fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem
Czary - gary w kuchnitego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz (ilość wg uznania) 3 łyżki smalcu ok. 0,6 l mleka Majeranek, sól i pieprz mieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy zmieszanymi przyprawami, a następnie wstawiamy do lodówki na całą(...)naczynie ze schabem przykryjcie przed schowaniem). Następnego dnia cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce smalcu, gdy będzie lekko zeszklona dodajemy paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy, nie za długo, bo papryka zrobi się gorzka :-( Całość przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku zgniatamy nożem (wystarczy, że bokiem noża mocno przyciśniecie ząbek by pękł, nie trzeba
Czary - gary w kuchniszklanki wody 1 filet z kurczaka 3 łyżki oleju 1 cebula 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody(...)łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy ryż; całość mieszamy. Gdy ryż zacznie lekko bieleć dolewamy wodę oraz dodajemy paprykę i czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie
Czary - gary w kuchnitofu 250 g (my użyliśmy gotowego od Polsoji - marynowane w sosie tamari , w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu) pół żółtej papryki 4 duże różyczki kalafiora 6 pieczarek pół cukinii 1 papryczka chilli 4-6 plastrów suszonych pomidorów natka pietruszki lub kolendry połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli(...)drobne plastry. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę. Tak pokrojone warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki
Bananowe Polestaram sie, żeby moje potrawy były bardziej wiosenne, bardziej kolorowe i lekkie. I taka jest moja lazania. SKŁADNIKI 250 gr makaronu typu lazania 3 cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 radicchio 1 cebula 100 gr parmezanu suszone oregano sól, pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej(...)masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Warzywa Cebulę kroimy w kostkę, smażymy aby się zeszkliła. Cukinię i paprykę kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Do ciepłych warzyw dodajemy pokrojone radicchio, całość mieszamy
La grande e la piccola cuocaRyż z dodatkiem papryki chili ugotowałam, łososia zaś na oleju z dodatkiem pieprzu i trawy cytrynowej przygotowałam. Wyszedł znakomicie, o nucie cytrynowej smakował wyśmienicie. Z ryżem i brokułami, świetnie komponował się smakowo i w tym towarzystwie wyglądał wyjątkowo. Danie proste, nawet banalne, a dzięki sposobie smażenia, łosoś wyszedł idealnie. Składniki ok. 3-4 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego(...)Uncle Ben's , ½ czerwonej papryki chili, 300 g filetu z łososia norweskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 150 ml oleju rzepakowego, 1 szt. trawy cytrynowej, 1 świeży brokuł, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzy zielonego marynowanego. Przygotowanie: Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy
Moniki Smakołykilekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych(...)tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy, który otrzymałam do testowania od firmy WOM Parczew . Ocet Parczew
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ziemniaki 1,5 kg, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, parmezan starty 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba wybrać ziemniaki typu "sałatkowe" i jednej wielkości, obrać ziemniaki i opłukać pokroić ziemniaki wzdłuż na grubsze porcje i włożyć do woreczka wsypać papryki, kucharka, czosnek, wlać
W Mojej Kuchni Lubięlekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem. Składniki: (na duże 2 porcje) opakowanie rukoli puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 szalotka rzeżucha lub koperek ½ strąka czerwonej papryki oliwa z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki. Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach(...)rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazjest banalnie proste i łatwe do zrobienia. Wieprzowina w sosie teryiaki 30 dkg łopatki wieprzowej 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5 łyżek sosu teryiaki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka ziaren sezamu zielona cebulka Mięso(...)sosu teryiaki oraz jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy i zabieramy się za pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i dodajemy pozostały sos teryiaki i całość podsmażamy przez około 3 minuty. Zdejmujemy
Kuchnia na wzgórzukości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 6 płatów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej (używam ostrej, ale może też być łagodna) 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 600 g krojonych pomidorów (świeżych, z puszki lub domowych) 2 gałązki świeżego tymianku (lub pełna łyżeczka suszonego(...)patelni i odłożyć na bok. Jeżeli z kurczaka wytopił się tłuszcz, odlać jego nadmiar, pozostawiając 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dorzucić czosnek, suszone pomidory, słodką i wędzoną paprykę. Smażyć razem przez minutę. Na patelnię ponownie dołożyć kurczaka, dorzucić pomidory, tymianek, liść laurowy i oliwki. Do puszki lub słoika po pomidorach wlać wodę, zamieszać i wlać do reszty składników
Pełny talerzjeszcze innymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 6 cienkich kotletów schabowych musztarda papryka czerwona (świeża lub konserwowa) ogórek kiszony plastry boczku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kotlety delikatnie rozbić. Lekko oprószyć solą i pieprzem z obu stron. 2. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski lub słupki. 3. Każdy plaster schabu posmarować z jednej strony musztardą, ułożyć(...)plaster boczku, a na to paprykę i ogórka kiszonego, zwinąć i spiąć wykałaczką. 4. Ułożyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, obsmażyć z każdej strony, po czym dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut. 5. Podawać wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Anitylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski, plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę, smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw
Kuchnia Beatyświetnie nadaje się na obiad. Do przygotowania chili potrzeba nam: około 1 kg mielonego mięsa wołowego (gulaszowe lub łopatka) 2-3 ostre papryczki jalapeño lub peperoni 1 duża czerwona papryka 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle(...)odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Smażymy wszystko razem około 5 min. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę lub paski czerwoną paprykę (ja zawsze obieram ją ze skórki) i posiekane w drobne paseczki ostre papryczki. Wymieszajcie wszystko dokładnie i przełóżcie do wyższego garnka. Dolejcie około 2 szklanek wody i zagotujcie wszytko
Kuba Gotujekurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób wykonania: Makaron z zupek zaparzamy wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawiamy do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie(...)przekładamy na durszlak do odsączenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym naczyniu i dokładnie mieszamy, dodajemy trzy przyprawy z zupek. Układamy w naczyniu, posypujemy
Podróż w kulinaria