papryka … Po prostu VAMOS. Sałatka meksykańska. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 100 g czerwonej fasolki (konserwowej, albo ugotowanej własnoręcznie, ale wtedy pamiętajcie o uprzednim zamoczeniu ją na całą noc przed ugotowaniem), 100 g kukurydzy, 2 czerwone cebule, 4 jajka, 4 cl oliwy(...)oliwek, sól, pieprz i zieolna papryka. Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo przez 10 minut. Przepłukujemu kukurydzę i fasolkę (jeżeli do przepisu bierzemy tą konserwową). Kroimy paprykę na cieniutkie plasterki. Wszystko wkładamy razem do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Szatkujemy cebulkę. Obieramy jajka i przekrawamy je na 4 części. Rozkładamy sałatkę do miseczek
MODA NA BIOimbiru ( jeśli chcemy łagodniejszej zupy dajemy mniej lub używamy imbiru w proszku) 1 puszkę pokrojonych pomidorów 500g przecieru pomidorowego natkę pietruszki/kolendry oliwa woda Przyprawy: 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chilli 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki mielonego lub startego w moździerzu kminu rzymskiego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonych lub utartych nasion
Bananowe PoleSałatkowych kombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą. Składniki: 2 kg świeżej papryki 1 kg marchewki ½ kg pietruszki ½ kg białej cebuli 1 kalarepka Składniki na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu ½ szklanki oleju 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli pieprz ziarnisty kilka ziaren ziele angielskie kilka ziaren Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę(...)kalarepkę obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną cebulą.. Dodać drobno pokrojoną paprykę, zalać przygotowaną zalewą i zagotować. Sałatkę dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować około 15 minut
Tradycyjna KuchniaKiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym Proste danie, w którym połączone są niezwykle aromatyczne przyprawy - wędzona papryka, kmin rzymski, czarnuszka z banalną, wydawałoby się, kiełbaską. By nie było tak banalnie i trochę zdrowiej - połączyłam ją z ciecierzycą i cukinią, całość zaś zwieńczył sos pomidorowy. Najfajniejsze jest to, że danie robi się ekspresowo i jest to jedno z typu tych "jednogarnkowych(...)kiełbasy (+ kawałek boczku pokrojonego w kostkę - opcjonalnie) puszka ciecierzycy 1 średniej wielkości cebula średniej wielkości cukinia 1 puszka pomidorów sól (do smaku) pieprz cytrynowy (do smaku) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego posiekana natka pietruszki do posypania 1-2 łyżki oliwy do smażenia Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Moje Qulinariagrilla i sałatki na imprezę ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Składniki: 1 duży brokuł 1 duża czerwona cebula 2 pomidory 4 jajka 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, 3 łyżeczki cukru sos czosnkowy (zobacz przepis: sos czosnkowy z ziołami ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Wykonanie: Cebulę drobno(...)posiekać, posypać cukrem i odstawić na 20-30 minut. Brokuły ugotować na parze. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przygotować sos czosnkowy wg przepisu: sos czosnkowy z ziołami Na dno wysokiej miski włożyć odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 porcji
Kulinarne Przebojeilość porcji 15 minut, 1 porcja Produkty 2 x jajko, 1 x łyżka mąki, 1 x łyżka mleka, 1 x łyżka oleju, 5 x pomidory koktajlowe, pół czerwonej papryki, ser, szynka, szczypiorek, sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy blenderem. Paprykę, pomidory i szczypiorek myjemy i kroimy(...)tarkujemy, a szynkę kroimy w paseczki. Paprykę, szczypiorek i szynkę dodajemy do miski z ubitym jajkiem i mieszamy. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnie, posypujemy serem i kładziemy pokrojone pomidorki. Na koniec posypujemy bazylią i oregano. Omlet smażymy aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Wiem co jem 100 g omletu z dwóch jaj dostarcza naszemu organizmowi około 231 kalorii
Fit&Fast KitchenDaily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki soli czosnkowej Skworcu 2 pszenne tortille (domowe lub kupne) Przygotowanie Uwaga: Jeśli używacie tortilli, które lekko już zeschły należy je najpierw podgrzać(...)mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty. W szklaneczce łączymy olej z przyprawami - papryką słodką, ostrą i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy. Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie chipsy z dipem. Każdy trójkącik smarujemy z obu stron
Słodkie okruszkiPalce lizać! :) Imbirowe tofu z warzywami Przepis na ok 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek 1 marchewka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem kawałek imbiru -3x3 cm sos teriyaki lub sos sojowy sok z połówki limonki szklankę ryżu 1 łyżeczkę(...)pieczarkami, których nie obieramy, tylko myjemy i szorujemy, bo będziemy je smażyć w całości. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części, ale nie na bardzo małe, jeśli chcemy jeść pałeczkami. Paprykę kroimy w długie plastry, a marchewkę w słupki. Cebulę dymkę kroimy również w plastry, a szczypiorek siekamy. Pozostały imbir ścieramy na tarce. 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie
Bananowe Poleśrednia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżki masła do gotowania ryżu 1 szklanka wody Wykonanie: Ryż ugotować na sypko: Ryż
Mama Gotujemasz czasu gotować. Drobiowe roladki z ryżem SKŁADNIKI: 400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna) 12 g oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka 75 g ser morski w plastrach 200 g ryż biały 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę 250 ml wody 1/2 kostki rosołowej liście kolendry liście magi(...)możesz dać na kilka godzin). Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry. Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż na niej ser żółty i dodaj po 6 g pieczarek (resztę pieczarek zostaw na patelni
Misz-masz by Domijest nic innego jak marchewka pokrojona na cienkie plastry. Oczywiście, aby przypominała łososia trzeba ją odpowiednio zamarynować. Kluczowym składnikiem są algi nori, które nadają rybny smak oraz papryka wędzona. Bardzo ważnym czynnikiem jest czas marynowania. Im dłużej marchewka poleży w marynacie tym będzie lepsza. Polecam marynować 24h lub nawet dłużej. Wegański, wędzony ''łosoś(...)Składniki: 2-3 marchewki 2 arkusze nori 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 szkl oleju 1 szkl wody (do marynaty) sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obrać i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie płaty. Wrzucić marchewkę do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 5 minut
wegujemywymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami(...)Piecz ok. 1 h w zależności od wielkości ziemniaków, czasami obracając. Burger z groszku Składniki (na dwa duże burgery): 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera
wegujemypomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżka mąki 1/2 kostki rosołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanego koperku sól, pieprz do smaku(...)łyżki oleju Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Paprykę również kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy marchewkę z papryką. Warzywa podsmażamy na małym ogniu kilka minut często mieszając. Dodajemy startą
Trzeci talerz