CZERWONEJ - GARŚĆ PĘCZKA SWIERZEJ NATKI PIETRUSZKI - SOL DO SMAKU Razem zblendowac, do słoiczka i gotowe. LEKKA SALATKA - POL OPAKOWANIA OCZYSZCZONEJ ROSZPONKI (3 SZKLANKI) - CZERWONA PAPRYKA - ŻÓŁTA PAPRYKA - 1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK - 1/2 CEBULI - SZCZYPTA SOLI DO SMAKU Na oczyszczona roszponkę, układamy pokrojone w koste papryki
Lajtkraft food intoleranceczyli kolorowy zawrót głowy na węgierską nutę Czasem z niczego powstaje najlepsze. Pikantna węgierska kiełbaska, chrupiąca czerwona papryka, maślane oliwki, dopelnione zieloną soczysta pietruszką...pyszności na ciepłe dni.. Składniki na 2+ Czas przygotowania: 15 min całość Składniki: 1-2 kielbasek węgierskich (ostra, paprykowa) 1 czerwona świeża duża papryka(...)posiekaną w duże kawałki (piorka) cebulkę i papryczkę chili. Jeśli makaron nie jest gotowy, odstawiamy. Do podsmażonej lekko cebulki, dokładamy kiełbaskę. Smażymy ok 1 min. Dokładamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną oraz oliwki przekrojone na pól lub w całości. Od razu dokładamy ugotowany makaron i mieszamy ok 1 min. Odstawiamy z "ognia" i mieszamy, aż wszystkie składniki się ładnie połączą
Lajtkraft food intoleranceAromatyczna zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Mięso jest obłędne w smaku. W ustach pozostaje posmak wędzonej papryki i pomarańczy. Marchewka i ziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę(...)osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy
VioletoweKucharzeniecebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości(...)Doprawiamy papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek. 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki, ser żółty ścieramy na tarce. Posypujemy nimi każdy talerz zupy
Szefowa kuchniulubionych dni - Tłusty Czwartek! Dlatego więcej ćwiczymy i jemy zdrowiej żeby w ten dzień zjeść przynajmniej jednego pączka. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz kawałek łososia (400 g) olej Przygotowanie: Myjemy warzywa. Suszymy. Kroimy za pomocą zwykłej obieraczki do gniazda nasiennego, a każdy pasek przecinamy nożykiem(...)części. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski. Łososia kroimy na pół, tak aby każdy kawałek miał około 200 g. Smarujemy olejem, solimy, pieprzymy. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodnia, naprawdę bardzo polecamy, gdyż stanowi wspaniałą propozycję na ciepłą kolację, a także na danie obiadowe .. Składniki: 2 woreczki kaszy perłowej 1 cebulka czerwona 2 ząbki czosnku 0,5 papryki czerwonej 0,5 kukurydzy z puszki 2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego(...)sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy z wody odcedzamy przekładamy do miski. Cebul ę , paprykę oraz mięsko kroimy w kosteczkę, seler w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, odsączmy kukurydzę wszystkie składniki dokładamy do kaszy
kgwjanczewosmakuje równie pysznie. Składniki 2 golonki z indyka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka zmielonej kolendry pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli 100 ml jasnego piwa 2 łyżki oliwy(...)łyżki miodu tłuszcz gęsi do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
Niezły Młynekpłaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania(...)mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnydojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez kości - cukier - sól morska - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej - pieprz czarny mielony Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.pl . Dodatkowo: - gaza - sznurek 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy(...)powstały syrop. Drugiego dnia mięso obtaczamy w soli morskiej i również odkładamy na 24 godziny do lodówki. 3. W trzecim dniu pozbywamy się nadmiaru soli, a w mięso wcieramy paprykę słodką i ostrą, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo zmielony czarny pieprz. Schab zawijamy w gazę, wiążemy sznurkiem i zawieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu
Apetyczna babeczkasmażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 suszone grzybki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki musztardy(...)zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Kuleczki smażymy
My Culinary Artsię nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny! Polecam! Składniki; 3 podudzia z kurczaka 4 pieczarki pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu olej Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy pomocy noża wyjąć(...)kości.( ja robiłam to rękami, tak było mi najwygodniej) Należy robić to delikatnie aby nie ponacinać i nie przerwać skóry. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę i paprykę także. Czosnek zetrzeć na tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i rozmarynem. Następnie dodać pieczarki i paprykę, smażyć do momentu odparowania płynu. Farsz doprawić solą i pieprzem
Radość kipiąca uśmiechem.soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży oscypek 300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora Hańderek 4-5 pieczarek 1 cebula czerwona Kilka kawałków papryki konserwowej Ketchup pikantny Zioła do pizzy Mąka do podsypania Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę(...)mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę. Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Bajeczna Kuchniapół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę(...)dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka z chleba Zapiekanka z chleba listonic_type='fooddrink';listonic_theme
moj przepis naZapiekanka składa się głównie z ziemniaków i cukinii, otulonych delikatnym serem mozzarella oraz kilku 'podkręcaczy' smaku w postaci wędzonej papryki, czosnku i świeżego tymianku. Dopełnieniem całości jest wyborny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. To bardzo proste, pyszne i ekonomiczne dla portfela danie, sycące i bardzo aromatyczne, które smakiem na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe, jak również zachwyci swoim(...)wyglądem. Zapiszcie do zrobienia, koniecznie! :) 4 porcje: * ziemniaki- 5 dużych * cukinia- 2 średniej wielkości * tarty ser- 70 g (+ 30 do posypania) * świeży tymianek- 10 gałązek * czosnek- 1 ząbek * papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka * sól, pieprz- wedle uznania * oliwa z oliwek- 2 łyżki * szczypior- do posypania Dip czosnkowy: * jogurt natulany- 2 czubate łyżki * majonez- 1 łyżka * czosnek- 1 ząbek
Kraina Miodem Płynącadzień zasługuje na tak wspaniałe śniadanie jakim jest frittata z cukinią. Frittata z cukinią Składniki: - mała cukinia - 4 jajka - 3 łyżki parmezanu - 100 g boczku wędzonego - 1/4 czerwonej papryki - oliwa - sól - pieprz - oregano Przygotowanie: Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy na patelni. Cukinie myjemy suszymy i kroimy w cienkie plasterki a paprykę kroimy w paski i podsmażamy(...)oliwie z oregano. Jajka ubijamy z solą, pieprzem i parmezanem. Dodajemy podsmażony boczek, cukinię, paprykę i mieszamy. Całość wylewamy na patelnię z oliwą i smażymy kilka minut do ścięcia masy. Podajemy gorącą ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego
Kulinarne życie