bulionu lub wody 300 ml mleka kokosowego 300 g filetu z dorsza 200 g krewetek / świeżych lub mrożonych, oczyszczonych i pozbawionych pancerzy 1 cebula pokrojona 1 mała czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru(...)zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i opcjonalnie kroimy na mniejsze części. Cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy pastę curry
cool and mintysoku z cytryny 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka ziaren kolendry / utartych w moździerzu 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego / utartych w moździerzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¹⁄₂ łyżeczki ostrej papryki ¹⁄₂ łyżeczki kurkumy ¹⁄₂ łyżeczki nasion kozieradki / można pominąć 1 łyżeczka soli WYKONANIE Podudzia myjemy, odcinamy skórę, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski(...)cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka i ponownie odstawiamy
cool and mintyroli głównej z kaszą bulgur. Składniki: 1 filiżanka suchej kaszy bulgur puszka zielonego groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz papryka chili w proszku natka pietruszki lub szczypiorek do posypania oliwa z oliwek Przygotowanie: Kasze przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa odcedź i przełóż(...)większej misi. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Ugotowaną kaszę przełóż do warzyw, przypraw do smaku. Polej oliwą i posyp pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego
KukuleczkiInne niż klasyczne mielone, a równie pyszne. Dodałam do nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie tylko do ziemniaków, ale i ryżu, różnych kasz. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko połowa czerwonej papryki pęczek szczypioru 1/3 szklanki wody gazowanej 4 łyżki bulionu warzywnego bułka(...)tarta sól, pieprz, mielona kolendra, suszony czosnek masło klarowane do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. W misce ułóż mięso, dodaj cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę, jajko oraz posiekany drobno szczypiorek, przypraw do smaku według uznania. Wlej bulion, dolej wody gazowanej, dokładnie mieszaj. Smaż na rumiano z obu stron na klarowanym maśle. Smacznego
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka z ciecierzycą, papryką, ogórkiem, pomidorem i czerwoną cebulą to zdrowa i sycąca potrawa. Dzisiaj podałam ją z pieczonymi pałkami kurczaka, co wzbogaciło jej smak. Polecam(...)SKŁADNIKI : 150 g ziarna ciecierzycy 1 podłużny ogórek 1 pomidor 1 czerwona papryka pęczek natki pietruszki 1 czerwona cebula łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 5-6 pieczonych pałek z kurczaka
Kulinarne Fantazje Mariolimogą się doczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)świderki 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : na 2-3 tymbaliki 1 opakowanie łososia wędzonego 1 opakowanie ricotty 1/2 część czerwonej papryki 1/2 część żółtej papryki 3 pomidory suszone z zalewy kilka zielonych oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej mięty sałata i listki mięty do dekoracji 2 kromki chleba(...)PRZYGOTOWANIE : Foremki do tymbalików, u mnie pucharki do deserów, wyłożyć folią aluminiową. Następnie dokładnie wykładamy plastrami wędzonego łososia. Twarożek mieszamy z pokrojonymi paprykami, pomidorami, miętą, oliwkami i przyprawami. Masą twarogową napełniamy foremki, z kromek chleba, szklanką wycinamy kółka, którymi przykrywamy tymbaliki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa serowa stężała. Wykładamy tymbaliki na talerz z sałatą, przecinamy
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 8 plastrów schabu 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę 200 g twarogu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 4 łyżki oleju 1 litr bulionu 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki(...)PRZYGOTOWANIE : Schab rozbijamy na kotlety, oprószamy z każdej strony przyprawami. Szpinak kroimy na kawałki, podpiekamy ze zmiażdżonym czosnkiem na dwóch łyżkach oleju. Twaróg rozgniatamy, dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami. Podpiekamy
Kulinarne Fantazje MarioliDorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)SKŁADNIKI : 2 filety z dorsza około 400 g puszka pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka w proszku do smaku liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju 2-3 szklanki wody(...)PRZYGOTOWANIE : Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. Cebulę kroimy w talarki
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku SAŁATKA(...)sałaty lodowej 100 g fety, pokrojonej 2 wyfiletowane pomarańcze 3 suszone pomidory, drobno pokrojone 3 łyżki oliwy z pomidorów 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę garść oliwek 1/2 czerwona papryka pokrojona w kostkę sól, pieprz do smaku Sałatę szatkujemy, przekładamy do dużej miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku. Mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną
Kulinarne Fantazje MarioliChorizo to rodzaj pysznej, pikantnej kiełbaski hiszpańskiej. Dzisiaj przygotowałam z chorizo gulasz wieprzowy z dodatkiem soi, papryki, pomidorów i czosnku, na sposób hiszpański. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i taki jak lubią moi goście. Podałam go z ciemnym pieczywem(...)SKŁADNIKI : 500 g mięsa wieprzowego, chudego 2 łyżki mąki pszennej 150 g chorizo 1 czerwona papryka 1 marchew i pietruszka 1 puszka pomidorów 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki 2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego słodka i pikantna papryka w proszku
Kulinarne Fantazje Mariolifaszerowana cukinia to doskonały pomysł na obiad SKŁADNIKI 1 średniej wielkości cukinia, 1 pierś z kurczaka, 1 mała cebula, 5 pieczarek, 1 kiełbaska śląska, 4 kawałki papryki konserwowej, 4 plastry sera żółtego z kolorowym pieprzem, 1 woreczek ugotowanego ryżu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek, olej WYKONANIE Kurczaka kroimy(...)miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz ketchup. Mieszamy i łączymy całość z kurczakiem. Wydrążone cukinie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy farsz, na wiechu układamy paski papryki oraz żółty ser. Zapiekamy w 180 stopniach
słodki bratek