się w mojej głowie jak grzyby po deszczu. Abyście mieli jakąś alternatywę wymyśliłam dla Was coś jeszcze. Tym razem jest to przepis na jajka faszerowane pomidorem malinowym, serem mozzarella, papryką mini, świeżą bazylią i sosem majonezowym. Jajka są przepyszne i mi osobiście bardzo smakują. Myślę, że pojawią się na moim Wielkanocnym stole w tym roku! :) Składniki: 4 jajka ugotowane(...)twardo (gotujemy około 6 minut po zagotowaniu wody z jajkami) 1 papryka czerwona mini 20 gram sera mozzarella 1/2 pomidora malinowego, obranego ze skórki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu 1/3 pęczka świeżej bazylii Jajka obieramy, kroimy na pół i wyciągamy żółtka, które umieszczamy w misce. Pomidora, paprykę, ser i bazylię drobno siekamy. Dodajemy
Mango PapajaWarzywa i owoce dobrze razem smakują nie tylko w cieście. Połączyłam paprykę, pieczarki i pomarańczę. Uzyskałam świetny dodatek do makaronu, ryżu, kaszy i mięs. Kapelusze pieczarek w całości podsmażamy na odrobinie oleju i dusimy w garnku przez 5 minut. W tym czasie kolorową paprykę kroimy w dużą kostkę i dorzucamy, by dusiła się z pieczarkami. Pół pomarańczy obieramy dokładnie, pozbawiamy(...)błonek. Kroimy drobno i dodajemy do warzyw. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kapelusze z 500 g pieczarek oraz 3 małe lub średniej wielkości papryki wystarczą na przygotowanie ok. 2-3 porcji. Drugą połowę pomarańczy zostawiamy na ozdobienie talerza. Smacznego
Kucharzycaotwiera się oczy i znowu jest się w domu/pracy ;) Smutno? Nie, bo można przygotować coś pysznego i znowu przenieść się gdzieś indziej! :D Składniki: ½ kg pieczarek 1 duża papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz cayenne, papryka czerwona(...)już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy
Jak gotować i nie zwariowaćkaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski. Ze słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka(...)smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ogórki Kaszubskie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Ogórki Kaszubskie to połączenie ogórków, papryki, cebuli i przypraw. Warzywa zalane są pyszną słodko- kwaśną zalewą. Ogórki zachwyciły mnie swoim smakiem. To doskonały dodatek do potraw mięsnych, sałatek i surówek. Warto kupić ten produkt i wykorzystać
Tradycyjna kuchnia Kasipieprz ziołowy, ziół prowansalskie 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła 2 porządne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego parę łyżek papryki słodkiej mielonej 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski, w której będziesz mieszać mięso. Dodaj mięso mielone i przyprawy w ilości(...)uznania. Ja dałam na oko po około łyżeczce. Dobrze zagnieć ręcznie. Uformuj małe kulki (powinno wyjść 12 sztuk). Na talerz wysyp paprykę. Obtocz w niej mięso. W wysokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć pulpety i smaż 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aby mięso zamknęło się. Najlepiej go nie ruszaj zbytnio. Uważaj przy tym, by nie przypalić
Anioszek w kuchniniestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g ciecierzycy 2-3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam(...)dokładnego połączenia się składników na dość zwartą masę. Uformuj małe kuleczki, ok 4 cm średnicy (na oko). Mi wyszło ich 24. Na małym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut
Anioszek w kuchnirosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku(...)Doda kremowego charakteru i smaku. Na osuszonej patelni po pieczarkach usmaż cukinię. Nie dodawaj już tłuszczu. W trakcie smażenia posyp słuszną ilością soli, pieprzu mielonego i ziołowego oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej. Często mieszaj. Smaż kilka minut do miękkości. W zasadzie cukinia powinna być trochę chrupka, ale już nie surowa. Wsyp 2-3 łyżki usmażonej cukinii do porcji
Anioszek w kuchniSkładniki na 4 porcje: po 1 małej cebuli białej i czerwonej 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 op. Fix Knorr Chili Con Carne 2 szklanki zimnej wody ok 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego olej i masło do smażenia Przygotowanie: Cebule, czosnek i marchewkę(...)obierz i umyj. Paprykę umyj i wydrąż. Cebule pokrój nie za drobno. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju z odrobiną masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę. Smaż na średnim ogniu do zezłocenia, często mieszaj. Czosnek drobniutko pokrój lub przeciśnij przez praskę, a marchewkę pokrój w większą kostkę. Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż jeszcze z minutkę. Wlej szklankę
Anioszek w kuchniryżowego SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO 200 g makaronu ryżowego (w kształcie ryżu) 200 g polędwicy sopockiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie ogórki gruntowe 1 czerwona papryka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu pieprz cytrynowy (ok 1 łyżeczka) sól Makaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze(...)studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, paprykę pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez wymieszany z pieprzem cytrynowym. Nie solimy. Sałatka z makaronu ryżowego SMACZNEGO
peggiwkuchniroku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy(...)Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekane mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy aż mięso zrobi się jasne. Dodajemy paprykę, podlewamy ok ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew
peggiwkuchniporcje: 500 g mięsa wieprzowego 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 papryczka piri piri (może być ze słoika) 5 szalotek 200 ml rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju(...)cząber kmin rzymski tymianek Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na nieduże kawałki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pieczarki oraz papryki myjemy i drobno siekamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i siekamy. Mięso oprószamy solą, mąką i podsmażamy na łyżce oleju, tak aby z każdej strony zrobiło się jasne. Zdejmujemy
peggiwkuchnibiałej fasoli (lub 1 puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki pieprz natka pietruszki(...)już takiego problemu. 2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy. 4. W dużym garnku rozgrzewamy olej
Bananowe Polejedna z tych wytrawnych, pikantnych, treściwych i sycących. Uwielbiam takie śniadania w chłodne poranki, ponieważ odpowiednio doprawione świetnie rozgrzewają organizm i zaspokajają głód na długi czas. Suszone pomidory i papryka nadają odpowiedniego aromatu, do którego idealnie pasują chrupiące orzechy włoskie i spora dawka witaminy C w postaci zielonych listków natki pietruszki – myślę, że każdy może sobie wyobrazić to połączenie smaków(...)Składniki dla 2 osób: 200 g brązowych pieczarek 4 suszone pomidory (w oliwie) 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, drobno posiekany szczypta słodkiej papryki (jeżeli masz pod ręką wędzoną użyj ją koniecznie) spora garść orzechów włoskich (40-50g) 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz plus pieczywo do podania Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki, Suszone pomidory odsącz
Roślinna - blog wegańskiprzygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego zrumienienia. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Z patelni zdjąć pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 2 bardzo młode cukinie opakowanie kuleczek mozzarelli pół opakowania pomidorków koktajlowych olej do smażenia Sos śmietanowo-pomidorowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki ½ szklanki zimego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka włoskich ziół sól i pieprz Mięso(...)Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki i kuleczkę mozzarelli. Udekorować gałązkami natki
Czerwień i błękit