papryka - 32566 przepisów (strona:492/2172)

Bałkański przysmak śledziowy 176

mniam Składniki : 1 słoik marynowanych płatów śledziowych – najlepiej domowych , ale kupne też oblecą 3 cebule dość spore 1 łyżka koncentratu pomidorowego – gęstego 1 płaska, łyżka słodkiej mielonej papryki – idealne jest mielone pimento , ale może być najzwyklejsza 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 czubata łyżeczka cukru sól do smaku 1 szklanka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy(...)cebula zrobi się złota i chrupiąca – w takiej ilości oleju nie dusi się tylko praży. Następnie zdejmujemy całość z ognia i do jeszcze gorącego oleju z cebulą wrzucamy paprykę mieloną słodką i ostrą , mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy 152

tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać 3 łyżki oleju i słodką paprykę. Tuszkę natrzeć solą i pieprzem, następnie olejem wymieszanym z papryką, posypać

Smakołyki Asi
Sałatka z tuńczyka z makaronem 172

Sałatek i surówek nigdy dość, mogę je jeść na okrągło. Dziś szybka do zrobienia, bardzo smaczna sałatka z tuńczyka, papryki, makaronu i pomidorów suszonych, które to nadają właśnie tej sałatce wyrazistości i takiego odświętnego wyrazu. Wcześniej przygotowywałam bez pomidorów i nie cieszyła się takim powodzeniem, a teraz wszyscy zajadaliśmy się nią ze smakiem. Składniki: 1 puszka tuńczyka we własnym sosie(...)papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 - 7 suszonych pomidorów 100 g makaronu z mąki semolina lub razowego 1 -2 łyżki dobrego majonezu 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu i wystudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić. Czosnek obrać i drobno pokroić

Kuchcik gotuje
Sałatka z kabanosem 291

Taką sałatkę bardzo szybko można przygotować, wystarczy tylko kupić wszystkie składniki i w kilka minut jest gotowa. Kabanosy pokroić na małe kawałeczki, papryki umyć i wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę i czerwoną fasolkę odcedzić i dodać do miski w której są kabanosy i papryka. Ser pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Drobny makaron np gwiazdeczki ugotować

Kuchnia Pokoleń
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 175

cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego(...)cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania'; document.write(" "); W szerokim garnku o grubym dnie lub w naczyniu tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie

Poezja smaku
Schab w warzywach 175

schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach.     Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie(...)mięs, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pozostawiamy na czas krojenia warzyw. Kroimy: -pora w cienkie plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na patelnię

Maminek kulinarny
Mintaj w zalewie z pieczoną papryką i ketchupem 168

najdroższa woda na świecie, a  ryby w niej tyle co nic. Składniki: 500 gram mintaja ( mrożonego ) sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Zalewa: 1 spora cebula Mix papryk 1 ogórek korniszony 1 szklanka wody ½  szklanki ketchupu pikantnego ¼ szklanki oleju ¼ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Rybę rozmrażamy, solimy i panierujemy(...)mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i podpiekamy w piekarniku około 15 minut aż zaczną lekko brązowieć ( górna półka, górna grzałka, 180 o C). Do garnka wlewamy szklankę wody, olej, ketchup, ocet oraz przyprawy: sól, cukier i pieprz. Cebulę i ogórek korniszony kroimy w słupki i dodajemy

Smaki Ewy
Paluszki serowe. 203

może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis zasięgnęłam z gazetki "101 przepisów" ze Świata Kobiety. Polecam serdecznie.   PALUSZKI SEROWE.           Składniki(...)porcje: 210 g mąki pszennej 125 g masła 125 g chudego białego twarogu około 1/2 łyżeczki soli (płaska) 1/2 łyżeczki cukru 2 duże jajka gruboziarnista sól mielona słodka papryka           Sposób przyrządzania:             Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić widelcem. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać posiekane masło

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki 412

poprawi humor :) Zostawiam Wam soczyste i smaczne kotleciki, które są dobrym sposobem na przemycenie dzieciom odrobiny warzyw w mięsie. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g), ½ słodkiej papryki czerwonej, ½ słodkiej papryki żółtej, 1 nieduża czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, szczypiorek, sól, pieprz, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko do namoczenia kajzerki, olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namoczyć(...)mleku i odcisnąć. Mięso opłukać, oczyścić z błonek i razem z kajzerką zemleć. Papryki oczyścić z nasion, cebulę obrać – pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. W zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano

Nie tylko w kuchni
Gulasz wieprzowy 165

Klasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć(...)liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody

wyzwania kuchenne
Rumcajsowe Enchiladas 192

Tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą(...)Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka

Gotuj z Rumcajsem
Moja ryba po grecku 2934

wtedy zazwyczaj wykorzystuję paluszki rybne- to taka szybka wersja :)  Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga) * marchewka- 2 duże(...)pietruszka- 1 duża * seler- 1/4 szt. * cebula- 1 średnia * bulion warzywny- 1 szklanka (lub woda) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * wędzona papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * mąka pszenna- do obtoczenia ryby * olej ryżowy- 1 łyżka Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na  rozgrzanym oleju

Kraina Miodem Płynąca
Szybki bezglutenowy chlebek śniadaniowy z kaszy jaglanej. Z papryką i oliwkami. 99

ugotowanej kaszy jaglanej - 5 łyżek mąki gryczanej - 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie, dla smaku) - 1/2 szklanki wody - 1 mała cebula lub 1/2 dużej - 15 oliwek - kawałek papryki (u nas jedna mała czerwona papryka z ogródka) - 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu Kaszę, olej, mąkę, wodę, sól i pieprz zmiksuj w pojemniku blendera na gładką masę.   Dodaj(...)pokrojoną w kostkę cebulę, oliwki i paprykę. Wylej ciasto do formy*.  Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij chlebek z formy, połóż na kratce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut.  * U mnie silikonowa o średnicy 25 cm. Jeśli forma będzie większa, chlebek wyjdzie cieńszy. Formę metalową trzeba wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym olejem

Smakuje zdrowo
Pasztet drobiowy na Boże Narodzenie 229

udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim(...)gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 209

listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki stołowej przyprawy w płynie Link do filmu z przygotowania : Barszcz czerwony(...)grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić . Końcowe przygotowanie barszczu : Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki . Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli . Garnek stawiam na gazie i gotuję

Uwaga Babcia Gotuje