podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. Składniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki cebula 150 g szynki 3 łyżki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano sól pieprz Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić(...)grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasukcesie ketchupu z cukinii ( przepis tu- klik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania(...)przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu Papryki i papryczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej niż ta z pieczarkami marynowanymi. Jest bardzo syta i wyraźna w smaku, więc idealna na przyjęcia. Składniki: szklanka makaronu kokardki puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki cebula 150 g pieczarek ząbek czosnku filet z kurczaka szczypiorek 2 łyżki majonezu sól pieprz chilli 2 łyżki oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Cebulę(...)następnie wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć. Przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu z pieczarek usmażyć fileta pokrojonego w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Papryki pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, szczypiorkiem i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odsączyć i przepłukać. Wszystkie składniki razem połączyć i odstawić na dwie godziny, żeby smaki się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadanie lub kolację. Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić(...)kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamała marchewka jeśli mamy to możemy dać parę różyczek brokuła 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki curry nać pietruszki sól, pieprz, papryka słodka mielona oraz ostra ( do smaku ) 1 łyżka masła 1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średnią kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Podczas smażenia obsypujemy go solą(...)pieprzem oraz słodka papryką w proszku. 2. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gotującej się kaszy wkładam marchew pokrojoną tylko wzdłuż - podgotowuje do lekkiej miękkości. 3. Jeśli mamy różyczki brokuła, gotujemy go do średniej miękkości. 4. Sparzamy pomidora i kroimy go w kostkę. 5. Do smażącego się już fileta dokładamy cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy tak aby cebulka
Gotowanie...to proste !suchej czerwonej soczewicy 500 g piersi z kurczaka 3-4 średnie marchewki 1 duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 jajka sól i pieprz do smaku olej rzepakowy papryka słodka i ostra mielona do smaku 1 łyżka majeranku suszona żurawina PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i gotujemy(...)kurczaka rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy. Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy papryką słodką, posypujemy żurawiną. Pasztet pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisezonie malutkie cukinie. składniki: kurczak 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka maślanki 1 duży ząbek czosnku zioła włoskie dodatki ok 2/3 szklanki kuskusu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól ziołowa olej kilka małych cukinii zioła włoskie Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać(...)skropić ją olejem i grillować cukinie i kawałki mięsa z obu stron aż się przyrumienią. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić
Monia miesza i gotujeSkładniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)pleśnią Wszystkie warzywa umyć. Bakłażana pokroić w grube plastry, a paprykę na kawałki, usuwając gniazdo nasienne. Posolić i zgrillować z niewielką ilością oleju. Czosnek obrać. Pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wraz z bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek
Czerwień i błękitSkładniki: Burgery: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli bułki do hamburgerów - gotowe lub poniższego przepisu: 30 g drożdży(...)wody 55 g masła 680 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sos chili - gotowy lub z poniższego przepisu: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) ponadto: sałata lodowa ok. 1/2 szklanki mąki jajko rozbełtane
Słodka Stronaosób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego - 1 duża czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 400ml wywaru warzywnego - 1 łyżeczka suszonych ziół: prowansalskich i bazylii - pół łyżeczki ostrej papryki w proszku - oliwa z oliwek - mały pęczek natki pietruszki - sól, pieprz Sposób(...)Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso jest podsmażone a większość wody wyparowała, przekładamy je do garnka. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki
Pan i Pani Smith w kuchniMięsny wtorek Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce(...)kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone papryczki chili 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing) 1 czerwona papryka 4 łodygi dumki Sos : 1 łyżka sosu z żółtej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością) 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
Codzienne Gotowanieśrednie marchewki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 średnie pomidory sól pieprz 300 g dobrej podwędzanej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Przygotowałem składniki :cebulę i kiełbasę pokroiłem w plasterki. Czerwoną paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem w paski. Boczniaki opłukałem i pociąłem w dość grube paski. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę i pokroiłem w dość grubą kostkę. Marchewkę obrałem(...)pokroiłem na plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cebule , którą zeszkliłem. Dodałem paprykę i marchewkę. Dusiłem pod przykryciem do miękkości. Następnie dołożyłem pomidory i boczniaki, Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym. Ponownie dusiłem pod przykryciem. Pod koniec dodałem słodką paprykę i majeranek. Podałem z ryżem
R'n'G Kitchenpaśmie miałam okazje wędrować są dzikie i piękne, ubarwione o tej porze kolorami jesieni, obfitość grzybów w lasach wzbudza mój nie ukrywany zachwyt. Ciekawostki kulinarne to z pewnością pikantna papryka wypełniona kiszoną kapustą, wspaniała kiełbasa z dodatkiem papryki "ala" chorizo oraz słonina grubości 8-10 cm. Kulinarnie czyli tarnina z której powstaje nalewka... Pigwa... Gruba wędzona słonina... Aromatyczna kiełbasa(...)papryką... Tokaj..... Sarospatak... Koszyce... Polecam wspaniałą klimatyczną knajpkę z pysznym domowym jedzeniem
Apetyczna babeczkawieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć(...)garnka, dodać przyprawy i posiekane suszone pomidory, podsmażyć aż mięso zacznie się rumienić. Podlać rosołem i gotować do miękkości, Następnie dodać pokrojone ziemniaki w kostkę i paprykę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie,na koniec dodać ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwekarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko(...)osolonej wodzie i odcedzić. Pokroić mięso w paseczki, cebulę i paprykę również w paseczki. w wooku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, włożyć mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać
Gotowanie jest łatwe