niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g ciecierzycy 2-3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam(...)dokładnego połączenia się składników na dość zwartą masę. Uformuj małe kuleczki, ok 4 cm średnicy (na oko). Mi wyszło ich 24. Na małym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut
Anioszek w kuchnirosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku(...)Doda kremowego charakteru i smaku. Na osuszonej patelni po pieczarkach usmaż cukinię. Nie dodawaj już tłuszczu. W trakcie smażenia posyp słuszną ilością soli, pieprzu mielonego i ziołowego oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej. Często mieszaj. Smaż kilka minut do miękkości. W zasadzie cukinia powinna być trochę chrupka, ale już nie surowa. Wsyp 2-3 łyżki usmażonej cukinii do porcji
Anioszek w kuchniSkładniki na 4 porcje: po 1 małej cebuli białej i czerwonej 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 op. Fix Knorr Chili Con Carne 2 szklanki zimnej wody ok 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego olej i masło do smażenia Przygotowanie: Cebule, czosnek i marchewkę(...)obierz i umyj. Paprykę umyj i wydrąż. Cebule pokrój nie za drobno. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju z odrobiną masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę. Smaż na średnim ogniu do zezłocenia, często mieszaj. Czosnek drobniutko pokrój lub przeciśnij przez praskę, a marchewkę pokrój w większą kostkę. Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż jeszcze z minutkę. Wlej szklankę
Anioszek w kuchniryżowego SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO 200 g makaronu ryżowego (w kształcie ryżu) 200 g polędwicy sopockiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie ogórki gruntowe 1 czerwona papryka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu pieprz cytrynowy (ok 1 łyżeczka) sól Makaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze(...)studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, paprykę pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez wymieszany z pieprzem cytrynowym. Nie solimy. Sałatka z makaronu ryżowego SMACZNEGO
peggiwkuchniroku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy(...)Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekane mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy aż mięso zrobi się jasne. Dodajemy paprykę, podlewamy ok ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew
peggiwkuchniporcje: 500 g mięsa wieprzowego 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 papryczka piri piri (może być ze słoika) 5 szalotek 200 ml rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju(...)cząber kmin rzymski tymianek Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na nieduże kawałki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pieczarki oraz papryki myjemy i drobno siekamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i siekamy. Mięso oprószamy solą, mąką i podsmażamy na łyżce oleju, tak aby z każdej strony zrobiło się jasne. Zdejmujemy
peggiwkuchnibiałej fasoli (lub 1 puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki pieprz natka pietruszki(...)już takiego problemu. 2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy. 4. W dużym garnku rozgrzewamy olej
Bananowe Polejedna z tych wytrawnych, pikantnych, treściwych i sycących. Uwielbiam takie śniadania w chłodne poranki, ponieważ odpowiednio doprawione świetnie rozgrzewają organizm i zaspokajają głód na długi czas. Suszone pomidory i papryka nadają odpowiedniego aromatu, do którego idealnie pasują chrupiące orzechy włoskie i spora dawka witaminy C w postaci zielonych listków natki pietruszki – myślę, że każdy może sobie wyobrazić to połączenie smaków(...)Składniki dla 2 osób: 200 g brązowych pieczarek 4 suszone pomidory (w oliwie) 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, drobno posiekany szczypta słodkiej papryki (jeżeli masz pod ręką wędzoną użyj ją koniecznie) spora garść orzechów włoskich (40-50g) 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz plus pieczywo do podania Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki, Suszone pomidory odsącz
Roślinna - blog wegańskiprzygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego zrumienienia. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Z patelni zdjąć pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 2 bardzo młode cukinie opakowanie kuleczek mozzarelli pół opakowania pomidorków koktajlowych olej do smażenia Sos śmietanowo-pomidorowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki ½ szklanki zimego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka włoskich ziół sól i pieprz Mięso(...)Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki i kuleczkę mozzarelli. Udekorować gałązkami natki
Czerwień i błękitszczypta szafranu skórka starta z 1/2 pomarańczy opcjonalnie na sos Rouille: 2 żółtka 3 ząbki czosnku ok. 50 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy szczypta szafranu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Jeśli ryby na wywar kupiliście w całości, należy je oczyścić i dobrze wypłukać; odciąć głowy, ogony i płetwy (przydadzą się w następnym(...)macie moździerza, można użyć malaksera). Do miski wrzucić żółtka, utarty czosnek, musztardę, pieprz, szafran i dokładnie wymieszać. Ubijać dodając oliwę (drobnym strumieniem, jak do majonezu). Na koniec dodać papryki i dokładnie zmiksować. Przechowywać w lodówce. Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna podana z bagietką i sosem Rouille zabierze Was wprost na francuskie wybrzeże! Post Zupa bouillabaisse – marsylska zupa
Pociąg Do Kuchnidodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona(...)minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika
Kuchnia EllieSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, jajka 3 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki, papryka wędzona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej 1 łyżka, bułka tarta - ile potrzeba łopatkę zmielić w maszynce(...)mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodac papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę keksówka 30 cm, wysmarować olejem, posypać tartą bułką i nałożyć masę do blaszki, dobrze ubić aby powietrza nie było w masie, nożem maczanym
W Mojej Kuchni LubięWege piątek Dziś przygotowałam dla Was wspaniałe danie wegetariańskie - polecam je szczególnie fanom szpinaku, ale myślę że innym też ono zasmakuje. Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką kojarzy mi się z Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować(...)może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki : 800g mrożonego szpinaku (siekanego) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 200g fety kilka kawałków marynowanej papryki (200-250g), ewentualnie w oliwie 1 łyżeczka bazylii (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki mięty (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g
Codzienne Gotowanieryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy(...)lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc). Na 30 minut przed przygotowaniem mięso wyjmujemy z lodówki. Szykujemy pozostałe składniki. Umyte warzywa kroimy. Cebule w piórka, paprykę oraz por w paski, czosnek w plasterki i papryczki chilli w drobną kostkę. Boczek kroimy w cienkie plastry. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy, przykrywamy, odstawiamy
mojewypiekiinietylko