PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CURRY. Składniki na 2 - 3 porcje: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 1 cebula 1/2 czerwonej i zielonej papryki 3 łyżki masła 200 g ryżu długoziarnistego parboiled 850 ml bulionu 1 łyżka curry 1 łyżka mąki 100 ml śmietany słodkiej sól pieprz Sposób przyrządzania(...)Piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić
Zakątek rozkoszy kulinarnychzamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka(...)słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały słoiczek i 1/2 drugiego ) 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik ) dodatkowo wykałaczki do spięcia Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone
Ogrodnik w podróżyryba przygotowana w ten sposób smakuje dużo lepiej niż wygląda ;) Składniki na 2 porcje: sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać(...)bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do ryby podczas pieczenia (przepis poniżej) ryba: 400 g filetów z mintaja
Zawsze głodna!Szaszłyki, to dobra przekąska, danie na obiad czy kolację! Tym razem z dodatkiem pieczarek! SKŁADNIKI: podwójny filet z kurczaka 10 średnich pieczarek papryka żółta lub czerwona cebula czerwona lub biała 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz roztarty w moździerzu przyprawa włoska papryka sól, vegeta WYKONANIE: filet kroimy w paski około 1-1,5 cm, delikatnie rozbijamy, wszystkie składniki marynaty dokładnie(...)mieszamy, do marynaty wkładamy mięso i na 2-3 godz. do lodówki, następnie przygotowujemy szaszłyki na patyczkach:pieczarka lub jej połowa(można je chwile przesmażyć)-mięso-papryka(kawałek)-cebula(krążek)-mięso-pieczarka..., smażymy na maśle na patelni lub w piekarniku około10 min. na 180 stopni.(naczynie żaroodporne smarujemy masłem, każdy szaszłyk roztopionym masłem
Kuchnia Beatyosoby) podwójna pierś kurczaka 1 duża pomarańcza 1 duże dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 6 dużych garści rukoli (lub innych ulubionych sałat) sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek na dressing: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE Piersi oczyszczamy, usuwamy(...)ewentualny tłuszcz i żyłki i przekrawamy na 4 cieńsze kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Grillujemy na złoto, przestudzone kroimy w paski. Sałaty myjemy i rozkładamy na 4 talerze. Awokado i mango obieramy i kroimy w paski. Pomarańczę filetujemy ( tutaj przydatny filmik, jak łatwo to zrobić). Układamy owoce na rukoli
Moje Kuchenne Rewelacjepieczonych ziemniaków . Do takiego obiadku nikogo w moim domu nie trzeba namawiać , ani przekonywać i to jest także ogromny plus tej potrawy Składniki : 1 kg pałek drobiowych 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól do smaku olej do smażenia Pałki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem ( bardzo ważne – inaczej pozostała na nich woda spowoduje , że skórka(...)będzie chrupka , tylko gumowata ) . Układamy w misce , solimy , posypujemy papryką ( oba rodzaje ) i skrapiamy olejem ( nie więcej niż łyżka ) . Wszystko wcieramy w każdą pałkę rękami i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia na patelnię do której mamy zaufanie – czyli taką , która ma dobrą powłokę , wlewamy sporą ilość oleju ( 1/2 szklanki lub troszkę więcej , tyle żeby udka były zanurzone
Ogrodnik w podróżyduży ząbek czosnku 250 g kuskusu 300 ml wywaru z warzyw 2-3 łyżki rodzynek 1 łyżka soku z cytryny koperek lub pietruszkę do posypania sól pieprz słodka papryka szczypta ostrej papryki Piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Sól, pieprz i papryki wymieszać , a następnie wsypać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać. Na patelnio rozgrzać masło , dodać
O kuchni z uczuciemwarzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem
Szefowa kuchniprosta w przygotowaniu sałatka z wędzonym kurczakiem to świetna propozycja na śniadanie, kolację lub do pracy, będzie również ciekawym pomysłem na domowe przyjęcia. Wędzony kurczak idealnie komponuje się z papryką, marynowaną cebulką, kukurydzą i serem fet a dodatek sosu majonezowo- jogurtowego sprawia że sałatka zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 4 porcje 250 g wędzonego kurczaka 250 g sera(...)feta 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 150 g marynowanych cebulek sos 2 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego szczypta czarnego pieprzu przepis Wędzonego kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy marynowaną cebulkę, kukurydzę oraz pokruszony ser feta
Smakowite DaniaRoladki wieprzowe to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy mieć obiad inny niż zazwyczaj, albo dysponujemy pozostałymi po jakimś innym daniu kawałkiem papryki lub kilkoma ogórkami kwaszonymi. Roladki idealne będą do kaszy, ziemniaków a nawet klusek. Mięso jest soczyste a całość wykańcza pyszny sosik. Do wnętrza roladek możemy włożyć to co akurat mamy: ogórki, cebulę, paprykę, boczek czy nawet kiełbasę. Oczywiście, obowiązkowo(...)farsz na swoim miejscu i nic się nie rozwala. Dzięki obtoczeniu mięsa w mące, sosik nabiera odpowiedniej konsystencji i nie jest zbyt wodnisty. Artykuł Roladki wieprzowe z papryką, ogórkiem i cebulką pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w GarnkuSkładniki(około 2-3 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany i mięso - posypujemy papryką. Smażymy do momentu kiedy mięso nam się zarumieni(...)dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i papryką ostrą mieloną oraz OBFICIE oregano i bazylią - podgrzewamy do chwili wyparowania większości wody z pomidorów. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.U mnie makaron penne, ponieważ nie miałam spaghetti. Smacznego
Moje-pitraszenieprzygotowań! Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 500 g passaty pomidorowej (mały kartonik) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano szczypta ostrej papryki szczypta słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cukru 6 listków świeżej bazylii, drobno posiekanych sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kluseczki: 500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych 200-250 g mąki pszennej(...)listków bazylii do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania sosu: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek, suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, przesmażamy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dusimy około 10-15 minut. Dodajemy posiekane listki bazylii, zdejmujemy z ognia i utrzymujemy w cieple
My Culinary Artmięsa wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki) 1 litr przecieru pomidorowego oregano sól, pieprz 3 listki laurowe papryka słodka papryka ostra cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy, dodajemy(...)następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy klopsy rumienimy mąkę (powinna być
Qchnia po prostuBardzo smaczna sałatka, która powstała z potrzeby chwili, ze składników dostępnych w lodówce. Z szynki drobiowej, gotowanych jajek, kukurydzy, czerwonej papryki i ryżu. Z odrobiną majonezu i dużą ilością natki pietruszki. Uwielbiam natkę pietruszki i mogłabym ją jeść codziennie w dużych ilościach. Oprócz tego, że jest pyszna, jest też bardzo zdrowa - ale to temat na oddzielny post. 1 torebka ryżu(...)Parboiled) 1 puszka kukurydzy 30 dag. szynki drobiowej 4 ugotowane jajka kawałek czerwonej papryki natka pietruszki majonez sól pieprz czarny pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować i ostudzić torebkę ryżu. Szynkę, jajka i paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki octu(...)balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka majeranku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny. Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została
Łycha smaków