mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około(...)oleju i przełożyć do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka minut
Di gotujeSmaczny pomysł na obiad. Składniki: 75 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 żółte papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki tłuszczu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku pieprz do smaku 1 puszka kukurydzy mąka do panierki Wykonanie: Mięso wymieszać z pieprzem i solą do smaku, dokładnie wyrobić masę(...)Formować pulpety, obtaczać w mące i usmażyć na tłuszczu. Pulpety przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Do tego sosu włożyć raz jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem
Tradycyjna Kuchniamięsa. SKŁADNIKI 1,2 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 3-4 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka(...)lodówki. Żeberka wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej żeby nie były zimne i przełożyć do naczynia żaroodpornego dodając liście laurowe i ziele angielskie. Można je również posypać dodatkową porcją słodkiej papryki i przykryć pokrywę naczynia. Piekarnik nagrzać do 220°C, po czym włożyć żeberka. Z mięsa wycieknie tłuszcz, więc ja co jakiś czas wyciągałam naczynie z piekarnika i obracałam żeberkami
Passions hobbies lifeminuty. Odlewamy wodę a ziemniaki odcedzamy na sicie i dajemy im chwilkę przestygnąć. Lekko ostudzone ziemniaki rozkładamy równą warstwą w blaszce do pieczenia, kropimy oliwą, solimy, posypujemy wędzoną papryką. Rozkładamy równomiernie pozostałe plastry szalotki i czosnku, plasterki pomidora. Posypujemy pozostałą siekaną pietruszką i pokrojonym drobno szczypiorem. Równomiernie rozkładamy kapary odsączone z zalewy. Całość jeszcze raz leciutko solimy i pieprzymy(...)wierzch ryb powinien się widocznie lekko przypiec. Podajemy od razu, gorące. Nie potrzebują żadnych innych dodatków – może poza szklanką lodowato zimnego białego wina, która przyjemnie ugasi żar pikantnej wędzonej papryki na podniebieniu. Obiecuję Wam – jeśli raz spróbujecie, będziecie do tego przepisu często wracać. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości dorady, świeże lub mrożone, wypatroszone 600g ziemniaków (waga po obraniu) 3 pomidory drobne
Karo in the Kitchenfiletów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra olej do smażenia mąka do panierowania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej(...)naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem Ryba w pomidorach
O kuchni z uczuciempojedyncze piersi kurczaka 200 g dyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy(...)łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć w temperaturze pokojowej około 20 minut. Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wykładamy na talerz
KuchcikoweLovePołączenie pieczonej papryki z serem feta... dla nas rewelacyjny duet . Smak podkreślony bazylią. Świetna przystawka na zimno. Składniki 8 papryk kolorowych pomidorki koktajlowe 300 g sera feta bazylia suszona listki świeżej bazylii sól oliwa z oliwek 2 cebule 2 ząbki czosnku gałązka koperku Przygotowanie Ser feta rozkruszyłem do miski, dodałem drobniutko pokrojoną cebulę. Czosnek przecisnąłem przez(...)praskę wprost do sera. Dodałem suszoną bazylię i oliwę oraz świeżo zmielony pieprz. Paprykę oczyściłem, przekroiłem wzdłuż na połówki, ułożyłem na blasze , na folii aluminiowej, polałem olejem, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 250 stopniu C z termoobiegiem. Zapiekałem do czasu, aż skórka zaczęła odchodzić ( ok. 30 minut
R'n'G Kitchenmango, które jest bardzo aromatyczne i ma piękny, intensywnie żółty kolor, a które C. kupił jakiś czas temu, bez konkretnego pomysłu na jego wykorzystanie. Do tego odrobina słodkiej papryki, sól i pieprz; i naprawdę więcej nie potrzeba. Krem jest przyjemnie gęsty, intensywnie warzywny, po prostu pyszny. Można dodać kremówki czy mleczka kokosowego, dla złagodzenia smaku i jeszcze większej kremowości. Dodatki(...)skóry i pestek) 300 g pietruszki 200 g ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry 1 łyżeczka przyprawy mango-curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l bulionu 1 łyżka masła sól pieprz dodatkowo: 400 g brukselki 2 łyżki masła prażona cebulka Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać, razem z dynią pokroić w kostkę mniej więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTatar przyrządzony w ten sposób bardzo ładnie się prezentuje. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem. Składniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy(...)wodzie przez 1,5-2 godziny,odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kostkę.Paprykę,cebulę,ogórki ,grzyby i jajka kroimy w drobną kostkę.Składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonych składników.Dokładnie mieszamy,wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniabardzo smaczne i w dodatku ładnie się prezentują. Takie ziemniaki możemy również upiec na grillu. Składniki: 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: Młode ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut w osolonej(...)tworząc wachlarzyk, uważając żeby nie przeciąć ich do końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut. Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać
Bajeczna KuchniaPyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z warzywami. Polecam ja do obiadu, jest szybka do przygotowania. Składniki: mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 5 łyżek oleju sok z cytryny sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę pekińską drobno kroimy, umyte i oczyszczone papryki kroimy w cienki paski. Ogórki obieramy
Bajeczna Kuchniasię gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy 1 cebula 5 łyżek otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Czosnek mielony Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej(...)łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną
Bajeczna Kuchniawarzyw nie ma obiadu. Najczęściej pojawiają się w moich drugich daniach w postaci surówek. Jedną z nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką 1/3 pora(...)soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również
Czerwień i błękitsamą patelnię jak mój ulubiony Ramsey i smażę to co on i tak jak on - cudownie. Podjarana byłam na maxa :) Tu sprawdziłam coś jeszcze, bo w pierwszej kolejności usmażyłam paprykę z bazylią, którą podałam do steka, czas naglił, więc po wyłożeniu papryki na talerz musiałam szybko usmażyć stek, więc wyrzuciłam paprykę na talerz, gorącą patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym, potem
Blondynka Gotujeprzepłukaniu 200 g startej mozzarelli 1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz(...)wodą, dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść mozzarelli. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej wyłóż 1/2 makaronu makaron, 1/2 karczochów i 1/2 mozzarelli, następnie – pozostały makaron, karczochy i mozzarellę. Piecz w piekarniku
Moja pasja smaku